ReTour de France. Paris-Kiel — etappe 1: Paris — Compiegne

Mandag 26. juli 2015. Syklet distanse: 109,7 km. Den som vil se mer presist hvor jeg syklet, kan se på GPS-sporet på Strava.

Start fra Paris mandag morgen. Det var ganeks kjølig og det regnet. Så det var ikke akkurat noen drømmestart. Jeg er ikke vant til å sykle med mye bagasje på sykkelen, kanskje med unntak for når jeg er på lørdagshandel med min varesykkel hjemme. En tungt lastet sykkel er på alle måter betydelig tregere enn en sykkel uten last. Aksellerasjonen er langsommere, og balansen er dårligere. Det går greit. Men å manøvrere med tungt lastet sykkel gjennom Paris sentrum i regnvær, det var en utfrodring — selv om Paris med årene har blitt en ganske god by å sykle i.

Turen gikk mot nord. Jeg passerte litt vest for Gare du Nord, og deretter på nordsien. Det er ikke akkurat Paris’ beste strøk. Jeg tror ikke jeg ville ha tatt inn på dette hotellet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg fant omsider sykkelveien ut av Paris langs kanalen. Her er det en ganske morsom bro, hvor man heiser den opp når båtene skal under.

Paris hevebro

Men det var ikke store båten som skulle under denne gangen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sykkelveien langs kanalen var fin. Men det regnet ganske kraftig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALitt lenger oppe langs kanalen stoppet jeg for å lete etter turens første geocache. Her fikk jeg også for første gang se en av Paris’ ganske nye trikker. Man har trikker også i Paris, men så vidt jeg vet bare i utkantene. I de mer sentrale delene er det metro og RER som gjelder for skinnegående transport. Mens jeg var her, sluttet det å regne, og solen kom fram. Jeg kunne ta av og pakke ned regntøyet. Og heldigvis kom det ikke noe mer regn den dagen.

Parus, trikk
Parus, trikk

Turen fortsatte langs kanalen. Sykkelveien var fin, med dekket kunen vært lit bedre. Det var ganske ujevnt, noe som merkes med en tungt lastet sykkel.

Paris, sykkelvei langs kanal

Noen ganger gikk sykkelveien gjennom parker, som i Paris ofte betyr en liten skog.

Paris, sykkelvei i skog

Turen gikk øst for Charles de Gaulle flyplassen. Det var ganske stor flytrafikk. Her fant jeg turens andre geocahe. Det er et bra sted for folk som driver plane spotting.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I Frankrike, og i mange andre land, pleier man å pynte rundkjøringer, gjerne med noe som har en lokal tilknytning. Hva slags tilknytning dette har til stedet, vet jeg ikke. Noen vil ha oppdaget at jeg ikke bare liker sykkel. Jeg liker også tog, og likte derfor denne rundkjøringen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sykkelinfrastrukturem varierer ganske mye. Men skal man lage turveier, som denne var skiltet som (Voie vert), kan man gjerne skille gående og syklende.

Voie vert

Jeg hadde ennå ikke kommet til de kjente brosteinsområdene fra Paris-Roubaix. Men brostein kan man finne over alt. Det er ikke slik brosteinsparkett som man har lagt i Torggata. Det er ikke noe godt å sykle på, særlig med tungt lastet sykkel.

Broarwun

Compiegne er det stedet hvor våpenhvileavtalen etter første verdenskrig ble undertegnet, i en jernbanevogn som står litt utenfor. Da Frankrike kapitulerte under andre verdenskrig, insisterte Hitler på at kapitulasjonserklæringen skulle undertegnes på det samme sted som Tyskland hadde undertegnet den, etter hans mening, ydmykende avtalen etter første verdenskrig. Det er også startstedet for sykkelrittet Paris-Roubaix, som altså ikke starter i Paris, til tross for navnet.

Nord-Frankrike er ganske annerledes enn Frankrike lenger sør, og man merker en tydelig flamsk påvirkning, ikke minst i arikitekturen.

20150727205323_IMG_7339

Da jeg kom til Compeigne, tok jeg inn på et Ibis budget hotell. Ibis er, så vidt jeg vet, den rimeligste kjeden innenfor kjeden Accor. Og Ibis budget er de rimeligste av Ibis-hotellene. Det er ikke noen spennende eller spesielt sjarmerende hoteller. Men de er gjerne relativt moderne og standarden er helt grei. Man finner sikkert mer sjarmerende og mer personlige hoteller om man leter blant de uavhengige. Men da bør man ha gjort litt research på forhånd. Jeg har som regel ikke bestemt meg for hvor jeg skal, når dagen begynner. Jeg har noen alternativer, så får jeg se hvor langt jeg kommer (som regel ikke så langt som jeg hadde håpet på). Da kan man ikke drive mye research for å finne hyggelige hoteller, og man kan ikke booke på forhånd. Når man bare kommer inn til byen en gang på kvelden, sliten og svett, og alt man trenger er en dusj og en seng, da er slike kjedehoteller helt utmerkede.

Da jeg ankom på sykkel, ga mannen i resepsjonen meg denne, som en souvenr.

20150727233919_IMG_7361

For noen år siden leste jeg i et fransk sykkelblad at øl er en utmerket restitusjonsdrikk. De anbefalte følgende etter trening, sykkeltur m.m: Drikk vann, ta en dusj og så en øl. Her er dagens restitusjonsdrikk.

2015-08-03_07-12-28

ReTour de France. Paris-Kiel

Sykkelturer