Det jeg likte best ved at Vincenzo Nibali vant gårsdagens etappe, var at han fikk en slags hevn over Aleksander Vinokurov. Vinokurov kom med en del ganske ufine uttalelser om Nibali da han ikke presterte på topp i begynnelsen av touren. Nå fikk han svar på tiltale. Ellers var jeg litt overrasket over at Nibali ikke klarte å dra fra Pierre Roland nedover, men kjørte fram ham oppover. Og franskmenn er glade for at Romain Bardet sikret ledelsen i klatrekonkurransen.
Jeg er nok ikke den eneste i Norge som har et litt traumatisk forhold til denne etappen. Det er nesten den samme etappen ble syklet i 2011, nærmere bestemt den 22. juli. Det var da dramaet i sykkelfeltet ble mindre og mindre interessant, etter hvert som meldingene fra Regjeringskvartalet og Utøya tikket inn. Jeg har kommentert min opplevelse av den etappen her. Men jeg skal ikke gå tilbake til Norge og 22. juli denne gangen.
I dag skal det hele avgjøres. Dette kan bli en skjebneetappe ikke bare for ryttere med sammenlagtambisjoner, men også for spurterne. Etappen er kort, 110,5 km (alt er relativt), med knallharde fjell. Av de 110 kilometerne er ca 45 km harde stigninger. På en så kort etappe, med ryttere som setter høy fart i et siste forsøk på å forbedre sine posisjoner, sikre poeng til klatretrøyen, eller ganske enkelt vil vinne den siste klatreetappen, blir tidsgrensen (maksimaltiden) gjerne ganske kort.
På en så hard etappe som denne er tidsgrensen +5% av vinnertiden hvis gjennomsnittsfarten er 26 km/t eller saktere, stigende til 18% hvis gjennomsnittshastigheten er 38 km/t eller raskere. Arrangørene har sat opp tre tidskjemaer for etappen, med gjennomsnittsfart på 32, 34 og 36 km/t, med etappetid på mellom 3t 05 min til 3t 27 min. Jeg antar at deres vurdering av at gjennomsnittsfarten kommer til å være i dette området, er ganske realistisk.
Noen formel eller tabell for å beregne maksimaltid for hastigheter mellom 26 og 38 km/t har jeg ikke sett. Men legger vi 18% på den raskeste av disse tidene, blir det i overkant av 33 minutter. Sannsynligvis blir tidsgrensen kortere, uten at jeg har grunnlag for å regne den ut nøyaktig. Så de siste bør inn senest en halvtime etter vinneren, og det kan være hardt på en etappe som denne. Hvis mange kommer utenfor, kan de tas til nåde igjen, men litt tids- og eller poengstraff.
I 2011 var etappen kanskje enda hardere, da den gikk over Col du Télégraphe og Col du Galibier (som er 2556 m, mot 2067 for Croix de Fer). Da kom hele grupettoen, i alt 84 ryttere, blant dem Mark Cavendish og Thor Hushovd, utenfor tidsgrensen. 83 av dem ble tatt til nåde og fikk fortsette. Alle ble fratatt 20 poeng, slik at noen ble stående med minuspoeng, uten at akkurat det hadde særlig stor betydning. Om dagens etappe ikke er fullt så hard som den i 2011, så er ikke det nødvendigvis noen fordel for spurterne. For det betyr antagelig at det blir syklet anda fortere i front.
Hvis jeg husker rett (hvilket jeg ikke garanterer at jeg gjør), ble ruten for årets tour først annonsert over Galibier, altså identisk med 2011-etappen. Men på kartet er den veien i alle fall på et sted merket som “midlertidig stengt”, så de har kanskje måtte legge den om noe.
Etappen i 2011 ble vunnet av franske Pierre Roland. Jeg husker at han fikk en del kritikk på nettet fordi han forlot sin kaptein, Thomas Voeckler, som fortsatt hadde den gule ledertrøyen, og i stedet kjørte for egne sjanser. “Man forlater aldri sin kaptein”, var det noen som skrev. Men om jeg husker rett, sa Thomas Voeckler at han selv hadde gitt denne beskjeden til Pierre Roland: Jeg er ferdig, kjør for etappeseier. Og man skal vel adlyde sine kaptein?
