For en tid tilbake presenterte Statens vegvesen region øst et forslag til ombygging av Storokrysset, hvor men i svært liten grad foreslå å legge til rette for syklister. Nå har heldigvis Oslo kommune forkastet det forslaget, og vil også legge til rette for sykling i Grefsenveien (på høy tid at det blir sykkeltilrettelegging der).
I sitt svar fremstår Statens vegvesen region Øst nesten som om de er såret, eller krenket som vel er dagens moteord for for slikt. ll sitt svar skriver Vegvesenet blant annet:
“I Statens vegvesens planforslag for Storokrysset er gjeldende plan for hovedsykkelvegnettet lagt til grunn for prioritering av sykkelløsninger langs det kommunale vegnettet. Ettersom Oslo kommune nå ønsker å utvide planarbeidet til også å omfatte framtidige sykkelløsninger langs Grefsenveien, finner vi det naturlig at kommunen selv tar ansvaret for å videreføre dette planarbeidet ettersom tiltakene i all hovedsak omfatter det kommunale vegnettet i området. Nye føringer for sykkel innebærer dessuten at planarbeidet må starte opp på nytt med helt andre rammer enn det plankonseptet som SVRØ, Sporveien og Bymiljøetaten var enige om i 2009, og fram til planforslaget ble oversendt Plan- og bygningsetaten i mars 2014.
Vi ber på denne bakgrunn om at den videre behandling av SVVs planforslag stilles i bero.”
Dere skulle i henhold til deres egen strategi ha revidert dette forslaget, uansett hva Oslo kommune måtte ha funnet på, Statens vegvesen. I deres “Regional sykkelstrategi og handlingsplan. Statens vegvesen Region øst 2014–2017“, står det under pkt 7.1.3:
“Tiltak: Kvalitetskontrollere reguleringsplaner eldre enn 5 år for å undersøke om sykling er ivaretatt i henhold til dagens målsetninger og faglige standarder. Prosjektavdeling øst og vegavdelingene må sammen vurdere om planene skal endres eller ikke, ut fra et helhetlig perspektiv. (Kommunale planer kan gjennomgås fortløpende i forkant av hver byggeplanprosess.)
Ansvarlig: Prosjektavdeling øst, Vegavdelingene og SVT v/By- og kollektivplanleggingsseksjonen
Frist: 01.01.2015”
Litt voksenopplæring: En strategi og en handlingsplan er ikke noe man lager for å berolige kritikere, for deretter å legge alt i en skuff, for så å hente den fram igjen fra tid til annen for å revidere den — slik praksis er med alt for mange sykkelstrategier og sykkelplaner (ikke minst i Oslo kommune). Det er faktisk meningen at man skal gjøre det som planen sier at man skal gjøre.
Noe man var blitt enige om i 2009, skulle etter dette ha vært kvalitetskontrollert. Det er ganske åpenbart at i det forslaget som Statens vegvesen la fram, var sykling ikke ivaretatt i henhold til dagens målsetting. Derfor skulle planen ha vært revidert uavhengig av Oslo kommunes avvisning.
Dere sparer vel litt tid på å slippe å arbeide mer med dette. Den tiden kan dere bruke til å gjennomgå andre planer, for å se om “sykling er ivaretatt i henhold til dagens målsetninger og faglige standarder”.
Det er ikke så ofte jeg gir honnør til Oslo kommune for deres arbeid med å legge til rette for sykling. Men i denne saken er slik honnør på sin plass (selv om det gjenstår å se hva resultatet blir). Og det var en velfortjent smekk på fingrene til Statens vegvesen, som kanskje en gang lærer å planlegge for syklister helt fra start i prosjekter.
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.