Les Vins du Tour de France 2015 — 21. etappe Finale: Sèvres – Grand Paris Seine Ouest — Paris Champs-Élysées

Så var ikke Chris Froome helt uslåeålig, men det holdt akkurat. Nairo Quintana satset friskt, men det holdt ikke helt. Fransk jubel med fransk seier.

Nå er det avslutning og parade inn til Paris. Så blir det kamp om etappeseieren. Nå kan vi igjen håpe på en norsk seier. Men jeg har mer tro på Andre Greipel, eventuelt Mark Cavendish om han har kommet seg etter å ha vært syk noen dager. Men skal jeg være helt ærlig: Legger jeg all sjåvinisme til side, så håper jeg at Peter Sagan vinner. Slik som han har kjørt, vært med i spurtene, gått i brudd, dratt om ikke feltet, så i alle fall brudd opp fjell. Men seieren går til den som krysser mållinjen først, ikke den som fortjener det mest.

I år kommer rytterne inn til Place d’Etoile (Triumfbuen) fra vest, sykler 1/3 runde, ned Avenue Marceau til Seinen, ned Seinen til Trocadero, over til Eiffeltårnet, langs Seinen til Les Invalides hvor etappen tar en avstikker vekk fra elven, forbi nasjonalforsamlingen og Musée d’Orsay, og så over plassen med pyramiden i Louvre, før man kommer inn på avslutningen med de vanlige ti rundene opp Chams Ellysées til Triumfbuen og ned igjen til Louvre. Også i år skal syklistene rundt Triumfbuen, slik at de ikke blir en skarp sving på toppen av Champs Ellysées.

TdF_2015_21I Paris er det stille før stormen. Skjønt stille?  Det blir nok mer stille når gatene stenges og biltrafikken forsvinner.

_20150725_232100

Avslutningen er samme prosedyre hvert år, og det gjelder også valg av vin: Det må bli champagne. Ikke bare er det en vin som passer for anledningen, men champgne er også det som må kunne kalles Paris’ lokale vin, om vi holder litt mer kuriøs småproduksjon utenfor. Dyrkingsområdene for champagne starter under 100 km fra Paris.

Champagne er en musserende vin laget i Champagne, etter de regler som gjelder for champagne. Det brukes i praksis tre typer druer, to røde og en hvit: PPinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay. Av historiske grunner er også noen andre druer tillatt, men de betyr lite i praksis. Skjønt noen produsenter har begynt å produsere champagne som inneholder alle tillatte druer.

Vanligvis er champagne laget med en blanding av røde og hvite druer. Men den kan også lages på enkeltdruer. En Blanc de blancs er en hvit vin laget bare med hvite druer, I praksis betyr det at den er laget av 100% Chardonnay. En Blanc de noirs er en hvit vin laget med svarte (røde) druer, Fargen sitter i skalle. Siler man skallet fra med en gang, får vinen verken smak eller farge av skallet og det blir en hvit vin. Men en Blanc de Noirs har gjerne et preg av røde bær.

Musserende vin kan lages på flere måter. Det e to gjæringsprosesser (skjønt det finens musserende vin som bare er gjæret en gang). Først lages en stille vin. Denne kan bli liggende lenge, gjerne på bunnfallet (sur lie). En cuve blandes av flere viner, gjerne fra ulike år. Denne tilsettes så druemost, og gjærer en gang til. Man lar ikke karbondioksyden slippe ut, slik at den løser seg i vinen og gir bobler når vinen åpnes og trykket faller.

For champagne og annen bedre musserende vin, skjer andregangsgjøring på flaske. Enklere musserende viner produseres med annengangsgjæring på tank. Årgangschampagne lages bare i ekstra gode år.Det er fottsatt sommer, selv om hetebølgen i Frankrike har gitt seg. Jeg ville da ha valgt en blanc de blancs, som gjenre har mer syre og er friskere enn standardchampagne.

Til den som vil ha en innføring i musserende vin, abfelaer jeg Invold Tennfjords bok “Bobler”.

Tar du turen til Paris, så ikke reis uten 9788243008045boken Paris. En vei­vi­ser av Sven Egil Omdal. Det er en god og meget vel­skre­vet guide til Paris. Se nær­mere omtale av boken her.

Dermed er det slutt for i år. Så langt vet vi at neste års tour starter ved Mont St Michel, og vi vet at den skal innom Andorra. Og vi kan regne med at den slutter i Paris. Vi får vite mer i oktober.

 

Les vins du Tour de France 2015

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.