Nå er det på’an igjen for rytterne. De har tre knallharde dager i Pyreneene foran seg.
Vi har kommet til den siste av årets fjelletapper. Om ikke annet er det nå kampen om klatretrøyen skal avgjøres. Etter denne etappen gjenstår det en fjerdekategoristigning på siste etappe. Vi starter i det som må være en av de mest besøkte TdF-byene ved Pyreneene: Pau.
Hvert år arrangeres det et ritt for amatører, L’etappe du Tour, hvor amatører kan prøve seg på en av TdF-etappene under forhold som i alle fall ligner på proffenes forhold, med veier sperret for annen trafikk, osv. Man velger gjerne ut en av de hardeste fjelletappene, og i år var det denne etappen fra Pau til Hautacam. Tenk om man hadde gjort noe slikt i billandet Norge, hvor det er en sørgelig mangel på sykkelkultur og respekt for syklister? I Norge ble bilister sure for at veier var stengt under Tour of Fjords.
Dette får meg til å ta opp spurterne og kjøring i fjell. Vi får så lett inntrykk av at spurterne sykler “dårlig” på fjelletapper som denne. Bestetiden i årets utgave av L’Etappe du Tour var ca 4:47, som tilsvarer det langsomste tidsskjemaet som er satt opp for TdF. For noen år siden gjorde noen en sammenligning, og konkluderte med at bare de aller beste i L’Etappe du Tour ville ha klart å komme innenfor tidsgrensen om de hadde syklet etappen i TdF. Da får vi ta med at ganske mange som sykler L’Etappe du Tour er typiske klatrere, og det er sikkert en del som er aktive amatørsyklister som gjerne vil benytte sjansen til å teste en TdF-etappe. Og de som sykler L’Etappe du Tour har ikke allerede syklet konkurranse i to uker før de kommer til denne etappen. Mange spurtere kan sykle langt bedre i fjellene enn de viser i TdF. Men for dem handler det om å bruke minst mulig krefter og komme inn innenfor tidsgrensen. Spurterne skal ha mest mulig krefter igjen til etappen etter denne og til finalen i Paris.
Vi er vanedyr, også når det gjelder valg av vin. Vi kjøper den vinen vi pleier å kjøpe, og drister oss sjelden til å kjøpe noe nytt og ukjent. Noe av det fine med å lage denne serien er at jeg har oppdaget mye vin som var ukjent for meg, og som jeg har smakt på. Noe har vært “interessant”, andre ganger har jeg oppdaget noen virkelig gyldne dråper. I det området hvor 18. etappe starter, har jeg funnet mye interessant vin.
Jeg er glad i dessertvin — i små mengder, til dessert. En god dessertvin er søt, men den har også nok syre til å balansere sødmen. Og den har en rik smak. I området rett syd for dagens startby ligger vinområdet Jurançon. Her lager de en tørr hvitvin og en utmerket dessertvin. Men vi tar noen omveier før vi kommer til desserten.
Vi kan starte med Béarn, som nok er mer kjent for saus enn for vin: Béarnaise. Men det finnes også vin fra Béarn. En del av AOP Béarn omfatter området Jurancon, en annen er det samme som Madiran og en tredje del som ligger utenfor byen Salies-de-Béarn, ca 40 km nord-vest for Pau. For å være helt ærlig så skjønner jeg meg ikke på AOP Béarn. Området er for en stor del det samme som for andre appelasjoner.
Det er ikke så uvanlig at ett geografisk område kan ha flere, ulikt klassifiserte viner. Noen ganger er det hierarkisk, som vi var innom da vi var i Beaujolais til 12. etappe (den første etappen som Alexander Kristoff vant). Andre ganger lages det flere helt ulike viner med hver sin klassifisering i det samme området. Drar vi litt mot nord-øst, har man i samme område rød Madiran og hvit Panchere-du-Vic-Bilh. Bèarn omfatter disse områdene og Jurancon. I Bèarn produserer man så langt jeg kan se de samme typer viner som i Madiran / Panchere-du-Vic-Bilh og i Jurançon, med de samme druetypene. Jeg har heller ikke funnet noe som klart sier at dette er hierarkiske klassifikasjoner, med AOP Beàrn som en bredere og dermed lavere klassifisering enn de andre. Men det må vel være et poeng et eller annet sted som jeg har oversett.
Litt mer graving i dette har gitt meg et inntrykk av at AOP Bèarn i alle fall er en appelasjon for “feil vin” produsert i andre klassifiserte områder. Det kan være rødvin fra Jurançon. Den kan ikke klassifiseres som AOP Jurançon, for den klassifiseringen omfatter bare hvitvin. Tilsvarende har jeg sett omtale av rosévin fra Madiran-området, som verken kan være AOP Madiran eller Panchere-du-Vic-Bilh, fordi disse bare omfatter henholdsvis rød– og hvitvin. Men om det stort sett er slik vin som produseres som AOP Bèarn, så fremstår det uansett ikke som en spesielt interessant klassifikasjon.
