Nordenga bro ble åpnet i 2011. Det er en av de få broene som krysser sporområdene på Oslo S hvor det er en form for tilrettelegging for syklister.
Den var ferdig for bilister, men i beste fall halvferdig for syklister da den ble åpnet. Det er et av alt for mange eksempler på at Statens vegvesen viser stor omsorg for bilister, men gir blaffen i syklister.
Gang- og sykkeldelen er en gang- og sykkelvei. Broen ble åpnet da det var åpen dag i Bjørvika i 2011. Jeg uttrykte den gang stor skuffelse over Statens vegvesen, og ikke noe av det som har skjedd i Bjørvika har bidratt til å rette opp det inntrykket. Tvert imot. Dette skrev jeg om Nordenga bro den gangen:
“Jeg prøvesyklet også den nye Nordenga bro. Jeg spurte de som skulle innformere og delte ut brosyjrer om det skulle være separate sykkelfelt og fortau. Ingen kunne svare. På sjøsiden er vegløsningene ikke ferdige. Påsyklingsampene, som er lagt som hårnåler for at de ikke skal bli for bratte, var i smaleste laget. Her blir det vanskelig å få adskilt sykkelfelt og fortau, noe som bør være en selvfølge for slike prosjekter. Blandet gang– og sykkelvei er noe som bare fungerer i hodet på folk som selv ikke sykler. Selve bruspennet var bredere, så der bør det være mulig. Men på siden mot Schweigaardsgate så vi igjen Vegvesenets prioriteringer: Det var laget nye bilveger for trafikk over broen, men sykkelveien bare forsvant i intet på den siden.”
I dag målte jeg bredden på gang- og sykkelbroen. 5,77 m viste min måling. Det bør være bredt nok til å lage sykkelvei med fortau.
Er den ikke bred nok, er det bare å gå i gang med å planlegge ombyggingen. Det holder ikke at man i det 21. århundre lager blandet gang- og sykkelvei på et sted som dette. Det er skandaløst dårlig. Gjør det ordentlig, og gjør det ordentlig nå!
Kommer man inn den nye gang- og sykkelveien (ja, nettopp: Gang- og sykkelvei igjen, jeg skal komme tilbake til den) langs Kong Haakon 5. gate, må man krysse et fotgjengerfelt for å komme opp på broen. Ingen tilrettelegging for å komme seg over for syklister.
Men verst er det på nordsiden. Slik så det ut i 2011. Kom man ned her, havnet man på en smal stripe, med en byggeplass på siden.
Kommer man fra denne siden og skal opp på broen, er det helt håpløst. Slik var det i 2011:
I dag ser det slik ut. Fortsatt må man sykle ulovlig mot enveiskjøring om man skal opp på og over broen. Og for å komme til dette punktet har man ikke annet valg enn å sykle på fortauet. Det er bare en bekreftelse på at Statens vegvesen ikke har behandlet syklister seriøst denne gangen heller.
Det er selvsagt tilrettelagt for bilister. For dem har det vært tilrettelagt siden åpningen i 2011. Men for syklister er det knapt gjort en dritt de siste tre årene. Skandale er bare fornavnet.
Det er nå mulig å komme gjennom Platous gt. Men skal man opp på broen blir man møtt av en 10 cm høy fortauskant, uten noen form for nedsenking. Gå og fiks dette, Statens vegvesen. Og gjør det med en gang, aller helst for noen år siden.
Det er slikt som dette som gjør at dere ofte, og med rette omtales som Statens bilvegvesen, og som gjør at vi som sykler har null tillit til dere. Noen i Vegvesenet burde være dritflaue, og bare skamme seg til dette og alle de andre feilene i Bjørvika er rettet opp.
Ta dere sammen, Statens vegvesen. Bilistene har allerede fått alt for mye i Bjørvika. Gi faen i dem, steng gjerne veien for dem, slik dere gjør uten å blunke (og uten å skilte) for syklister, og rett opp alle sykkeltabbene. Ta plass fra bilistene for å få det til, også på nordsiden av Nordenga bro. De har fått alt for mye plass som det er.
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.