Så ble det fransk seier, og stor jubel her i Frankrike. Og Peter Sagan demonstrerer hvorfor og hvordan han vil sikre seg den grønne poengtrøyen. Om han ikke vinner, så er han alltid med og tar poeng i avslutninger hvor mer typiske spurtere er sjanseløse. Det var slik Erik Zabel pleide å vinne, Thor Hushovd har vunnet slik, akkurat som Peter Sagan også har gjort tidligere.
Jeg burde ha skrevet det i går eller i forgårs. Armorikmassivet, som stort sett utgjør Bretagne, er rester av en gamme fjellkjede. Det er gammelt og hardt fjell, men mange øst/vestgående forkastninger, som lager de bakkene vi har sett en del av i går, og vil se mer av i dag. Jeg går ikke mer inn i geologien, men tar med et geologisk kart over området, som viser noe av dette.
9. etappe er en 28 km lagtempo. Jeg liker lagtempo. Her gjelder det å ha et sterkt lag. Et lag med en stjerne og et støtteapparat gjør det ikke nødvendigvis godt på slike etapper. Lagets tid bestemmes av femtemann over mål. Laget skal være godt samkjørt og ha trent lagtempo for å kunne hevde seg i denne øvelsen. Årets lagtempo er hard. Den er ikke så lang. Men den ender i en motbakke på 1,7km, med en gjennomsnittlig stigning på 6,2%. Den er litt kortere og ikke fullt så bratt som Mûr de Bretagne. Men å holde fem ryttere samlet opp her, det kan bli en utfordring.
Jeg vil tro at noen lag vil velge å la de antatt minst klatresterke ta mange og lange føringer første del av etappen, og så droppe dem og la de fem antatt mest klatresterke hjelpe hverandre til mål i mest mulig samlet flokk.
Orica GreenEdge er et lag som har vunnet flere lagtempoetapper. Noe av det som alltid er morsomt å se fra store sykkelritt er deres videoer “Back Stage Pass”. Nedenfor kartet har jeg tatt inn deres video fra første etappe, lagtempoen, i årets Giro d’Italia. Men den etappen var helt flat, og det er nok litt andre egenskaper man på ta fram med dagens avslutning. Orica GreenEdge er dessuten det laget som er hardest rammet av skader, med tre ryttere som allerede har brutt. Med seks ryttere igjen, har de ikke så mange å velge blant når taktikken skal legges opp for en lagtempo som dette. Det er ikke uten grunn at man ikke kan ha en lagtempo for sent i et langt etapperikk. Men lagene med sammenlagtfavoritter er fortsatt intakte. For dem er det om å gjøre å vinne, eller i alle fall ikke tape tid. Noen kan ha ambisjoner om å vinnet etappen. Men for andre er det bare en etappe man skal komme gjennom på en anstendig måte, og trygt innenfor tidsgrensen.
Her er Orica GreenEdge “Back Stage Pass” fra lagtempoen i årets Giro d’Italia.
Under Tour de France 2009 var min datter og jeg så heldige å få være back stage hos TV2, da det ble kjørt lagtempo i Montpellier. Vi hadde Dag Otto Lauritzen som en personlig ekspertkommentator, og lærte mye om lagtempo.
Man kan vinne og tape tid på lagtempo, så her kan den gule trøyen komme til å skifte skuldre. En riktig dårlig lagtempo, og man kan ha kjørt seg helt ut av kampen om sammenlagtseieren.
Endelig har vi kommet til et område hvor vi kan begynne å lete etter vin.
Vannes ligger litt nord for Morbihangulfen, som er et flott øyrike. Men der bør man bevege seg med båt, ikke sykkel. Så vi tar ikke den turen nå.
Vi er fortsatt i Bretagne. Men vi begynner i alle fall å nærme oss vindistrikter. Vi er ikke så langt fra utløpet av Loire, og dermed fra Muscadet. Så vi tar turen dit for å finne vin. Som vi var innom under forrige etappe, så var denne delen av Pays-de-la-Loire historisk sett en del av Bretagne.
Muscadet er en lett og frisk hvitvin, som lages av druen Muscadet. Muscadet er den lokale betegnelsen på den druen som benyttes. Den må på ingen måte forveksles med de ulike Muscat-druene som vi kjenner fra viner som Moscato d’Asti, Muscat de Lunel, osv. Jeg husker ikke lenger om det var Muscadet eller Muscat jeg først ble kjent med. Men jeg husker at jeg ikke klarte å få den lette, friske og tørre Muscadet til å henge sammen med de søte Muscat-vinene. Da jeg forsto at det faktisk ikke er noen sammenheng, ble det mye enklere.
Muscadet heter egentlig Melon de Bourgogne, og kommer som navnet tilsier fra Bourgogne. Den var populær blant vinbøndene fordi den tåler frost ganske godt. Men den er ikke lenger tillatt i Bourgogne, i alle fall ikke i viner som skal selges som bourgogne-viner. Druen ble introdusert i Nantais, altså Muscadet-område etter den kraftige frostvinteren i 1709, som ødela omtrent alt som var av druer i området.
