Alberto Contador har igjen festet grepet om den rosa trøyen. Det må et uhell til for at han skal gi fra seg en ledelse på 2.28 til Fabio Aru. Når vi må helt ned til 55. plass for å finne Richie Porte, mer enn fire minuter bak Alberto Contador, er han helt ute. Kanskje var det ikke mulig å mobilisere for fullt i en tempo, etter den motgangen han har hatt.
I dag er det en knallhard klatreetappe. Nå må de andre angripe Alberto Contador, mens han kan avvente utviklingen og svare på det som måtte komme.
Når Giroen nå setter kursen inn i fjellene, kan det være på sin plass å minne om at Giro d’Italia i år støtter WWFs kampanje for å ta vare på ulven, og at årets maskott er en ulv, Lupo Wolfie.
Jeg visste ikke at de var ulv i Belgia. Men jeg visste at det er øl, mye, spennende og variert øl. Så jeg tenkte at det belgiske ølet “Lupulus” kunne passe ved siden av maskottene Lupo Wolfie. Men litt undersøkelser rundt saken, viste at den første ulven på 113 år ble observert i Belgia i 2011. Det er nok ikke en belgisk ulvestamme. Det var sannsynligvis et streifdyr som var innom. Vi ser at ulven er i ferd med å komme tilbake i hele Europa. Og konflikter er det mange steder.
Men jeg tror Norge er alene om å mate ulven, ved å sette ut temmet sau med sløvede overlevelsesinstinkter i utmark, uten at de passer på den. Å ta vare på miljøet, det vil vi helst overlate til andre. Andre bør verne sin skog, vi vil ikke verne vår. Utslipp bør reduseres i det kjente landet Utlandet, ikke hos oss. Og andre får ta vare på rovdyrene. Vi har bønder å tenke på, som forbeholder seg enerett til å drepe dyrene. Har man først temmet dyr og gjort dem til husdyr, da er det ikke urimelig å kreve at man også passer på dem. Mennesket bør slutte å leke gud, og vedta hvor mange ulver m.m. det skal være, og “regulere” naturen. Man opptrer som trollmannens læregutter.
I disse dager drar unge og uerfarne ulver ut på egen hånd, vekk fra området hvor de vokste opp. Der risikerer de å møte farlige rovdyr og lystmordere, også kalt jegere.
Vi avslutter dette sidesporet om ulv, med denne dokumenteren om hvordan reintroduksjon av ulver i Yellowstone, med tilltel “Wolves Change Rivers”.
Men vi velger å gjøre det man bør gjøre med ulv: La den være i fred, og leter i stedet etter vin.
Vi er fortsatt i Veneto. Jeg har fortsatt visse problemer med å matche vinkart og sykkelkart. Men det ser for meg ut som om starten er i vinområdet Breganze, et stykke nord for Vicenza. Det ligger nord for Colli Berici, og litt sydvest for det området hvor vi drakk prosecco og så på tempoetappen i går. Bregnanze har den litt tvilsomme æren av å være det første stedet i Italia hvor vinlusen phylloxera ble oppdaget. Den utryddet det meste av de europeiske vinstokkene, og det ble plantet nye hvor europeiske druesorter ble podet på nordamerikanske vinstokker. Denne omplantningen er kankje en forklaring på hvorfor de såkalte “internasjonale” druene dominerer så mye som de gjør i Bregnanze. Det produseres 12 typer viner i området.
I “Italiensk vin” fremhever de produsenten Maculan som den suverent beste i området. Særlig fremhever de deres søte viner Breganze Trocoloato, og Acininobili.
Etter drøyt 50 km sykling, omtrent når rytterne begynner å nærme seg toppen på den første kategoriserte stigningen, kommer vi over i provinsen Trentino — Alto Adige.
Jeg har noen ganger minnet om at Italia er et ungt land. Trentino — Alto-Adige var en del av Østerrike-Ungarn, ble annektert av av Frankrike under Napoleon, var i en periode under Bayeren, gikk tilbake til Østerrike og ble ikke en del av Italia før etter første verdenskrig. Mussolini gjennomførte en italiseringspolitikk. Men i 1943 ble området annektert av Tyskland. Etter krigen ble det igjen italiensk, og fra 1947 ble tysk sidestilt med italiensk som offisielt språk. Det er har vært uoverensstemmelser mellom Italia og Østerrike om grenseområdene helt opp til vår egen tid. Så sent som i 1971 ble det inngått en traktat mellom Italia og Østerrike om dette området, som blant annet forutsetter betydelig selvstyre i regionen og at Østerrike ikke blander seg inn i regionens indre anliggender. Etter at Østerrike ble EU-medlem i 1995 har forholdene bedret seg ytterligere. Alt dette i følge Wikipedia. Dypere har jeg ikke gått når det gjelder regionens historie. Jeg innser at også her har jeg mye å lære. Men vi får holde oss til vinen.
Men med sin beliggenhet og historie bør det ikke komme som noen stor overraskelse at vinen fra dette området er mer preget av tysk-østerriksk enn av italiensk tradisjon. Dette blir tydeligere jo lenger nord vi kommer. Området er preget av fjell, med Alpene i nord og vest, og Dolomittene i øst. Provinsen grenser til Østerike og Sveits.
Mange mener at dette egentlig er to provinser i en, Trentino, som er italienskspråklig, og Alto Adige, som i stor grad er tyskspråklig, og som kalles Süd Tirol på tysk. Når vi kjøper epler eller eplejuice fra Süd Tirol, er det herfra den kommer. Vi kommer til å holde oss i den sydlige delen, Trentino. Vi krysser over denne delen fra øst til vest, før vi (eller rettere sagt syklistene) klatrer opp i Alpene. De får en tøff avslutning.
Vi kan starte med vinområdet Trentino. Trentino DOC er et paraplyområde som omfatter hele Trentino. Innenfor dette er Trento DOC og flere andre underområder som vi skal komme tilbake til.
Innenfor Trentino kan man skille mellom tre hovedtyper av vin:
- Trentino etterfulgt av en av fire typebetegnelser: Bianco, Rosato (Kretzer), Rosso eller Vino Santo.
- Trentino etterfulgt av en druesort, hvor minst 85 % utgjøres av den eller de nevnte druesort(er). Det kan være en av 18 druesorter.
- Trentino etterfulgt av navnet på et underområde.
Over 70 % av vinene er Trentino + druesort. Chardonnay er den dominerende drueseorten. Men rådet i Italiensk vin er å legge større vekt på produsent enn druesort. Da får vi også ta med de produsentene de nevner: Cantina la Vis, Cavit*, Instituto Agradio de San Michele alla’Adige, Pojer & Sandri, Cesoni, Pravis, Maso Furli, Longarvia, de Tarczal, Gaienhof og Letari.
Trento DOC er geografisk sett et realtivt stort område, som i stor grad overlapper med Trentino. Området deler geografien med andre klassifiserte områder. Trento er et av de beste områdene i Italia for produksjon av musserende vin etter metodo classico, altså den samme fremstillingsprosessen som i Champagne, med ettergjæring på flaske. 40 % av Italias musserende vin produsert på denne måten kommer fra dette området.
Det er tillatt å bruke druene Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Nero og Pinot Meunier, altså de tre druene som benyttes i Champagne pluss Pinot Bianco. I praksis dominerer Chardonnay.
Huset Ferrari** — jeg vet ikke om det er i slekt med bilprodusenten eller kaosspurteren Ferrari — har vært sentral i utviklingen av denne vinen. Grunnleggeren, Giulio Ferrari, hadde blant annet studert vinproduksjon i Champagne, og hadde åpenbart lært et og annet der som han tok med seg hjem. Vinmonopolet har seks musserende viner fra Ferrari. Det bør være en opptur fra gårdagens prosecco.
