Så skulle det endelig lykkes for Alexander Kristoff, og han lyktes på den etappen som startet i den byen hvor Thor Hushovd tok sin første TdF-etappeseier i 2002. Med OL-bronse, seier i Milan – San Remo og etappeseier i TdF, sammen med mange andre gode resultater, plasserer Alexander Kristoff seg blant de store sykkelrytterne.
Rytterne skal i dag gå løs på den første Alpeetappen, med målgang på en utenforkategori topp. Her kan Alexander Kristoff og de andre spurterne satse på å bruke minst mulig krefter. Dagens mellomsprint kommer etter at rytterne har vært over en førstekategori, så her henger neppe spurterne med. Det blir en etappe hvor de som vil forsøke å angripe Nibali må prøve seg.
Vi har kommet til 15. etappe, hvor rytterne skal ned fra fjellet. Her blir det igjen sjanser for spurtere som fortsatt har saft igjen i bena.
Når rytterne kommer ned fra fjellet, kommer de inn i et område hvor Côtes-du-Ventoux og Côtes-du-Luberon overlapper og er til dels sammenblandet og infiltrert i hverandre. Begge områdene høre til de sydligste deler av Rhône.
I Ventoux produserer vin på de samme druene som ellers i det sydlige Rhône: Carignan, Cinsaut, Grenache Noir, Mourvèdre og Syrah i rød– og rosévin. Det produseres også noe hvitvin, men den utgjør bare ca 4% av produksjonen. Vinen er preget av nærheten til nettopp Mont Ventoux. De gir kalde vintre, samtidig som området ligger i le for de kalde mistralvindene. Vinene er gjennomgående litt lettere og mer fruktige enn den typiske Côte du Rhône.
Se også Les dentelles de Montmirail : à l’aplomb des vignes fra La Revue du Vin de France.
Luberon, som ligger litt lenger øst og syd enn Ventoux er et område hvor det produseres mye hvitvin. Tradisjonelt brukte man mye druen Ugni Blanc, men nå er det mer Grenache blanc, Vermentino, Clairette og Rousanne. Rødvin produseres på de samme druene som ellers i Rhône.
Omtrent der rytterne krysser elven Rhône, ved Beaucare, kommer de inn i vinområdet Costières-de-Nîmes. Costieres de Nîmes er et område i overgangen mellom Rhône og Languedoc. Det er området syd og øst for Nîmes, stort sett avgrenset av Rhône og Petit Rhône mot øst. I dag er det vanlig å regne det som en del av Rhône, men tidligere ble det regnet som en del av Languedoc. I noen bøker er det fortsatt plassert under Languedoc. Det spiller ikke så veldig stor rolle. Vinen er den sammen unasett, skjønt det betyr kanskje noe for markedsføringen. Costieres de Nîmes er et av de områdene i regionen vi ikke har rukket å utforske i noen særlig grad, selv om vi nok har drukket en del flasker herfra. Det produseres så mye vin i regionen at det ikke er lett å fordype seg i alt. Men vi kommer nok til å ta en runde innom noen vingårder her også.
Blant de vingårdene jeg har på min liste over de jeg vil besøke er, basert på omtale i litteraturen, Château Mourgues du Grès, Mas des Bressades, Les Grimaudes, Château de Nages, Mas Neuf og Chateau Beaubois. Château de Campuget er en vin fra dette området som er ganske populær i Norge. Se også Hachette guide til Costières-de-Nîmes og sammenslutningen av produsenter.
Vinen fra Costières-de-Nimes kommer på flasker designet av den franske stjernedesigneren Philippe Starck.
Som nevnt i går har Hachette en serie Les Routes des Vins, og en av rutene er i Costieres de Nîmes.
Nîmes er en gammel by, preget av romertiden. Her har de blant annet et flott romersk stadion. Det mest kjente romerske stadion er Collosseum i Roma. Men det er en ruin. Stadion i Nîmes er intakt, og i bruk. Det bruks til konserter, tyrefekting, course camarguaise, osv.
Etter denne etappen er det hviledag, hviket betyr at denne serien også tar en “hvit dag” i morgen.
Les vins du Tour de France 2014
- Nå er ruten presentert
- Innledning
- 1. etappe: Leeds — Harrogate
- 2. etappe: York — Sheffield
- 3. etappe: London calling
- 4. etappe: Over til kontinentet — Le Touquet Paris Plage — Lille
- 5. etappe: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut
- 6. etappe: Champagne: Arras – Reims
- 7. etappe: Epernay – Nancy
- 8. etappe: Tomblaine – Gerardmer
- 9. etappe: Gerardmer – Mulhouse
- 10. etappe: Mulhouse – La Planche des Belles Filles
- 11. etappe: Besançon – Oyonnax
- 12. etappe: Bourg en Bresse – St Etienne
- 13. etappe: St Etienne – Chamrousse
- 14. etappe: Grenoble – Risoul
- 15. etappe: Tallard – Nimes
- 16. etappe: Carcassonne – Bagneres de Luchon
- 17. etappe: St Gaudens – St Lary Soulan
- 18. etappe: Pau – Hautacam
- 19. etappe: Maubourguet – Bergerac
- 20. etappe: Bergerac – Perigueux (tempo)
- 21. etappe: Evry – Paris, Champs-Élysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.