Søndag er vel de “syndige helgenene” tilbake

Søndag 2. november er “Alle helgens dag”. Det er den dagen mange besøker kirkegårdene for å se til gravstedene til sine kjære. Jeg skal ikke mene noe om hvorvidt de finnes helgener og hvor disse eventuelt er. Men ett er i alle fall ganske sikkert: De kommer ikke i bil!

Alt for mange setter seg i sine biler og tar det for gitt at man skal kunne parkere ved kirkegårdene på en dag som denne. Når alt for mange velger å kjøre bil til samme sted, oppstår det en slags massepsykose blant bilister, som synes å tro at man da kan parkere over alt — f.eks. i sykkelfelt. Parkeringsregler gjelder visst ikke, om det bare er nok parkeringssyndere.

I Monolittveien, langs Vestre gravlund er det sykkelfelt, og det er en del av det som påstås å være et hovedsykkelveinett i Oslo.

[mappress mapid=”81″]

Men de som kommer i bil for å gå på Vestre gravlund synes å leve i den tro at det i alle fall denne dagen er parkering. Slik så det ut i sykkelfeltet i Monolittveien “Alle helgens dag” for noen år siden, da jeg syklet forbi her.

WIMG_5875_DxOForsøk på å påpeke at dette var sykkelfelt og at det er all stans forbudt i sykkelfelt, ble avvist med kommentarer av typen “alle andre står jo her”, og “hvor skal vi ellers parkere?”. At alle andre parkerer ulovlig gjør det ikke noe mer lovlig å parkere i sykkelfeltet.

Til spørsmålet om hvor man ellers skal parkere, er svaret ganske enkelt: Du kan ikke regne med at du skal kunne ta bil og parkere rett ved kirkegården på en dag som denne. Det er T-banestasjon rett ved Vestre gravlund (Borgen), så det er ikke vanskelig å komme dit uten bil. Men det forutsetter at man aktiverer de små grå. Ser man på hvordan folk parkerer, synes det som om mange besøkende ikke har så mange små grå å aktivere.

Jeg fikk også høre en del om hvor forferdelig person jeg var som kunne klage på de som bare skulle på kirkegården for å se til gravene. Men egentlig hadde jeg bare valgt å sykle “hovedsykkelveien” på en tur opp til Tryvann på en i utgangspunktet ganske vanlig søndag.

Man får bare håpe at Bymiljøetaten har rimelig god beredskap førstkommende søndag, og at de ofte tar turen innom Monolittveien og eventuelt andre veier som på tilsvarende måte rammes av “de syndige helgener i bil”.