Mer markedsføringsjuks fra Gilde? @Forbrukerradet @yngveekern

Hos Ultra på Majorstuen (tidligere Centra), fant jeg ytrefilét av lam merket “Gourmet lam. Spesielt utvalgt fra Sirdalsheiene”.  Nå vet jeg av erfaring at Nortura, som Gilde er en del av, er svært så omtrentlig med stedsangivelser. De kjøpte opp lammekjøttprodusenten Hallingskarvet, og straks kom Hallingskarvet til å omfatte omtrent alle fjellområdene i Sør-Norge, sannsynligvis også Sirdalsheiene. Jeg var skeptisk. Ikke til kvaliteten på kjøttet, men til merkingen. Så jeg leste baksideteksten.

DSC_0117På baksiden kan vi lese at disse utvalgte gourment lam (ordelingsfeil her) kommer fra Sirdalsheiene og områdene rundt. Hvor store disse områdene rundt er, og hvor de ligger, det finner ikke Gilde grunn til å opplyse oss om. Kanskje Sirdalsheiene har blitt like store som Hallingskarvet ble etter at Gilde overtok produksjonen av lammekjøtt?

Som sagt, det var ikke noe galt med kjøttet. De kan sikkert produsere utmerket lam i områdene rundt Sirdalsheiene og i områdene rundt Hallingskarvet. Men det som selges som utvalgt gorumentlam fra Sirdalheiene, kommer altså ikke fra Sirdalsheiene. Den form for kvalitetstenking som ligger bak all sertifisert opprinnelsesmerking, synes å være totalt fremmed for norsk landbrukssamvirke. Det er juks, og minst like misvisende markedsføring som når “Smedstuen gård” viser seg ikke å være en gård.

Nå er nok ikke Sirdalsheiene et beskyttet geografisk opprinnelsesområde for lammekjøtt. Men det blir litt som om man skulle markedsføre vin som Bordeauxvin, og skrive på baksiden at den kommer fra Bordeaux eller områdene omkring.

Vi vet at Jarslbergost har lite med Jarlsberg å gjøre, og den produseres ikke der. Tine ville legge ned produksjonen av Gudbrandsdalsost i Gudbrandsdalen, og Kvitseidsmør produseres ikke i Kvitseid. Og utvalgt gourmetlam fra Sirdalsheiene kommer ikke nødvendigvis fra Sirdalsheiene.

Vi forbrukere har blitt stadig mer opptatt av hvor maten kommer fra. Det forsøker Gilde å utnytte i sin markedsføring, men de jukser. Det kan sikkert produseres utmerket lammekjøtt fra fjellområdene på Sør-Vestlandet. Men da får de skrive det, ikke Sirdalsheiene.