Druen ble populær i området rundt utløpet av Loire av samme grunn som den ble populær i Bourgogne: Den er hardfør og tåler noen frostnetter bedre enn mange andre druer. Loire representerer nordgrensen for vindyrking ute ved Atlanterhavskysten. Det dyrkes riktignok vin lenger nord i Champagne og i Mosel, men dyrkingsgrensen er ikke en rett strek langs én breddegrad. Vi er på grensen av hvor det er mulig å dyrke vin, og frost om våren kan være et problem. Som i andre marginalområder kan også kvaliteten variere ganske mye fra en årgang til en annen.
Det er fire appeltationer i Muscadet, og det er et visst hierarki. Den som bare heter Muscadet omfatter vin som ikke kommer inn under noen av de tre andre. Disse er Sèvre et Maine, Coteaux de la Loire og Cotes de Grand Lieu. Sèvre et Maine omtales ofte som den beste. Men omtrent 70% av det som produseres av Muscadet kommer fra dette område, så man skal ikke bare stole på området.
Muscadet er ofte merket “Sur lie”. Det betyr at vinen har blitt liggende på bunnfallet etter gjæringen, først og fremst døde gjærceller, til den har blitt tappet på flaske. Dette gir mer smak og større dybde i vinen. Etter dagens regler skal vinen ligge mellom fire og ti måneder på dette for at den skal kunne betegnes som “Sur lie”. Den samme metoden brukes også i Champagne.
Muscadet er en typisk sommervin, og den går godt sammen med f.eks. blåskjell og reker. Disse har mild smak, som lett kan bli overkjørt av en kraftigere vin. Muscadet er en av de vinene som Vinmonopolet anbefaler til reker. Skal vi tro The Guardian, er Muscadet en vin som er i ferd med å bli trengt i bakgrunnen av andre viner, som Picpoul (typisk fra Languedoc) og spansk Albariño. Skal jeg være ærlig, så er det ganske lenge siden jeg har kjøpt Muscadet selv også. Jeg får unskylde meg med at jeg gjerne tilbringer en stor del av sommeren i Languedoc, hvor nettopp Picpul de Pinet er en av de lokale vinene. Og jeg holder meg stort sett til lokale viner når jeg er der.
I 2011 ble det etablert tre crus i Muscadet: Clisson, Le Pallet og Gorges.
Clisson er også kjent som “Lille Venezia”. Det ligger på en granittforklastning i Armoricmassivet. Jordsmonnet er for en stor del grus og rullesteiner, som får røttene til å søke nedover, dypt i jordsmonnet.
Gorges ligger på begge sier av elven Sèvre. Jordsmonnet her er gabbro, som er en mørk stein dannet i magmaen, og kvartsleire. Druene her modner litt senere enn i andre områder.
Pallet ligger på Sévres høyrebredd, nord for Georges. Her sies det å være varmt, og jorden er grunn og steinete, med mye gneis og gabbro.
Viner fra disse områdene må ligge lenge på bunnfallet, typisk 24 måneder, og de er laget for å kunne lagres.
Kartet viser hvor man finner de tre crus, samt andre områder som er i prosess for å bli godkjent. Dette er fra 2014, og jeg har ikke nyere opplysninger om hva som har skjedd med disse områdene.
Se denne videoen Muscadet fra Loire laget av John Kaare Hoversholm for TV2 til Tour de France 2008:
De franske vinmagasinene La Revue du Vin de France og Terre des vins, kommer hvert år med spesialutgaver om vinturisme. Hvor og hvordan bør man dra for å ha en fin vinferie? Stadig oftere anbefales sykkelturer. I årets utgave anbefaler La Revue du Vin de France i Muscadet for å gjøre seg kjent med de nye cruene.
Etter denne etappen er det hviledag. Hvis jeg hadde vært i området, uten å skulle delta i Tour de France, ville jeg antageligvis ha benyttet hviledagen til å sykle et stykke opp langs Loire, for å smake på en del av områdets vin og besøke noen slott. Loire er et fint område å sykle i. Men akkurat nå velger jeg også å ta en hviledag, slik at vi møtes igjen tirsdag 14. juli — Frankrikes nasjonaldag.
Les vins du Tour de France 2015
- Ikke den mest spennende vin-Touren i 2015
- Innledning
- 1. etappe - prolog i Utrecht
- 2. etappe - Utrecht -- Zélande
- 3. etappe — Antwerpen — Huy
- 4. etappe -- Seraing -- Cambrai
- 5. etappe -- Arras — Amiens Métropole
- 6. etappe — Abbeville — Le Havre
- 7. etappe Livarot -- Fougères
- 8. etappe Rennes — Mûr de Bretagne
- 9. etappe Vannes — Plumelec
- 10. etappe Tarbes — La Pierre-Saint-Martin
- 11. etappe Pau — Cauterets — Vallée de Saint-Savin
- 12. etappe Lannemezan — Plateau de Beille
- 13. etappe Muret — Rodez
- 14. etappe Rodez — Mende
- 15. etappe Mende — Valence
- 16. etappe Bourg-de-Péage -- Gap
- 17. etappe Digne-les-Bains -- Pra-Loup
- 18. etappe Gap -- Saint-Jean-de-Maurienne
- 19. etappe Saint-Jean-de-Maurienne -- La Toussuire - Les Sybelles
- 20. etappe Modane Valfréjus — Alpe-d’Huez
- 21. etappe Finale: Sèvres - Grand Paris Seine Ouest -- Paris Champs-Élysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.