Ikke den mest spennende vin-Touren i 2015

Så er i alle fall hovedtrekkene for etappene i Tour de France 2015 offentliggjort. De har gjort det samme som Giro d’Italia 2015: De har åpenbart prioritert spennende sykling fremfor spennende viner.

TdF_2015_00

Tour de France 2015 starter i Utrecht i Nederland lørdag 4. juli. Utrecht er en av mange nederlandske byer hvor det er gjort mye for å legge til rette for syklister. Jeg håper at de mediene som skal dekke Tour de France også får fram noe av dette. Nederland er ikke noe vinland, så her må det bli nederlandsk øl — kanskje også litt genever. De to første dagene er vi i Nederland.

Dag 3 og 4 er vi stort sett i Belgia, selv om 4. etappe ender i Frankrike. Når 3. etappe starter i Antwerpen, må vi i alle fall smake Westmalle. Den første etappen i Frankrike må bli en etappe med fransk øl. Vi er fortsatt for langt nord til å kunne finne vin av interesse. På den 6. etappen finner vi fortsatt ikke vin, men vi kan finne Calvados. 7. etappen går gjennom hovedområdet for Calvados, så her kan vi gå ned i litt detaljer.

8. etappe går gjennom Bretagne. Her blir det først og fremst øl. Dessverre har den butikken hvor jeg gjerne kjøpte bretonske varer i Paris forsvunnet, så da spørs det hva vi ellers klarer å få tak i.

9. etappe er strengt tatt også for langt nord, men vi får tøye det litt og ta med Muscadet og kanskje noe annen vin fra den ytre delen av Loire.

Rytterne forflytter seg til Pau, hvor det er hviledag før 10. etappe og det første møte med fjell. 10. etappe er en etappe som avsluttes med en brutal avslutning med målgang på toppen. Det bør være mulig å finne vin langs etappen før den går inn i fjellene. 11. etappe starter i Pau og avsluttes på toppen av Cauterets. Før de når dit skal de over Col dAspin og Col du Tourmalet. Vi skal i alle fall finne noe vin ved starten av etappen, selv om dette blir viner vi har vært innom ganske mange ganger. Det må bli slik når Pau er en av de mest besøkte byene i Tour de France, og det er lite vin å finne inne i Pyreneene.

12. etappe fra Lannemezan til Plateau de Beille kommer til å bli en vinmessig utfordring. Vi får se hva vi kan finne. Vi må ha mer detaljer for å se hva slags vin vi kan finne langs 13. etappe fra Muret til Rodez. 14. etappe fra Rodez til Mende kan bli en vel så stor utfordring.

15. etappe tar oss til Rhône, hvor det er mye god vin. Etappen synes å komme sørfra inn til Valence, som er den sydligste byen i det som regnes som den nordlige delen av Rhône. Vi kommer ikke inn i de viktigste vinområdene, men noe vin skal vi klare å finne. 16. etappe fra Bourg-de-Péage til Gap bør må med noen av de mer interessante delen av Rhône. Men vi må ha mer detaljer for å finne ut hvilke viner det blir.

17. etappe tar oss inn i Alpene. Den ser ikke ut til å ha de mest utfordrende klatringene. Men det kan bli en utfordring å finne vin. 18. etappe fra Gap til Saint-Jean-de-Maurienne blir også en utfordring. Den går generelt høyt. Laveste punkt synes å være 365 meter over havet, og da går det meste av etappen høyere enn der man kan dyrke vin. 19. etappe fra Saint-Jean-de-Maurienne til La Toussuire – Les Sybelles, der bør det være mulig å finne noe å drikke. 20. etappe fra Modane Valfréjus til Alpe-d’Huez blir en heftig fjelletappe med klassisk avslutning. Men det blir ikke lett å finne vin langs den etappen.

Avslutningsetappen fra Sèvres til Paris blir nok igjen en utfordring om vi skal finne vin, selv om det produseres noe vin i og rundt Paris. Dessuten: Det blir nok champagne den dagen. Poengtildelingen er noe endret, med fordel til de som vinner spurtetappene. Det kan bli fordel til Marcel Kittel og Mark Cavendish, og kanskje en ulempe for Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i kampen om den grønne poengtrøyen. Så sannsynligheten for at det står en nordmann på podiet i Paris er nok ikke så stor.

Jeg merket meg at Christian Paasche tvitret at dette kom til å bli noe av det hardeste for dem. Først køen ned fra Alpe-d’Huez etter etappen opp ditt, og så 630 km til Paris. Jeg er glad jeg ikke skal kjøre den strekningen. Dere får i alle fall sørge for en skikkelig fest etter avslutningen i Paris, Christian!

Les vins du Tour de France 2015

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.