I vini del Giro d’Italia 2015. 12. etappe. Imola — Vicenza

Et brudd fikk gå, og en for meg helt ukjent rytter vant.

Etappen i dag starter helt flatt. Men i andre halvdel kommer det noen topper. Ingen veldig harde, men som kan være betydningsfulle likevel. Men en slik etappe er det vanskelig å se hvem som kan ha interesse av å kjøre på flatene. Helt på slutten er det en bakke, med avslutning på toppen. Ikke veldig lang, men en mulighet for klatrere og sammenlagtkandidater å vinne tid. Spurterne har ikke noe å hente her.

T12_Vicenza_planVi starter der vi sluttet i går, og setter kursen rett ut av vinområdene. Vi havner i Veneto, som er en av de mer interessante vinregionene i Italia. Herfra får vi viner som Bardolino, Valpolicella (med variantene Amarone og Ripasso), og Soave. Og ikke minst Prosecco. Men etappen styrer unna de viktigste vinområene i år. Vi har vært der før, og kommer nok til å komme dit igjen, så vi lagrer den vinen til et annet år.

Vi kommer først inn i Bagnoli, litt syd for Padova. Det er 14 kommuner, og området har navn etter kommunen Bagloni de Sopra. Viner fra dette området kan bruke betegnelsen “Classico”. Det er viner laget på den lokale druen Raboso som er mest interessante. Det er to varianter av Raboso: Raboso Piave og Raboso Veronese. Disse gir en vin med mye syre, farge og tanniner, slik at den kan fremstå som en ganske “barsk” vin. I følge  Ita­li­ensk vin er det bare produsenten Dominio di Bagnoli som lager interessant vin. De lager også noen søte viner.

Kanskje skal vi også innom Colli Euganei. Mine kart er ikke presise nok til å kunne gi et sikkert svar. Det er et område som dels består av kalkholdig, dels av vulkansk jord. Den kalkholdige jorden egner seg best til hvitvin, mens den vulkanske jorden egner seg best til rødvin. Det kan produseres 13 forskjellige vintyper med et stort antall druesorter. Det er i det hele tatt et særdeles uoversiktlig område. Vignalta regnes som topprodusenten i dette området.

Mot målbyen Vicenza skal vi gjennom Colli Berici. Det er et litt bakkete område syd for Vicenza. Her dyrkes mange druetyper, og ni ulike vinsorter kan produseres under denne klassifiseringen Colli Berici DOC. En velrennomert druesort i Colli Berici er tai rosso. Den gir viner som er såpass lyse at man nesten kan kalle dem rosé. Ellers brukes mye Garganega og Merlot.

I vini del Giro d’Italia 2015

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.