Så lyktes Alexander Kristoff for andre gang. Jeg sjekket værmeldingen fra Meteo France før gårsdagens etappe, og la ut en melding på Twitter om at det var meldt dårlig vær. Mads Kaggestad svarte umiddelbart at det var fordel Alexander Kristoff, noe han skulle få helt rett i. Værmeldingen for resten av Touren ser bredre ut. Rytterne får nå en velfortjent hviledag.
Etter hviledagen venter tre knallharde etapper i Pyreneene. Her er det de som er igjen av sammenlagtkandidater og de som har ambisjoner om klatretrøyen som skal kjempe. For Alexander Kristoff handler det om å gå inn i survival mode, og komme seg gjennom innenfor tidsgrensene ved å bruke minst mulig krefter. Han får en ny sjanse fredag og ved finalen i Paris søndag.
Sammenlagtseieren er langt på vei avgjort, om Nibali unngår uhell. Fire og et halvt minutt er egentlig ikke en trygg ledelse med tre knallharde fjelletapper og en hard tempoetappe igjen. Men det ser ikke ut til at noen av de som er igjen er sterke nok til å utfordre Nibali.
Vi har lagt hviledagen bak oss, og har allerede kommet til 17. etappe, som er den andre dagen i Pyreneene.
Nå er vi godt inne i Pyreneene. Her er det ikke lett å finne interessant vin, i alle fall ikke som er produsert lokalt. Vi starter i departementet Haute-Garonne, som blir omtrent noe slikt som øvre Garonne. Leter vi etter vin fra dette området, finner vi områdene Fronton, Lavilledieu og Saint-Sardos. Men de områdene ligger nord-vest for Toulouse, som er ganske langt fra dagens startby.
Etappen starter ca 400 meter over havet, og derfra går det bare oppover. Fra start bærer det inn i fjellene, og der er det ikke noe vin å finne.
Etappen krysser grensen til Spania, så jeg gjorde noen undersøkelser om spansk vin, for å se om det kunne være noe å hente på den spanske siden av grensen. Så langt jeg kjenner Pyreneene, kan det være stor forskjell mellom den spanske og den franske siden. På den franske siden, nordsiden, kommer luften for en stor del inn fra Atlanterhavet. Luften er gjerne kjølig og fuktig. I trakten mellom Pyreneene og Motagne Noir presses luften opp og slipper fuktigheten som regn. Det er ofte regnfyllt, tåkete og kjølig på denne siden av Pyreneene. I de ofte nordvendte og solfattige skråningene blir det litt vin.
På den spanske siden kommer være ofte sørfra. Det er varm og ofte tørr luft fra de spanske høyslettene. Men her, høyt oppe i fjellene, er vi langt fra spanske vinmarker.
Tilbake i Frankrike er det høye fjell og dype daler. Men ikke noe vin. Vi får også legge til at vi er et meget tynt befolkede områder. Jeg har heller ikke klart å finne annet drikke av interesse langs denne etappen.
Men som en liten trøst: I morgen og langs de kommende etapper skal vi igjen finne god vin.
Les vins du Tour de France 2014
- Nå er ruten presentert
- Innledning
- 1. etappe: Leeds — Harrogate
- 2. etappe: York — Sheffield
- 3. etappe: London calling
- 4. etappe: Over til kontinentet — Le Touquet Paris Plage — Lille
- 5. etappe: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut
- 6. etappe: Champagne: Arras – Reims
- 7. etappe: Epernay – Nancy
- 8. etappe: Tomblaine – Gerardmer
- 9. etappe: Gerardmer – Mulhouse
- 10. etappe: Mulhouse – La Planche des Belles Filles
- 11. etappe: Besançon – Oyonnax
- 12. etappe: Bourg en Bresse – St Etienne
- 13. etappe: St Etienne – Chamrousse
- 14. etappe: Grenoble – Risoul
- 15. etappe: Tallard – Nimes
- 16. etappe: Carcassonne – Bagneres de Luchon
- 17. etappe: St Gaudens – St Lary Soulan
- 18. etappe: Pau – Hautacam
- 19. etappe: Maubourguet – Bergerac
- 20. etappe: Bergerac – Perigueux (tempo)
- 21. etappe: Evry – Paris, Champs-Élysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2025
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.