Les Vins du Tour de France 2014 — 7. etappe: Epernay – Nancy

TdF_2014_00_07Så ble det bare nesten for Alexander Kristoff. Men det var så nær så nær, og en dag må han også ha marginene på sin side. Marcel Kittel har markert at han har overtatt spurtetronen.

Vi får også håpe at skadene til Chris Froome ikke er så alvorlige at det hindrer han vesentlig. Rytterne skal ut på brosteinsetappen, som kan gi mange interessante utslag. Det er vel heller ikke en helt dum etappe for Alexander Kristoff.

Vi har kommet til 7. etappe, og andre champagneetappe, fra Epernay til Nancy.

TdF_2014_07Om Reims er hovedstaden for champagne (vinmessig, ikke administrativt), så er Epernay det som man i Frankrike kaller souprefecture. Så det blir mer champagne.

Administrativt er det Châlons-en-Champagne som er hovedstad i regionen Champagne-Ardenne og departementet Marne. Etappen er innom denne byen også. Men vi er mer interessert i champagnen enn i den administrative inndelingen i Frankrike.

Epernay er den andre viktige byen i Champagne. I Epernay finner vi blant annet champagnehusene Moet & Chandon, Mercier,  Perrier-Jouët og Pol Roger. Holder vi oss til Richard Juhlin, er Moet & Chandon Brut Imperial en av de champagnene man bør ha smakt. Han har ikke tatt den med på denne listen fordi det er en av de beste, men fordi det er verdens mest solgte champagne — og dermed en slags referanse som de andre kan måles mot. Moet & Chandon lager også prestisjechampagnen D.O.M Perrignon.

Champagne kan lagres ganske lenge, særlig vintage champagne. Moet & Chandon sier som eksempel at deres D.O.M Perrignon bør være minst 12 år. På Vinmonopolet har man nettopp skiftet årgang, og selger nå årgang 2004 – altså en som er 10 år gammel. Geir Salvesen hadde nylig en omtale i Aftenposten av sommerens nye viner på Vinmonopolet. Her skriver han om 2004-årgangen av D.O.M Perrignon:

“Årgangsbytte. Stram, pur, kompleks Champagne som i 2004 trenger noe mer tid på seg, selv om den har begynt å åpne seg. Grønne epler, mineraler og brødbakst i en kjølig tapning. BA. Drikk: 2015–2030.”

Hvis du har og er villig til å bruke mye penger på champagne, kan du også få D.O.M Perrignon D.O.M Perrignon Oenotheque i årgang 1996 og i årgang 1970.

Beveger vi oss litt sydover fra Epernay, kommer vi inn i området Côte des Blancs, som er et kalkholdig område som er særlig godt egnet for å dyrke chardonnay.

Carte-du-vignoble-de-ChampaNDer er herfra vi får den beste blanc de blancs champagnen — en champagne laget bare på hvite druer, altså bare på chardonnay. Den har typisk mer syre og mindre fruktighet enn en champagne med røde druer. Jeg synes en blanc de blancs er en utmerket aperitif — egentlig den beste aperitif man kan få.

Blanc de blancs fortreffelighet som aperitif bidrar nok til at det lages langt mer av denne enn av blanc de noirs. En utmerket blanc de blancs i den litt rimelige enden av prisskalaen (om noen slik ende finnes når det gjelder champagne), er Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Brut. I den champagnemenyen jeg nevnte til forrige etappe, hadde Richard Juhlin valgt en Bruno Paillard Blancs de Blanc som aperitif og til første rett. Han hadde valgt en 2002. Vinmonopolet har den i årgang 2004, men da snakker vi om en helt annen pris enn Diebolt-Vallois. Vi fortsatte med en Deutz Blanc de Blancs 2007. Det skulle være unødvendig å si at det var to utmerkede blanc de blancs som var valgt ut til denne anledningen.

Jeg gjentar oppfordringen fra i går: Smak en blanc de blancs og en blanc de noirs, så får du to ytterpunkter for champagnereferanser.

Litt nord-øst for Epernay, på den andre siden av elven Marne, ligger byen Aÿ. Her finner vi to champagnehus som jeg liker godt: Gosset og Bollinger. Gosset er det eldste vinhuset i Champagne, etablert i 1584. Men da hadde man ikke lært kunsten å lage musserende vin i dette området, så Gosset produserte den gang stille vin, mest rød.

Bollinger kan også spore sine røtter tilbake til 1585, men selve champagnehuset er ikke så gammelt. Lilly Bollinger var en av de viktige og interessante damene i Champagne. Hun ledet Bollinger fra hennes mann døde i 1941 til hun selv døde i 1971. Champagnehuset ekspanderte kraftig under hennes ledelse. Hun kom også med en av de klassiske og ofte siterte uttalelser om champagne:

“I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty”

Madame_BollingerNoe av det kjæreste Lily Bollinger eide, var hennes sykkel. Den brukte hun blant annet til å sykle mellom vinmarkene.

Både Gosset og Bollinger produserer en ganske kraftig champagne som passer veldig godt til mat. Jeg har vært, faktisk flere ganger, på kurs med Lars Barmen om mat som passer til champagne. Bollinger var den champagnen han da foretrakk å lage mat til.

Valée de la Marne strekker seg vestover fra Epernay. Dette er hoved­om­rå­det for Pinot Meunier. Her kan det bli ganske kjø­lig, og Pinot Meunier tåler kulde bedre enn de andre champag­ned­ru­ene.