Nest siste etappe har ofte vært en tempoetappe. Noen tempohester får dermed en siste sjansen til å hente inn det forspranget andre måtte ha. I 2011 var det en 42,5 km lang tempoetappe i Grenoble etter Alpe d’Huez. Tempospesialisten Tony Martin vant, med Cadel Evans var bare syv sekunder bak. Cadel Evans slo sammenlagtleder Andy Schleck med 2 minutter og 31 sekunder, og sikret seg dermed sammenlagtseieren.
I år er dette siste etappe før paradeetappen inn til Paris. I praksis avgjøres Tour de France her, uten noen ekstra mulighet til å hente tid på en tempoetappe. Alle med ambisjoner i sammendraget, enten det er å vinne eller å forbedre (evt forsvare) sin posisjon, kommer til å satse alt på denne siste og avgjørende etappen. Det er ingen tempoetappe å spare krefter til. Det betyr stor fart, og mange av spurterne kommer til å slite i de harde fjellene, og de kan på nytt få problemer med å komme innenfor tidsgrensen. Blir det neste halve feltet og alle kandidatene til den grønne poengtrøyen, blir de kanskje tatt til nåde igjen, som i 2011. Men blir det en betydelig mindre gruppe, da kan det hende at noen som hadde ambisjoner om å vinne på Champs Ellysées, må se den etappen fra tilskuerplass. Alexander Kristoff har sagt at han er redd for å komme utenfor tidsgrensen her.
Dette er nest siste etappe. I morgen starter etappen like utenfor Paris, og går inn til Paris. Det betyr at hele sirkuset skal forflytte seg til Paris. Rytterne reiser med fly. Det gjør nok også ledere og en del mediefolk. De kan etterlate leiebilene på nærmeste flyplass, eventuelt en egnet togstasjon for å ta toget. Men produksjonsbussene og alt det andre tekniske utstyret til TV-selskapene, lagbussene og alle syklene m.m. er det ikke bare å ta med på flyet. Noen må kjøre fra Le Bourg-d’Oisans (hvor stigningen opp til Alpe d’Huez starter, det er der alt dette pleier å være parkert), til Paris når dagens etappe er slutt, studiosendinger er avsluttet, utstyret er rigget ned og pakket. Og kjenner jeg systemet rett, må folkene fra TV-selskapene være på plass tidlig for å få en god plassering på TV-området. Det er drøyt 600 km å kjøre. Det kan bli en meget lang og sen kveld for de som skal sørge for at vi også får TV-sending i morgen, og de må tidlig opp for å sikre at deres selskap får gode arbeidsforhold. TV-produksjon er veldig mye mer enn de kommentatorene vi ser og hører under sending, samt noen utegående reportere. Vi kan sende noen tanker og en takk til alle de som bidrar bak kulissene, og som sørger for at det faktisk blir TV-sending fra arrangementer som dette. De arbeider hardt!
Jeg setter meg på toget til Paris i formiddag, og satser på et jeg er fremme på hotellet tidsnok til at jeg i alle fall får sett det meste av dagens etappe på TV. I morgen skal jeg ut i Paris’ gater og se avslutningen live.
Vi må igjen forlate etappen for å finne vin. Vi kunne ha valgt den samme vinen som i går. Med så mye forskejllig vin som det produseres i Savoie, ville jeg nok ha valgt Savoie-vin begge dager.
Men om vi kan drikke vin fra Savoie to dager på rad, kan vi ikke kjøre ren reprise fra i går, så vi får finne noe annet. Det er ikke mye igjen å ta av. Men siden en del av etappen går i departementet Isére, går vi til IGP Isére. Lit lenger øst enn der man sykler i dag, er underområdet IGP Coteaux du Grésivaudan, i skråningene i Chartereusemassivet. Her får druene mye sol, og det er et varmt mikroklima. Det produseres mest hvitvin, men også rødvin og rosévin.
Det dyrkes noen tradisjonelle druer i området, som man i alle fall ikke finner mange andre steder. L’Etraire de la Dui er en rød/svart drue fra Isére, som gir en tanninrik, fruktig og litt krydret vin. Den skal passe godt til vilt, sier mine kilder.
La Verdesse er en hvit drue som kommer fra Isère. Den gir en alkoholrik vin med lys gul farge,
Le Persan er en rød/svart drue som opprinnelig kommer fra Saint-Jean-de-Maurienne, altså der gårsdagens etappe startet, men dyrkes nå i les coteaux du Grésivaudan. Den gir en relativt tanninrik vin som sies å gå godt med rødt kjøtt, and og gås.