Vi går videre til Jurançon. Jurançon er et område syd og vest for Pau. Straks syklistene er ute av byområdet i Pau, sykler de inn i vinområdene. Skjønt det er ikke helt riktig. Jurançon er et landskap med åser og daler som stor sett går i nord-syd retning. Vinen dyrkes for det meste i åsene, mens syklistene vanligvis følger en av dalene sydover fra Pau. Etter en drøy mil er man ute av vinområdene.
I Jurançon har det vært dyrket vin lenge. Vin fra området er nevnt i tekster fra 998. Det var her uttrykket “cru” først ble tatt i bruk ved klassifisering av vin. Det skjedde på 1300-tallet. Området er preget av et klima med varm vind fra Spania og mye sol. Det gir druer med mye sukker og det produseres mye søt vin.
Det produseres to hovedtyper av vin, begge hvite. Den ene er Le Jurançon som er søt og Le Jurancon Sec, som er tørr — slik navnet sier. De er laget på druene petit og gros manseng og petit courbu. Druene til den beste søte Le Jurançon høstes sent, gjerne så sent som i november eller desember. Dette gir overmodne druer med mye sukker.
Vinmonopolet har ti Jurançon-viner i sine lister. Av disse er fire tørre og fire søte, i tillegg til to som er klassifisert som halvsøte. Sympatisk nok kommer to av de søte på halvflasker. Søt vin er ikke noe man drikker mye av. En er betegnet som halvsøt, men sukkerinnholdet tyder på at denne også er søt. Det kan se ut som om den ligger akkurat under en grenseverdi som Vinmonopolet bruker i sin klassifisering.
Jeg tar med to Jurançon-viner jeg har kjøpt til tidligere etapper når touren har vært innom her. Begge er produsert av Uroulat.
Ved starten av dagens etappe kan vi finne mye god vin. Men når vi kommer inn i fjellene er det best å nyte medbragt.
TV2 har under årets Tour the France kjørt en serien “The Rules” med regler for syklister. Jeg må nok medgi at jeg ofte bryter de reglene. Men så er jeg vel bare en som sykler, og ikke en syklist. Regler som skal fortelle meg f.eks. hvordan jeg skal kle meg på sykkeltur, har jeg personlig ingen sans for. Og som jurist mener jeg at regler er til for å tolkes.
Men den siste regelen liker jeg: Alltid en øl etter en sykkeltur. For noen år siden leste jeg en artikkel i et fransk sykkelblad om at øl er en utmerket restitusjonsdrikk. Deres anbefaling var at man etter trening drikker vann, tar en dusj og så en øl.
Jeg tillater med å ta med en selfie som Petter Tenstad la ut på Twitter, med teksten “Leffe på toppen av Hautacam er ikke feil!” Siden han befant seg der, antar jeg at han har syklet L’Etappe du Tour. Da må man kunne si at en øl på toppen er helt velfortjent. I følge “The Rules” skal det være øl fra et ordentlig bryggeri. Og Leffe er et utmerket øl. Jeg forstår det slik at også blant de regeltro tillates det at proffene fraviker disse reglene fra tid til annen. De tar seg neppe tid til en øl på Hautacam før de drar videre.
Når vi er inne på “The Rules” og Jonas Strømberg som presenterer dem, synes jeg også vi skal ta med at han var en av to vinnere av “The Ride”, som ble arrangert av EuroSport i 2013. To amatører skulle sykle opp hvert sitt ikoniske fjell med en proff og en legende. Jonas Strømberg vant turen opp Mont Ventoux med Chris Froome og Sean Kelly. Du kan se mer og se videoene her.
Les vins du Tour de France 2014
- Nå er ruten presentert
- Innledning
- 1. etappe: Leeds — Harrogate
- 2. etappe: York — Sheffield
- 3. etappe: London calling
- 4. etappe: Over til kontinentet — Le Touquet Paris Plage — Lille
- 5. etappe: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut
- 6. etappe: Champagne: Arras – Reims
- 7. etappe: Epernay – Nancy
- 8. etappe: Tomblaine – Gerardmer
- 9. etappe: Gerardmer – Mulhouse
- 10. etappe: Mulhouse – La Planche des Belles Filles
- 11. etappe: Besançon – Oyonnax
- 12. etappe: Bourg en Bresse – St Etienne
- 13. etappe: St Etienne – Chamrousse
- 14. etappe: Grenoble – Risoul
- 15. etappe: Tallard – Nimes
- 16. etappe: Carcassonne – Bagneres de Luchon
- 17. etappe: St Gaudens – St Lary Soulan
- 18. etappe: Pau – Hautacam
- 19. etappe: Maubourguet – Bergerac
- 20. etappe: Bergerac – Perigueux (tempo)
- 21. etappe: Evry – Paris, Champs-Élysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.