Richie Porte har trukket seg fra årets Giro. Han viste vel på søndag at en plan B, om å ta etappeseiere, heller ikke ville være særlig realistisk. Det vil nok være en del andre, som også konstaterer at nok er nok. Alberto Contador har en ledelse på 2.35 over Fabio Aru. Aru har ikke vist en slik styrke at han bør være noen trussel mot Contador, forutsatt at Contador slipper uhell. Med ambisjoner om å vinne både Giroen og Tour de France, bør vel Conatdor satse på å få en så billig reise som mulig til mål, uten å tenke på etappeseiere osv.
16. etappe. Nå er det inn i den italienske haikjeften, hvor det er fjell og fjell og fjell. Rytterne skal bl.a. over Mortirolo-passet. 12,4 km, 10,5% gjennomsnittlig stigning og maks 18%.
Det er ikke bare rytterne som skal få slite her. Vi sliter også med å finne noe lokalt drikke å servere. Selv om våren har nedkjempet vinteren, også i Norge, og det i Italia gjerne er det vi i Norge regner som sommertemperaturer på denne tiden av året, har vi sett flere ganger fra Giro d’Italia at vinteren kan holde stand oppe i fjellene. Og sommeren kan være kort og kjølig. I slike områder får man ganske enkelt ikke modne druer, og da er det heller ikke mulig å produsere vin.
I noen daler dyrkes vindruer i sydvendte skråninger, der de får maksimal soleksponering. Et slags rundingspunkt på dagens etappe, Tirano, ligger i den østre enden av en slik dal: Valtellina. Jeg tar gjerne noen avstikkere for å finne drikke når vi er i vinfattige områder. Men problemet denne gangen er at morgendagens etappe starter i Tirano og går gjennom Valtellina. Så om vi bruker opp denne i dag, da vil vi angre i morgen.
Jeg har også forsøkt å lete etter bryggerier som kan virke interessante langs dagens etappe. Også i Italia dukker det opp mikrobryggerier og andre uavhengige bryggerier som har blitt for store til å kunne kalles “mikro”. Men jeg har ikke funnet det heller — uten at jeg dermed skal påstå at det ikke finnes.
Så i dag får vi bare si: Ta det du måtte ha av Nord-Italiensk vin, så ser vi hva som er å finne i Valtellina i morgen.
I vini del Giro d’Italia 2015
- Presentasjon: Ikke den mest spennende rent vinmessig
- Innledning
- 1. etappe: San Lorenzo a Mare — Sanremo
- 2. etappe: Albenga — Genova
- 3. etappe: Rapallo -- Sestri Levante
- 4. etappe: Chiavari — La Spezia
- 5. etappe: La Spezia — Abetone
- 6. etappe: Montecatini Terme — Castiglione della Pescaia
- 7. etappe: Grosseto — Fiuggi
- 8. etappe: Fiuggi — Campitello Matese
- 9. etappe: Benevento -- san Giorgio del Sannio
- 10. etappe. Civitanova Marche — Forlì
- 11. etappe. Forlì — Imola (Autodromo Ferrari)
- 12. etappe. Imola — Vicenza
- 13. etappe. Montecchio Maggiore — Jesolo
- 14. etappe. Il Tempo di Prosecco
- 15. etappe Marostica — Madonna di Campiglio
- 16. etappe Pinzolo — Aprica
- 17. etappe Tirano — Lugano
- 18. etappe Melide — Verbania
- 19. etappe Gravellona Toce — Cervinia
- 20. etappe Saint-Vincent — Sestriere
- 21. etappe Torino — Milano
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.