Les Vins du Tour de France 2014 — 21. etappe: Evry – Paris, Champs-Élysées

TdF_2014_00_21Vanligvis pleier jeg å være i Frankrike under hele Tour de France. Med tre franskmenn blant de seks beste på gårdagens etappe, tre bland de fem beste i sammendraget og Thibaud Pinot og Romain Bardet som i praksis er de to som kjemper om ungdomstrøyen, da hadde det vært morsomt å sett det hele på fransk TV.

Podiet i Paris begynner å ta form. Med mindre det inntreffer uhell som gjør at noen av favorittene må bryte, vinner Vincenzo Nibali sammenlagt. Men andre og tredje plass avgjøres nok ikke før på tempotappen. Klatretrøyen og poengtrøyen er også i praksis avgjort. Det kan fortsatt bli litt kamp om ungdomstrøyen.

I dag er det spurternes nest siste sjanse til å vinne. Vi håper selvsagt på Alexander Kristoff. Men han er ikke den eneste kandidaten.

Vi har kommet til finalen, 21. og siste etappe, inn til Paris. Etappen starter i Evry, et stykke syd for Paris. Jeg må innrømme at jeg har forbundet Evry med et IT-selskap, og ikke med en fransk by. Men man lærer alltid noe nytt.

TdF_2014_21Avsltuningen i Paris er tradisjon. For meg er champagne en del av den tradisjonen. Nå var vi innom champagne til etappe 6 og etappe 7, så jeg skal ikke gjenta så mye av det. Det er ikke langt fra Paris til Champagne, så slik sett er det også en vin som hører hjemme i denne delen av Frankrike.

Værmeldingen er ikke den beste, med fare for regnbyger om ettermiddagen og kvelden. Det kan bety dramatikk på avslutningsetappen. For de som er i Paris betyr det nok også at man gjerne vil nye sin champagne innendørs.

Jeg ville nok da ha gått for en champagne laget på en standardblanding. Jeg har ikke noen klar favoritt, men i det siste har jeg pleid å kjøpe Louis Roederer.

Jeg tenkte jeg skulle skrive at det er bedre vær hos oss. Men i den grad Yr skulle få rett, så vil i alle fall ikke været i Osloregionen være så mye å skryte av. Akkurat på søndag meldes det om et vær som kan gi en unnskyldning for å sitte inne og se på avslutningen av Tour de France.

Slik været har vært i det siste, ville jeg ha valgt en blanc de blancs, som har en friskhet som gjør at den passer svært godt på en varm dag.

Det dyrkes også noe vin i og rundt Paris. Det skal være 132 vinmarker i regionen Ile-de-France, og ca ti i selve Paris. De mest kjente i Paris er Clos Montmartre og Clos Belleville. Men produksjonen er liten, og vinen mest en kuriositet. Jeg har ikke smakt noen av vinene som produseres i Paris, men regner med at de er sterkt overpriset vurdert mot kvaliteten.

Neste år starter Tour de France med prolog i Utrecht i Nederland 4. juli. Andre etappe går fra Utrecht til Neeltje Jans, en kunstig øy helt syd-vest i Nederland. Tredje etappe starter i Antwerpen i Belgia, men målbyen for denne en ennå ikke kjent.

For oss betyr det at vi starter med nederlandsk øl. Nederland har dessverre lenge vært for dominert av Heineken og andre store industribryggerier. Men det har begynt å skje en del på denne sektoren i Nederland også. Så vi skal nok klare å finne noe interessant der også. Dessuten kan det gi grunn til å dvele litt ved det man har gjort for å legge til rette for sykling i sykkelbyen Utrecht.

Hvor vi skal fra Antwerpen, er som nevnt ikke offentliggjort. Men vi er i alle fall i belgisk Flandern, og her er det ikke vanskelig å finne interessant øl. Antwerpen er dessuten et senter for omsetning av diamanter, så kan hende blir det også et lite sidetema. Så kommer vi nok til vin etter noen dager.

9788243008045Hvis du skulle ha planer om å reise til Paris, anbefaler jeg boken Paris. En veiviser av Sven Egil Omdal. Det er en god og meget velskrevet guide til Paris. Se nærmere omtale av boken her.

Les vins du Tour de France 2014

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.