ReTour de France. Paris -Kiel. Etappe 13: Hamburg — Timmendorfer Strand

Lørdag 8. august 2015. Syklet distanse 89,9 km. Samlet distanse til nå: 1257,9 km. Se dagens etappe på Strava.

Jeg hadde laget en alternativ plan for det tilfellet at tiden skulle tillate det, å sykle en omvei om Lübeck, og overnatte der.

Dagens første nedtur: Det regnet. Ikke særlig fristende å komme av gårde.

Dagens andre nedtur: Det var ikke hotellrom å oppdrive i Lübeck, i alle fall ikke som jeg klarte å finne. Jeg fikk bare opp hoteller som lå 20-40 km fra Lübeck. For meg var avstanden til Lübeck i seg selv ikke så veldig viktig. Jeg kom uansett ikke til å sykle 20-40 km for å komme inn til Lübeck etter at jeg hadde tatt inn på hotellet. Det var langt viktigere at hotellet lå på et passende sted i forhold til min rute. Jeg kunne ikke havne på et hotell som brakte meg langt ut av kurs. Jeg måtte sjekke beliggenhetene for disse hotellene. Hotellet jeg var på hadde en veldig treg internettforbindelse. Så det tok tid å sjekke beligenhetene for alle disse hotellene. Jeg endte med å bestille hotell et sted som heter Timmendorfer Strand, et badested ved Østersjøen. Dagens tur ville bli noe lenger, mens morgendagens etappe til gjengjeld ville bli litt kortere.  Men jeg ville til Lübeck, ikke til et feriested langs kysten.

Også i Hamburg var det tydelig at bilen hadde vært, og til dels fortsatt var kongen, når man kunne sette av mer en halvparten av fortauet til parkering, som her.

ParkeringSykkelfeltene/veiene ut av Hamburg var av særdeles vekslende kvalitet. Jeg kom fra dette, som er dårlig, men på grensen til å være nesten akseptabelt.

Dårlig sykkelvei, HamburgSom plutselig gikk over til dette, som er helt ubrukelig. Det ga litt av den samme følelsen som da asfalten sluttet og det fortsatte som dårlig brostein, på veien til Roubaix.

Elendig sykkelvei, HamburgJeg lurte nok litt på hvor de som har gitt Hamburg plass blant verdens 20 beste sykkelbyer, egentlig har syklet.

Parkering innenfor sykkelfelt blir ekstra håpløst når det er lastebiler som parkerer på denne måten.

Latebiler parket ved sykkelfelt, HamburgFor ti år siden kjørte Karen og jeg bil ned til vår leilighet i Syd-Frankrike. Vi tok båen til Kiel, og kjørte derfra. Karen har ikke hatt tysk på skolen. Men et av de første ordene hun lærte på turen nedover, var “Stau”. Veivarslingstjenesten brøt stadig inn på bilradioen, for å varsle om “Stau richtung Köln”, osv. Jeg er glad for at jeg ikke var en av de som utgjorde denne bilkøen inn mot Hamburg. (Dette var en lørdag formiddag. Køen er nok mye verre på hverdager, når mange skal på jobb.)

MotorveikøÅ kjøre bil så langt var kjedelig. Da vi skulle hjem, valgte vi (eller snarere jeg, men uten noen protester, biltog). Vi kjørte til Avignon, ca en times kjøring fra vår leilighet, kjørte bilen på toget og tok toget til Hamburg. Derfra kjørte vil til Kiel, og tok båten hjem. En langt bedre måte å reise på.

I forstadsbebyggelsen er det tydelig at det er bilen som er prioritert.

Forstad, HamburgDette er en type vei som stravaruten ofte fant fram til. Stille gate med lite trafikk, som det er utmerket å sykle i, selv om det ikke er noen særskilt tilrettelegging for å sykle. