Vi vet det er noen kvartfinaler etc igjen i fotball-VM. Men i den konkurransen er det uansett mest hviledager. Det er nå sommerens sportsbegivenhet virkelig starter. Vi er klare for nye tre uker med sykkel og godt drikke i Tour de France, dessverre bare med én norsk rytter på startstreken.
Det blir en del øl den første tiden i år. Vi starter i England, som er mer kjent for sitt øl enn sin vin. Gå til egen nettside for etappene i England. Men litt vin skal vi klare å finne her også.
De to første etappene på kontinentet er helt nord i Frankrike, og krysser grensen til øllandet Belgia. Så det blir mest øl fram til 6. etappe, som ender i champagnehovedstaden Reims.
I England har Campaign for Real Ale, kjent som CAMRA, siden 1971 arbeidet utrettelig for godt øl. Den ble startet av fire desillusjonerte menn som en reaksjon mot at engelske bryggerier på 1960– og 70-tallet fjernet seg fra gamle bryggeritradisjoner, og gikk mer og mer over til industriell produksjon av karakterløst øl. Bryggeriene kjøpte opp puber eller knyttet de til seg i kjeder. Noen hadde en besynderlig tro på at folk umiddelbart ville føle seg hjemme som i sin “local” hvis alle puber var like, så de ble redekorert for ha det samme utseende og det samme ølet. Det er en slags McDonald-filosofi anvendt på puber.
Da pubene mistet sin uavhengighet, mistet også de uavhengige bryggeriene en viktig del av sitt marked, og man var inne i en ond sirkel. Det er i grunnen omtrent som det norske matvaremarkedet. CAMRA har gjort en stor innsats for britisk kvalitetsøl. De har kjempet for lokale, uavhengige puber som serverer øl fra lokale, uavhengige bryggerier.
CAMRA har fått til mye og har insiprert andre i andre land. De har gitt ut en rekke guidebøker og andre bøker om godt øl. Disse kommer jeg nok til å hente mye fra når vi skal lete etter godt, engelsk øl. Det er på sin plass å nevne at to av de bøkene jeg benyttet meg av da touren startet i Belgia i 2012, Good Beer Guide Belgium og 100 Belgian beers to try before you die, begge er utgitt av CAMRA. Vi som liker godt øl har mye å takke dem for. Jeg velger i denne omgang å ta med deres bok CAMRA’s Book of Beer Knowledge: Essential Wisdom for the Discerning Drinker. Omtalen av boken hos Amazon er slik:
“This absorbing, pocket-sized book is packed with beer facts, feats, records, stats and anecdotes you’ll never be lost for words at the pub again. More than 200 entries cover the serious, the silly and the downright bizarre from the world of beer. Inside this pint-sized compendium you’ll find everything from the biggest brewer in the world to the beers with the daftest names. A quick skim before a night out and you’ll always have enough beery wisdom to impress your friends.”
Bøker om øl
For den som vil lære mer om øl, anbefaler jeg The World Atlas of Beer. Som navnet antyder, dekker den hele verden. Den finnes på norsk med tittelen “Den store ølboken”. Jeg har den engelske utgaven, og holder meg til den. Den norske utgaven har jeg ikke lest, men innholdet bør være det samme. Boken er flott illustrert, slik at det er en fin bok å bla i, og den inneholder mye interessant lesning.
Boken er utgitt i England. Det er i Europa vi finner de interessante øl-tradisjonene. Bøker utgitt i USA har en tendens til å gi usanske bryggerier større plass enn de fortjener, i alle fall vurdert i et internasjonalt perspektiv. Den er skrevet i samarbeid mellom en engelsk forfatter (Tim Webb) og en canadisk forfatter (Stephen Beaumont), så de klarer å beholde et internasjonalt perspektiv.
Boken Brew Britannia: The Strange Rebirth of British Beer er helt ny, og kom for bare et par uker siden. Den har jeg ikke rukket å lese ennå, men den står på listen over bøker som bør leses. Denne handler i følge omtalen hos Amazon om hvordan en del ølbryggere i Storbritannia har rykket fra hovedfeltet og har tatt opp forfølgelsen for å ta tilbake plassen blant verdens ledende ølnasjoner.
The Oxford Companion to Beer et nyttig oppslagsverk. Men det er nettopp det: Et oppslagsverk, bygget opp som et leksikon. Og selv om den heter “The Oxford Companion …”, så er det en bok skrevet i USA — noe som preger de redaksjonelle prioriteringene.
Men vi starter i England, og da er CAMRA’s “Good Beer Guide 2014” vår viktigste guidebok. Den er inndelt etter regioner, eller shires som det kanskje heter i England. Så for første etappe må vi gå til kapittelet om Yorkshire og lete der. Her finner vi oversikt over puber som serverer godt øl. Det er også en oversikt over bryggerier, men de er bare sortert alfabetisk etter bryggeriets navn, ikke etter sted hvor de holder til.
De fleste av oss vil følge Tour de France etappene i England på avstand, enten det er fra Norge eller fra Frankrike (hvor jeg befinner meg). Når vi befinner oss langt fra ekte engelske puber hvor vi kan få servert cask ale, er det nok CAMRAs bok Good Bottled Beer Guide som vil være mest nyttig, så lenge det er øl tappet på flaske vi må ta til takke med.
Er man i England og liker godt øl, må man besøke noen puber. Det finnes utallige pubguider. Vi holder oss til de som er interessert i godt øl, nemlig CAMRA. Så som pub-guide velger vi Great British Pubs (Camra). Her beskrives alle typer puber, fra veldig tradisjonelle til ultramoderne. Og man får godt øl på disse pubene.
Hvis man vil ha litt mer tradisjon og historie, kan vi velge Britain’s Best Real Heritage Pubs (Camra). Målet er å vise britisk pubtradisjon ved å presentere noen virkelige fine representanter, men flotte bilder og god omtale.
Det har kommet mange bøker om det man bør ha gjort, steder man bør ha besøkt, musikk man bør ha hørt, filmer man bør ha sett og selvfølgelig øl (og vin) man bør ha smakt før man dør. Boken 1001 Beers You Must Try before You Die er en slik, som jeg har brukt som en av flere guider til øl langs årets utgave av Tour de France.
Man kan mene hva man vil om denne typer bøker. Men noen ganger er det befriende med noen som kommer med klare anbefalinger.
Les vins du Tour de France 2014
- Nå er ruten presentert
- Innledning
- 1. etappe: Leeds — Harrogate
- 2. etappe: York — Sheffield
- 3. etappe: London calling
- 4. etappe: Over til kontinentet — Le Touquet Paris Plage — Lille
- 5. etappe: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut
- 6. etappe: Champagne: Arras – Reims
- 7. etappe: Epernay – Nancy
- 8. etappe: Tomblaine – Gerardmer
- 9. etappe: Gerardmer – Mulhouse
- 10. etappe: Mulhouse – La Planche des Belles Filles
- 11. etappe: Besançon – Oyonnax
- 12. etappe: Bourg en Bresse – St Etienne
- 13. etappe: St Etienne – Chamrousse
- 14. etappe: Grenoble – Risoul
- 15. etappe: Tallard – Nimes
- 16. etappe: Carcassonne – Bagneres de Luchon
- 17. etappe: St Gaudens – St Lary Soulan
- 18. etappe: Pau – Hautacam
- 19. etappe: Maubourguet – Bergerac
- 20. etappe: Bergerac – Perigueux (tempo)
- 21. etappe: Evry – Paris, Champs-Élysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.