Dagens etappe ender i det kjente vintersportsstedet Madonna di Campiglio. Jeg klarer ikke helt å fri med fra reaksjonene mot at Ricihe Porte fikk et hjul fra Simon Clarke. Å ta i mot et hjul fra en på et annet lag, det ville jo vært som om en norsk sekundant skulle ha gitt en stav til en canadisk langrennsløper som er uheldig å brekker staven. Det skulle ha tatt seg ut! Litt orden må det være, så da er det bedre at tilfeldigheter og uhell avgjør. Hadde man fått tidsstraff for å ta i mot hjelp fra andre enn eget lag, da kunne vi kanskje ha sluppet det evige maset om hvor vi var da Oddvar Brå brakk staven.
Simon Clarke hadde følgende kommentar på Twitter, etter at Richie Porte måtte ha en ny sykkel for å kunne fullføre etter å ha bli tatt av velten på fredagens etappe (og visstnok fullførte på en alt for stor sykkel, fra en av lagkameratene):
“Went past
@richie_porte again today when he needed a spare bike from his crash and thought if only I could have offered him mine…”
Richie Porte selv oppsummerte det hele slik:
“That’s bike racing I suppose. Sometimes you’re the hammer, sometimes you’re the nail
#nail“
Og jeg holder fast ved at når man først valgte en helt firkantet praktisering av et regelverk, som for dette tilfellet virker rimelig håpløst, så burde man ha fulgt det like firkantet overfor at Alberto Contador syklet et stykke uten hjelm, og ilagt ham en tilsvarende tidsstraff. Men om vi trekker fra to minutter på RIchie Portes tid, ville har fortsatt ligge 6.52 bak Alberto Contador, og ville fortsatt ikke vært inne blant de ti beste.
I morgen er det en velfjortjent hviledag, før den siste harde uken. Nå gjenstår en relativt flat og en helt flat etappe (den siste). Resten er fjell. Det kan nok hende at noen av spurterne bruker hviledagen til å kjenne litt ekstra godt etter om de skulle ha noen vondter her og der, ogkonkluderer med at litt mer hvile en én dag er bedre enn en uke klatring, som opplading til Tour de France. Tom Boonen, André Greipel, Greg Henderson og Michael Matthews stilte ikke til start på gårsdagens tempo. Så de er allerede ute. Selv om det sikkert kan friste å gå for seier på avslutningsetappen inn til Milano, vil vi neppe se alle som er igjen til start på tirsdag. De som vil være med å kjempe om poengtrøyen må fullføre, så noen spurtere henger nok med.
I vini del Giro d’Italia 2015
- Presentasjon: Ikke den mest spennende rent vinmessig
- Innledning
- 1. etappe: San Lorenzo a Mare — Sanremo
- 2. etappe: Albenga — Genova
- 3. etappe: Rapallo -- Sestri Levante
- 4. etappe: Chiavari — La Spezia
- 5. etappe: La Spezia — Abetone
- 6. etappe: Montecatini Terme — Castiglione della Pescaia
- 7. etappe: Grosseto — Fiuggi
- 8. etappe: Fiuggi — Campitello Matese
- 9. etappe: Benevento -- san Giorgio del Sannio
- 10. etappe. Civitanova Marche — Forlì
- 11. etappe. Forlì — Imola (Autodromo Ferrari)
- 12. etappe. Imola — Vicenza
- 13. etappe. Montecchio Maggiore — Jesolo
- 14. etappe. Il Tempo di Prosecco
- 15. etappe Marostica — Madonna di Campiglio
- 16. etappe Pinzolo — Aprica
- 17. etappe Tirano — Lugano
- 18. etappe Melide — Verbania
- 19. etappe Gravellona Toce — Cervinia
- 20. etappe Saint-Vincent — Sestriere
- 21. etappe Torino — Milano
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.