Les Vins du Tour de France 2014 — 19. etappe Saint-Jean-de-Maurienne — La Toussuire – Les Sybelles

Velo Vin RougeTegning av Mark Fairhurst, brukt med tillatelse. Du kan se flere av hans tegninger og kjøpe plakater på http://www.zeitgeistimages.co.uk/. Følg ham på Twitter https://twitter.com/MrMarkFairhurst.  

Stor fransk jubel i går, men fransk dobbeltseier og fire franskmenn balnt de ti beste. Og Romain Bardet er a poeng med Joachim Rodriguez i kampen om klatretrøyen. Kampen om klatretrøyen er fortsatt helt åpen, så vi må regne med angrep fra ryttere som vil sikre seg denne, i tillegg til fra sammenlagtkandidatene.

Motorsyklisten som kjørte ned Jacob Fuglsang hadde virkelig fortjent å få noen flasker kastet på seg, og deretter blitt utestengt for et par dager. Men det var en av rittkommisærene, og ikke en fotograf denne gangen.

Ingen lyktes med noe ordentlig angrep på Chris Froome. Quintana og Contador begynner virkelig å få dårlig tid. Kanskje var det for å vinne litt sympati hos franskmenn at Chris Froome valgte å svare på fransk da han ble intervjuet av fransk TV etter seierssermonien. Han snakker utmerket fransk, men har til nå valgt å svare på engelsk og så bli oversatt.

Flere fjell venter på den 19. etappen. Noen er de samme som i går. De skal f.eks. opp Col du Glandon i dag også, men fra motsatt side, og i dag er den bare et steg på veien opp til Col de la Croix de Fer. For Alberto Contador og Nairo Quintana blir det nærmest vinn eller forsvinn i dag og og i morgen. Contador har vunnet så mye i sin karriere at noe annet enn seier er ganske uinteressant. Nairo Quintana har allerede en andreplass bak Chris Froome, samt ungdomstrøye (og klatretrøye) fra 2013, og satser på å avansere. Spennende blir det i alle fall.

TdF_2015_19Som jeg skrev i går, beveger vi oss innenfor et ganske begrenset fjellområde innenfor De franske alper. Dagens etappe går i sin helhet innenfor departementet Savoie, derfor tar vi for oss vin fra Savoie i dag, selv om vi må litt bort fra etappen for å finne dem.

Rytterne sykler et stykke nordover i en dal jeg ikke har funnet navnet på, opp til mellomsprinten og litt til, før de snur og sykler sydover og ut av dalen på den andre siden. Hvis de hadde fortsatt et par mil til, ville de ha kommet ut i det som må være Val d’Isère, det er i alel fall den daeln som elven Isère renner gjennom.  Tar vi til høyre når vi kommer inn i dalen, kommer vi til Alberville. Men vi tar til venstre. Her finner vi en del vin, som fortrinnsvis dyrkes i de sydvendte skråningene på dalens nordside.

Vi skal denne gangen ha vin fra området Savoie.

I en artikkel om Savoie i La Revue du Vins de France skriver de at Savoie er et av de vanskeligste områdene å gjøre seg kjent med for en nybegynner. Det er komplisert med mange druesorter og crus. Det er fire AOP-områder, 23  crus og 23 druesorter. Produksjonen er liten, distribusjonen er ikke særlig god og de beste vinene er nærmest hemmelige.

Vi kommer først inn i vinområdet Combe de Savoie. Som så mange vinområder i fjellene er også dette en sydvendt skråning (eller kanskje heller syd-øst) som får mye sol og dermed gir grunnlag for vinproduksjon. Fortsetter man litt lenger ned dalen kommer man til Cluse de Chambéry.

I Combe de Savoie produseres det en del rødvin på druen Mondeuse. Så vidt jeg forstår er dette en lokal drue, og den skal gi gode resultater akkurat her. La Revue du Vins de France kaller dette området La terre des grands rouges.

Det første området vi kommer inn i er klassifisert som Roussette de Savoie og Vin de Savoie. Roussette er en hvit drue og Rousette de Savoie kan, som Vin de Savoie, produseres i alle klassifiserte områder i Savoie — om jeg har forstått det rett. Det er fire crus som kan sette kommunenavnet etter hovedbetegnelsen. Den første er Saint-Jean-de-la-Porte. Her lages i hovedsak rødvin på Mondeuse. Det neste er Cruet, hvor det lages hvitvin på Jaquère, Chardonnay og Roussette. Men det lages også rødvin på Mondeuse og Gamay. Vi kommer så til Arbin, som synes å være det beste rødvinsområdet. Igjen er det Mondeuse som dominerer. Det siste er Montmelian. Her dyrkes noe Jaquère og Roussette, men urbaiseringen har spist seg inn på det området.

Forsetter vi videre nedover dalen kommer vi til Cluse de Chambéry. Cluse de Chambéry er delt inn i seks crus.

Chignin blir, i følge mitt vinatlas, regnet som vinhovedstaden i Savoie. Det er ikke kvantitet, men kvaliteten som har gitt området denne plaseringen. Den første vinen jeg smakte fra Savoie, var en Chignin. Den ga virkelig assosiasjoner til friskt fjell.

Området Cru Chignin-Bergeron regnes, fortsatt i følge mitt vinatlas, som det aller beste området. Men her er produksjonen liten, bare 315 hl hvitvin pr år, som skulle bli knapt 50.000 flasker pr år.

Nord for Chignin ligger Cru Saint-Jeoire-Prieuré. Det er 20 ha og det produseres 460 hl eller knapt 70.000 flasker pr år.

Litt lenger nord ligger Cru Monterminod, som er enda mindre, med en produksjon på bare 150 hl eller 22.500 flasker pr år. Også denne vinen skal være svært ettertraktet.

Litt lenger mot vest ligger to større områder, Cru Apremont og Cru Abymes, hvor det produseres henholdsvis 26.000 og 20.000 hl pr år.

For å sette tallene i perspektiv kan nevnes at det produseres ca 2,1 mill hl champagne og 6,8 mill hl Bordeaux-vin pr år.

Vinen er ikke lett å få tak i. Men i Norge er vi heldige som har Vinmonopolet, som har et rimelig godt utvalg også av minre kjente viner. De har listet 12 viner fra Savoie, men bare 8 av dem er tilgjengelige. Produksjonen er liten, og det meste drikkes lokalt — ikke minst av turister.

I tillegg til AOP-områdene kommer IGP området Vin des Allobroges, som omfatter en del av Savoie og Haut Savoie. Jeg har ikke veldig presise kart for IGP-områdene, men det kan se ut som om det omfatter noen av de områdene etappen går gjennom.

Les vins du Tour de France 2015

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.