Det produseres også champagne lenger syd, i Côte de Bar, i departementet Aube.

Carte-du-vignoble-de-ChampaVinene fra dette området har på en måte aldri blitt helt akseptert som en del av det gode selskap. De store champagnehusene nekter visstnok for at de kjøper viner herfra. Men noen må kjøpe de druene som produseres her. Det har begynt å komme en del kvalitetsprodusenter i området. Vinmonopolet har bl.a. en blanc de noirs og en blanc de blancs fra Marie-Courtin. Drappier Brut Nature er en utmerket blanc de noirs til en relativt rimelig pris. For mer, les denne artikkelen fra Wine & Spirits Magazine om champagne fra Côte de Bar.

Årets etappe går ikke innom dette området, derfor tar jeg ikke med mer om dette. Men jeg tok omveien hit, fordi det var 12. etappe under Tour de France 2009 som satte meg på ideen om å starte denne serien med vin og annet drikke langs etappene. Den gikk gjennom dette området.

Fransk TV gjør, ikke overraskende, mye ut av Tour de France, og bruker mye mer ressurser på dette enn TV2 kan bruke. Det er årets store sportsbegivenhet i Frankrike. De sender “Village de départ” før etappen starter, med lokale helter og annet fra startbyen. Jeg synes ikke det er særlig interessant, så det pleier jeg ikke å se på. Så har de kulturelle innslag langs etappene, om jeg husker rett kalt “Avant Tour”. Her omtaler de ofte og smaker på lokale spesialiteter langs etappen. I 2009 hadde de blant annet et innslag om champagne fra dette området, et område som den gang var ukjent for meg. Jeg ante ikke at de produserte champagne her. Da ble ideen født: Hvorfor ikke finne ut hva slags vin som produseres langs etappene? Og her er en del av resultatet.

Vi beveger oss nå inn i regionene Lorraine og Alsace. Tyskland og Frankrike har kriget om disse områdene i mange år. De ble en del av Frankrike i 1766. Etter den tysk-franske krig ble de en del av Tyskland fra 1870, og fra 1918 ble de igjen en del av Frankrike. Dette er et område med en blanding av tysk og fransk kultur, som vi kommer tilbake om er par dager, når vi kommer til Alsace. Da jeg gikk på skolen hørte vi bare om Elsass-Lotrhingen, som er de tyske navnene, ikke om Alsace-Lorraine.

Etappen er innom Verdun. Her sto et av de store slagene under første verdenskrig, et blodbad som skal ha kostet 400.000 tyske og omtrent like mange franske soldater livet. Her ligger en av de ofte avbildede krigskirkegårdene etter første verdenskrig.

Verdun_krigskirkegård

Å lære å smake vin

Å smake vin er en treningssak. Jo mer man kan om vin, jo mer utbytte har man av å smake den. Det handler om å utvikle sitt sensoriske apparat, og få trening i å identifisere dufter og smaker. Man kan lese mye om vin og få en viss teoretisk kunnskap om dette. Min far hadde Haakon Svenssons klassiske bok “Vin og brennevin”, som jeg skrev litt om i innledningen til Les vins du Tour de France 2013. Jeg leste mye i den, og leste om viner jeg aldri hadde smakt, men franske navn som jeg slett ikke kunne uttale. Men det var først da jeg begynte å smake noen av disse vinene, og var kommet dit at jeg kunne tenke mer på kvalitet og smak enn på pris når jeg skulle kjøpe vin, at jeg begynte å få litt mer grep om dette.

Skal man kunne smake forskjell mellom viner, må man stille de opp mot hverandre. De fleste av oss klarer ikke å huske godt nok hvordan en vin smakte, til at vi kan stille den opp mot den vinen vi drikker helgen etter. Man må stille flere viner opp mot hverandre. Om man f.eks. er to personer, passer det dårlig å åpne 6-8 flasker vin, bare for å smake på dem. Er man en vininteressert gjeng, er det lettere å gjennomføre. Eller man kan melde seg på et vinkurs eller en vinsmaking. Det kan være greit å starte med ulike druesorter, for å bli kjent med dem: Hvitvin på Riesling, Sauvignon blanc, Vermentino, Pinot gris, Chardonnay, Garganega m.m. for å starte et sted. Eller rødvin laget av Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Syrah, Barbera, Nebbiolo og Sangiovese, om vi starter i det røde.

Jeg synes det er fint å bli ledet gjennom slike smakinger av noen som er proffe på området, uten at det betyr at de skal fortelle oss hvordan vinen smaker eller om den er god. De kan si oss noe om hva vi leter etter i vinen og hjelpe oss til å lete etter slike smaker.

Aperitif arrangerer en rekke vinkurs og vinsmakinger. Dette champagne-kurset med Toralf Bølgen kan være et sted å starte for den som vil lære litt mer om champagne. Toralf Bølgen har skrevet flere utmerkede vinbøker, blant annet en om champagne (som dessverre ikke synes å være tilgjengelig for tiden), samt bøker om mat og vin i kombinasjon (noen er omtalt her). Kulinarisk akademi har både mat- og vinkurs, som absolutt kan anbefales. De har kurs både for profesjonelle og for oss amatører. Videre har Vinofil også vinkurs. Det finnes også andre, men dette er i alle fall noen steder for de som vil lære seg litt mer om vin.

Les vins du Tour de France 2014

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.