Les Vins du Tour de France 2014 — 17. etappe: St Gaudens – St Lary Soulan

TdF_2014_00_17Så lyktes Alexander Kristoff for andre gang. Jeg sjekket værmeldingen fra Meteo France før gårsdagens etappe, og la ut en melding på Twitter om at det var meldt dårlig vær. Mads Kaggestad svarte umiddelbart at det var fordel Alexander Kristoff, noe han skulle få helt rett i. Værmeldingen for resten av Touren ser bredre ut. Rytterne får nå en velfortjent hviledag.

Etter hviledagen venter tre knallharde etapper i Pyreneene. Her er det de som er igjen av sammenlagtkandidater og de som har ambisjoner om klatretrøyen som skal kjempe. For Alexander Kristoff handler det om å gå inn i survival mode, og komme seg gjennom innenfor tidsgrensene ved å bruke minst mulig krefter. Han får en ny sjanse fredag og ved finalen i Paris søndag.

Sammenlagtseieren er langt på vei avgjort, om Nibali unngår uhell. Fire og et halvt minutt er egentlig ikke en trygg ledelse med tre knallharde fjelletapper og en hard tempoetappe igjen. Men det ser ikke ut til at noen av de som er igjen er sterke nok til å utfordre Nibali.

Vi har lagt hviledagen bak oss, og har allerede kommet til 17. etappe, som er den andre dagen i Pyreneene.

TdF_2014_17Nå er vi godt inne i Pyreneene. Her er det ikke lett å finne interessant vin, i alle fall ikke som er produsert lokalt. Vi starter i departementet Haute-Garonne, som blir omtrent noe slikt som øvre Garonne. Leter vi etter vin fra dette området, finner vi områdene Fronton, Lavilledieu og Saint-Sardos. Men de områdene ligger nord-vest for Toulouse, som er ganske langt fra dagens startby.

Etappen starter ca 400 meter over havet, og derfra går det bare oppover. Fra start bærer det inn i fjellene, og der er det ikke noe vin å finne.

Etappen krysser grensen til Spania, så jeg gjorde noen undersøkelser om spansk vin, for å se om det kunne være noe å hente på den spanske siden av grensen. Så langt jeg kjenner Pyreneene, kan det være stor forskjell mellom den spanske og den franske siden. På den franske siden, nordsiden, kommer luften for en stor del inn fra Atlanterhavet. Luften er gjerne kjølig og fuktig. I trakten mellom Pyreneene og Motagne Noir presses luften opp og slipper fuktigheten som regn. Det er ofte regnfyllt, tåkete og kjølig på denne siden av Pyreneene. I de ofte nordvendte og solfattige skråningene blir det litt vin.

På den spanske siden kommer være ofte sørfra. Det er varm og ofte tørr luft fra de spanske høyslettene. Men her, høyt oppe i fjellene, er vi langt fra spanske vinmarker.

Tilbake i Frankrike er det høye fjell og dype daler. Men ikke noe vin. Vi får også legge til at vi er et meget tynt befolkede områder. Jeg har heller ikke klart å finne annet drikke av interesse langs denne etappen.

Men som en liten trøst: I morgen og langs de kommende etapper skal vi igjen finne god vin.

Les vins du Tour de France 2014

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.