Les Vins du Tour de France 2015 — 17. etappe Digne-les-Bains — Pra-Loup

Velo Vin RougeTegning av Mark Fairhurst, brukt med tillatelse. Du kan se flere av hans tegninger og kjøpe plakater på http://www.zeitgeistimages.co.uk/. Følg ham på Twitter https://twitter.com/MrMarkFairhurst.  

Etter hviledagen byr 17 etappe på en ny “haikjeft”, med målgang på en topp. Etappen er identisk med fjerde etappe i årets Critérium du Dauphiné. Der viste Romain Bardet at ved å angripe like før toppen på Col d’Allos og kjøre som en villmann ned fra fjellet, er det mulig å få et forsprang som holder til å vinne etappen. Vi kan ta med at det var ikke så ulikt måten Edvald Boasson Hagen vant etappen inn til Pinerolo i 2011, dog med den forskjell at dagens etappe avslutter med en ny motbakke mot mål. Men slik Edvald ble frakjørt på etappen til Gap, skal vi nok ikke regne med ham i dag. Han kan nok trenge et år til før han har kommet seg etter oppholdet i Sky, og er tilbake der han var for noen år siden. Romain Bardet husker vel også hvordan han syklet tidligere i år, og prøver kanskje på en reprise. Skjønt det er sikkert også andre som husker hvordan han syklet. Vi får også ta med at det var omtrent slik Ruben Plaza vant til Gap på mandag.

Peter Sagan arbeider knallhardt. Er det noen som virkelig fortjener en etappeseier, så er det Peter Sagan. Men etappeseiere går til de som kommer først i mål, ikke til de som fortjener det mest. Dagens etappe er vel i hardeste laget for Peter Sagan, men han kommer sikkert til å forsøke. I praksis er det bare et uhell som nå kan hindre ham i å vinne den grønne trøyen.

Selv om etappen ikke har de aller hardeste klatringene, og slik sett fremstår som en slags oppvarming til det som venter i dagene som kommer, må vi regne med angrep. Chris Froome kommer til å bli angrepet, men forhåpentligvis bare av konkurrenter og ikke av publikum. Både Alberto Contador og Nairo Quintana har sagt at de vil i gult før Paris, og da må de sykle offensivt. Men vi må regne med at de som følger bak Chris Froome også kommer til å angripe hverandre. Det kan stå om å berge en podiumplass i Paris.

TdF_2015_17Som alltid når vi kommer inn i fjellene, sliter vi med å finne vin. Etappen går ganske langt syd, og vi er i Provence. Hele, eller i alle fall det meste av etappen går innenfor IGP-området Alpes-de-Haute-Provence. Jeg viser til noe av det jeg skrev om IGP-områder til 12. etappe, den opp til Plateu de Beille. I gode vinområder kan man vinne mye helt utmerket vin klassifisert på IGP-nivå, når produsenten ønsker muligheter til å kunne eksperimentere, og ikke være bundet av de strengere AOP-reglene. Men når vi er i et område hvor det kun lages vin på IGP-nivå, da tyder det på at produsentene her ikke har klart å løfte kvaliteten opp til det som skal til på det høyeste klassifikasjonsnivået. Det er tilfellet i Alpes-de-Haute-Provence.

Klimaet er middelhavsklima, men det er også påvirket av nærheten til fjellene.

Det produseres hvitvin, rosévin og rødvin i området. Druene er typiske middelhavsdruer. De hvite druene er ugni blanc, clairette, chardonnay og muscat à petits grains. De røde/blå/sorte er grenache, cinsault, syrah og carignan, samt merlot og cabernet sauvigon.

Vinene beskrives som fruktige og aromatiske, og er ikke laget for å skulle lagres.

En annen utfordring med viner fra slike områder er å få tak i den. Produksjonen er ikke så stor, og det meste drikkes lokalt — ikke minst av turister. Igjen gjelder at er man på stedet, da drikker man lokal vin. Men den er ikke lett å få tak i andre steder.

Målstedet Pra-Loup er også kjent for Génépi. Den er laget på en urt som så vidt jeg har klart å finne ut, er Burot — en urt beslektet med Malurt. Og drikken sies å være beslektet med den malurtbasere Absinth. Det sies at man i området kan kjøpe tørkede urter som tilsetes for uttrekk (infusjon) vodka, omtrent som man kjøper teposer.

Likøren grønn Chartreuse sies å være en drikk med samme utgangspunkt som Génépi, men den er langt mer kompleks og har nok langt flere urter. Og oppskriften er selvfølgelig hemmelig.

Les vins du Tour de France 2015

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.