Når vi tidligere har vært i dette området, har jeg gjerne tatt med bryggeriet Mandrin i Grenoble, et bryggeri jeg fortsatt bare kjenner av omtale.
Man må åpenbart til Grenoble for å få tak i det, og så langt har jeg ikke gått. Dermed blir det bare et virtuelt og teoretisk bekjentskap denne gangen også.
Vi kan starte med det som synes å være det nærmeste man kommer et standard-øl. Det er en Bière blonde, altså et lyst øl (men slikt øl er som regel mørkere enn lager/pils). Det er produsert av biologisk dyrkede råvarer, og beskrives som lett krydret.
Men så blir det mer eksotisk. La Mandrin au Chanvre er et øl med hamp, beskrevet som et lyst øl med smak av det forbudte. Det presiseres ikke hva slags hamp det er, men chanvre er i alle fall plantefamilien canabis.
Den som vil ha det litt søtt kan forsøke La Mandrin au Miel, et øl med honning fra kastanje. Selv er jeg av de som ikke er noe glad i honning, så dette blir neppe mitt øl.
En annen “sukkertøyvariant” er La Mandrin à la réglisse, øl med lakris. Lakris utvinnes av roten til lakrisplanten. Om den er søt i seg selv, vet jeg ikke. Sjokolade er f.eks. ikke søtt i seg selv, men er (som regel) tilsatt sukker når den selges.
La Mandrin aux noix er et øl med valnøtt. Jeg må innrømme at jeg har litt vanskelig for å forestille meg hvordan et slikt nøtteøl smaker.
Skulle man som nordmann få hjemlengsel kan man kanskje forsøke en La Mandrin au sapin, granøl. Dette er opprinnelig lansert som et vinterøl, men om jeg har forstått det rett er ikke lenger et rent sesongøl.
Endelig må nevnes det ølet som kan være en overgang til det som skal avslutte dette innlegget: La Blanche aux 7 plantes du massif de Chartreuse. Som navnet sier er dette et lyst hveteøl (Bière blanche) smaksatt med 7 planter fra Charteruse-fjellene, et området som er berømt for sin likør.
Mandrin ser også ut til å lage øl til spesielle anledninger. Jeg ville ikke bli overrasket om de skulle laget et sykkeløl, eller et Tour de France øl til denne tempoetappen. Men det vet jeg ikke noe om.
Men før vi kommer til likøren nevner jeg noen andre produkter fra Mandrin. De produserer to aperitifer som kalles Le vin & noix og Le vin & orange. I følge dem selv er dette tradisjonelle produkter fra området. Men jeg har ikke smakt dem og vet ikke noe mer om dem.
Det siste produktet fra Mandrin er whisky kalt L’esprit de Mandrin. De kaller det selv eau de vie de bière, men de sammenligner det med maltwhisky. Betegnelsen eau de vie de bière er korrekt nok, selv om den kanskje ikke gir folk de rette assosiasjoner. Ordet whisky kommer av uisge beatha eller uisce beatha, fra henholdsvis skotsk-gælisk og irsk, og betyr “livets vann”. Så det har samme betydning som aqua vitae => akevitt og altså eau de vie.
Les vins du Tour de France 2015
- Ikke den mest spennende vin-Touren i 2015
- Innledning
- 1. etappe - prolog i Utrecht
- 2. etappe - Utrecht -- Zélande
- 3. etappe — Antwerpen — Huy
- 4. etappe -- Seraing -- Cambrai
- 5. etappe -- Arras — Amiens Métropole
- 6. etappe — Abbeville — Le Havre
- 7. etappe Livarot -- Fougères
- 8. etappe Rennes — Mûr de Bretagne
- 9. etappe Vannes — Plumelec
- 10. etappe Tarbes — La Pierre-Saint-Martin
- 11. etappe Pau — Cauterets — Vallée de Saint-Savin
- 12. etappe Lannemezan — Plateau de Beille
- 13. etappe Muret — Rodez
- 14. etappe Rodez — Mende
- 15. etappe Mende — Valence
- 16. etappe Bourg-de-Péage -- Gap
- 17. etappe Digne-les-Bains -- Pra-Loup
- 18. etappe Gap -- Saint-Jean-de-Maurienne
- 19. etappe Saint-Jean-de-Maurienne -- La Toussuire - Les Sybelles
- 20. etappe Modane Valfréjus — Alpe-d’Huez
- 21. etappe Finale: Sèvres - Grand Paris Seine Ouest -- Paris Champs-Élysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.