Giro d’Italia 2015: Ikke den mest spennende rent vinmessig

I dag ble ruten for Giro d’Italia offentliggjort. Hvis man ser på det rent sportslige, ser det ut til at man har klart å lage en spennende rute. Men vurderer vi det fra et vinsynspunkt, blir ikke 2015 den mest spennende utgaven.

Jeg har ikke sett at detaljkart for etappene er offentliggjort ennå. Så dette er basert på oversiktskartet og omtale av start- og målbyer for etappene.

Giro_2015_00Giroen i 2015 starter med fire etapper langs kysten av Liguria. Det er det området hvor Alpene møter havet. Det er bratte skråninger som ikke gir de beste vinmarkene. Vanligvis er restauranter stolte av og mer enn villige til å servere lokal vin. Jeg var i Sanremo for noen dager siden. Da jeg ba om en lokal hvitvin, fikke vi en Chardonnay fra Piemonte. Men jeg fant heldigvis en vinhandler med litt større interesse for og utvalg av Ligurias viner, så noe har jeg funnet fram til.

Første etappe er interessant på flere måter. Det er en kort lagtempo, 17,6 km fra San Lorenzo til Sanremo. Hele etappen går på en sykkelvei langs kysten, og det er visst første gang en etappe i et slikt ritt går fullt og helt på en sykkelvei. Det er et gammelt jernbanespor langs kysten. Jernbanelinjen ble nedlagt for 15 år siden, og erstattet av en mer moderne jernbanelinje som i stor grad går i tunneler. Av det gamle jernbanesporet har man laget det man bør lage når jernbanelinjer legges ned: Lage sykkelvei. Jernbanetraseer er nærmest ideelle til slikt, frie for bratte bakker m.m. Dette er noe for den gamle traseen langs Farrisvannet når den nye linjen mellom Larvik og Porsgrunn bli ferdig, for andre deler av Vestfoldbanen, for jernbanelinjen langs Mjøsa, osv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe tre neste etappene fortsetter østover langs den liguriske kysten. Vinområdene blir litt mer interessante lenger mot øst, selv om det ikke er her man finner den vinen Italia er berømt for.

I årets utgave klarte man helt å unngå Toscana. I 2015 er man innom Toscana, men det kan se ut som om man styrer unna de mest interessante vinområdene. Giroen fortsetter gjennom Lazio, Umbria til Campania, Lenger syd enn til Campania kommer ikke syklsitene neste år. Campania er det mest interessante av disse vinområene. Herfra forflyttes sirkuset til Marche på østkysten, hvor man har en hviledag før giroen fortsetter mot nord. Vi kommer til Emilia-Romagna, som ikke er blant de mest interessante områdene i Italia. Her har man lagt inn et innslag som kan bli spektakulært, med målgang på racerbanen Imola. Selv forbinder jeg Imolabanen først og fremst med at det var her den brasilianske formel-1 føreren Ayrton Senna omkom i 1994.

Det fortsetter til Veneto, hvor vi finner mye god vin. Men siden jeg ennå ikke har sett detaljene, vet jeg ikke hvilke viner det blir.

Herfra går det inn i fjellene. Det blir spektakulær sykling, men det er vanskelig å finne interessant vin inne i fjellene. Vi får se hva vi finner.

I hadde man en vinmessig kongeetappe med en tempoetappe fra Barbaresco til Barolo. Den eneste etappen i Piemonte i 2015 er avslutningsetappen fra Torino til Milano. Men denne går antageligvis nord for de mest interessante vinområdene.

Men det er bare å begynne å lete. Noe vin, og kanskje noe annet interessant drikke skal vi klare å finne til Giro d’Italia 2015. 9. mai starter det.

Om drøyt to uker får vi vite hvordan Tour de France 2015 blir. Vi vet at de starter i Utrecht, fortsetter langs kysten av Nederland, og går inn i Belgia ved Antwerpen. Så det kommer til å starte med nederlandsk og belgisk øl. Men resten er så langt bare spekulasjoner.

I vini del Giro d’Italia 2015

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.