Les Vins du Tour de France 2014 — 10. etappe: Mulhouse – La Planche des Belles Filles

TdF_2014_00_10Det holdt ikke for Alexander Kristoff denne gangen heller. At det holdt nesten er alltid en fattig trøst. Den etappen de skal ut på i dag er nok en etappe for mer klatresterke ryttere.

Det som i øyeblikket virker mest sikkert i årets tour, er at Peter Sagan vinner den grønne trøyen. Han viser at det er en poengtrøye, ikke bare en sprinttøye. Han kjører smart og sanker poeng hele veien.

Vi har kommet til 10. etappe. Begynnelsen av etappen er i Alsace, og det er årets første etappe med målgang på en topp. La Planche des Belles Filles har en stigning på 20% på det bratteste. Det er her sammenlagtkandidatene vil begynne å angripe hverandre. Hvis Alberto Contador har ambisjoner om å vinne åretes tour bør han angripe nå.

TdF_2014_10WIMG_1805_DxODenne etappen sykles 14. juli, Frankrikes nasjonaldag. Det er den etappen alle franske syklister drømmer om å vinne. Frankrike har i år gitt ut en serie mynter. Så langt har det kommetfor vår og sommer, men jeg har ikke klart å oppdage noe forskjell mellom de to utgivelsene. Så skal det også komme høst og vinter.

Det er sølvmynWIMG_1807_DxOter, 33,3% sølv, pålydende 10 €. Det er tegneren Sempé som har designet dem, og gjennomgangstemaet er sykkel. Jeg liker denne serien med Frankrikes motto fra revolusjonen: Liberté, egalité og fraternité: Frihet, likhet og brorskap.

WIMG_1808_DxOJeg liker særlig mynten Liberté (frihet) med sykkel. For meg er noe av det jeg liker med sykkel at sykling gir en herlig opplevelse av frihet.

guardian_T-shirtNår vi er innom fransk nasjonaldevise og sykling, synes jeg også denne T-skjorten som The Guardian selger, er flott.

Men vi får la disse myntene sykle i fred, og holde oss til vinen.  Vi er i den sydlige enden av Alsace, og krysser vinområdene før syklistene skal inn i fjellene. Vi lar dem bare sykle opp der, og holder oss i Alsace.

I går holdt vi oss til Riesling, som er min favoritt blant blant alsaceviner, og jeg vil vel si blant hvitviner i det hele tatt. I dag får vi velge noen andre viner.

Den alsacevinen jeg først stiftet bekjentskap med var Gewurztraminer. Det er en drue med lang tradisjon i Alsace. Men egentlig er det visstnok en italiensk drue. Den kommer fra byen i Alto Adige som heter Tramin på tysk og Tremeno på italiensk. Jeg var innom der til 16. etappe i Giro d’Italia 2012. Uansett betyr Gewurztraminer krydret traminer. Det er en meget aromatisk drue, som gir en veldig blomstrende vin — litt for blomstrende etter min smak, om jeg skal være helt ærlig.

Gewurztraminer er en vin som går ganske godt til asiatisk mat og sterkt krydret mat. En vin må ha en viss sødme for å stå imot sterkt krydder. En tørr vin blir helt satt ut av slik mat. Men jeg spiser ikke så mye asiatisk eller sterkt krydret mat. Og hvis jeg gjøre det, synes jeg ofte at øl passer vel så godt som vin. Gewurztraminer er også en klassiker om man skal ha vin til røkelaks.

Pinot gris er en drue som også brukes mye i Alsace. Den har skiftet navn noen ganger gjennom historien, men jeg går ikke gjennom det nå. Den gir viner med fruktighet og litt krydder, men ikke veldig høy syre. Det er en utmerket matvin, men gir ikke vin som er helt på høyde med den beste rieslingen. Det er en vin som går godt til alsacisk mat, og som ofte kan være et godt valg til mat hvor ryggmargsrefleksen sier rødvin.

Muscat er også en drue som brukes i Alsace. Den brukes her til å produsere tørre viner, ikke søte viner som det ellers er vanlig å lage på denne druen. Jeg kan ikke huske å ha smakt en slik muscat fra Alsace, så den kan jeg ikke mene noe om.

Crémant d’Alsace er musserende vin fra Alsace. Crémant er den betegnelsen man i Frankrike bruker på musserende vin laget på tradisjonell metode, som i Champagne, men annenganggjæring på flaske.  Crémant d’Alsace er den mest populære musserende vin i Frankrike, etter champagne.

Hvis du vil ha en rosé musserende vin, anbefaler jeg å prøve en Crémant d’Alsace. Den er laget utelukkende på Pinot noir, og den er laget som en rosévin, altså slik at drueskallene har vært med en kort tid i gjæringen, før mosten siles fra. Det vanlige ved produksjon av rosé musserende vin, er at man produserer en hvitvin, som så tilsettes litt rødvin. Det er slik man lager rosé champagne. Skal jeg være ærlig, er jeg ikke så veldig glad i rosé champagne. Da synes jeg en rosé Crémant d’Alsace kan være vel så interessant.

En del vin fra Alsace selges som Edelzwicker. Det er en vin laget med en blanding av flere druesorter.

Det produseres også noe rødvin i Alsace, fortrinnsvis på Pinot Noir. Men Alsace er først og fremst et hvitvinsområde. Rødvinen derfra er det ikke verdt å lete så mye etter, om man ikke er nysgjerrig og vil smake den for å få et komplett bilde av vinene fra dette området, eller man er der og vil ha rødvin.

Man kan sykle i Alsace uten å forville seg opp i de fjellene som Tour de France-rytterne skal sykle. Man kan følge La route des vins d’Alsace, som er Frankrikes eldste turistvei. Om man bruker noen dager på turen blir det ikke alt for anstrengende å sykle, og det er sikkert langt hyggeligere enn å sykle TdF-etappen.

Etter denne etappen er det hviledag. Det betyr at jeg også tar en dags pause.

Les vins du Tour de France 2014

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.