For sammenlagtkandidatene blir den etappen de skal ut på i dag nærmest å betrakte som aktiv hvile. De skal henge med feltet, bruke minst mulig krefter og unngå uhell. Sannsynligvis blir det en massespurt som de ikke kommer til å blande seg inn i, men de vil helst være i den gruppen som får samme tid. Det er spurterne og deres lag som må gjøre jobben i dag. Det er selvfølgelig lov å ønske at Alexander Kristoff skal lykkes en gang til.
Vi harkommet fram til 16. etappe, den første etappen etter hviledagen. Det blir en brutal start etter hvilen, hvor det bærer rett inn i Pyreneene, med avslutning på et høykategorifjell. Om sammenlagtkandidatene kan satse på aktiv hvile på den etappen de skal sykle i dag, så blir det ikke mye hvile etter hviledagen.
Etappen starter ved den flotte, befestede byen Carcassonne, før rytterne setter kurs mot fjellene og ender i Bagneres de Luchon.
Carcassonne ligger omtrent der korridoren mellom Montagne Noir (den syd-vestligste delen av Massif Central) og Pyreneene er på sitt smaleste. Det er ingen tilfeldighet. Byen levde i sin tid godt på å kreve toll på alle varer som ble fraktet gjennom området, mellom Middelhavet og Atlanterhavet. Det betyr også at det er et sted hvor vindene får fart. Montagne Noir og Pyreneene danner en trakt som gjør at vindene som blåser inn fra Atlanterhavet får stor fart i denne korridoren. Så her bør rytterne være forberedt på motvind eller sidevind. De bør heller ikke bli overrasket om det regner, noe det ofte gjør på den franske siden av Pyreneene.
Det er nok også slik at selv om rytterne sannsynligvis vil sykle mot vinden, sykler de fra vinen. Det produseres en del interessant vin nord, øst og syd for Carcassonne, men mot vest, hvor vi skal, er det ikke mye interessant å finne.
Jeg benytter enhver anledning til å reklamere for vinområdet Limoux, like syd for der hvor denne etappen starter. Dagens aperitif må bli en Blanquette de Limoux. Det produseres musserende vin mange steder og flere steder hevder at det var hos dem det begynte. Men Limoux er det stedet som har den første dokumenterte produksjonen av musserende vin etter det som lenge ble kalt champagnemetoden, men som man nå kaller tradisjonell metode eller noe tilsvarende. Bare produsenter fra Champagne får kalle noe for champagne.
Det er referanser til musserende vin fra dette området i dokumenter fra 1531. Munken DOM Perrignon ble født i 1638, altså over 100 år etter den eldste dokumenterte produksjonen i Limoux. Så mytene om at han fant opp denne metoden kan ikke stemme. Han skal visstnok ha lært teknikken i Limoux før han reiste videre til Champagne. Det er i alle fall slik de forteller historien i Limoux.
Også i Die og Gaillac produserte de slik vin lenge før de begynte med dette i Champagne. Det forringer selvsagt ikke champagne. Men det burde gjøre oss interessert i å prøve annen musserende vin også — og ikke bare fordi den ikke er like dyr som champagne.
Blanquette de Limoux er den tradisjonelle musserende vinene. Den dominerende druen er Mauzac, som skal utgjøre minst 90%. Det er en lokal drue som, så vidt jeg vet, bare dyrkes her og i Gaillac. Det er tillatt med til sammen inntil 10% av Chenin og Chardonnay i Blanquette de Limoux. Vil man virkelig gå tilbake i tradisjonen kan man velge Blanquette Méthode Ancestrale. Mauzac er en drue som modner sent. Når det blir kjøligere om høsten avtar gjæringen og vinen er ikke utgjæret når vinteren kommer. Om våren, etter at vinen er tappet på flaske, tar gjæringen til igjen og det er dette som gir kullsyre i vin laget etter Méthode Ancestrale — om jeg har oppfattet det rett.
Den andre musserende vinen er Crémant de Limoux. Denne er laget for å passe mer til moderne smak, men det betyr også at den ikke har det samme lokale særpreget. De dominerende druene er Chardonnay og Chenin, druer som brukes i tilsvarende viner fra mange andre steder. Disse kan til sammen ikke utgjøre mer enn 90% av mosten. Det skal være minst 20%, men ikke mer enn 40% Chenin. I tillegg kan man ha Mauzac Blanc og Pinot Noir, men mengden Pinot Noir kan ikke overstige 10%.
Personlig liker jeg at noen vil gå tilbake til lokale tradisjoner. Det lages musserende vin på Chardonnay mange steder, ikke minst i Champagne. Så fra Limoux går jeg for Blanquette de Limoux. Men det er grenser for hvor tro jeg vil være mot historien. Jeg har kun funnet Blanquette Méthode Ancestrale i halvtørr utgave, og jeg vil ha min musserende vin tørr. Så det blir en Blanquette de Limoux, men ikke Methode Ancestrale.
Fire av de fem musserende vinene fra Languedoc-Rousillon som Vinmonopolet har i sine lister kommer fra Limoux.
Det lages også stille hvitvin i Limoux. Hoveddruen er Chardonnay, men det brukes også Mauzac og Chenin Blanc, som ellers særlig brukes i Loire.
Les vins du Tour de France 2014
- Nå er ruten presentert
- Innledning
- 1. etappe: Leeds — Harrogate
- 2. etappe: York — Sheffield
- 3. etappe: London calling
- 4. etappe: Over til kontinentet — Le Touquet Paris Plage — Lille
- 5. etappe: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut
- 6. etappe: Champagne: Arras – Reims
- 7. etappe: Epernay – Nancy
- 8. etappe: Tomblaine – Gerardmer
- 9. etappe: Gerardmer – Mulhouse
- 10. etappe: Mulhouse – La Planche des Belles Filles
- 11. etappe: Besançon – Oyonnax
- 12. etappe: Bourg en Bresse – St Etienne
- 13. etappe: St Etienne – Chamrousse
- 14. etappe: Grenoble – Risoul
- 15. etappe: Tallard – Nimes
- 16. etappe: Carcassonne – Bagneres de Luchon
- 17. etappe: St Gaudens – St Lary Soulan
- 18. etappe: Pau – Hautacam
- 19. etappe: Maubourguet – Bergerac
- 20. etappe: Bergerac – Perigueux (tempo)
- 21. etappe: Evry – Paris, Champs-Élysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2025
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.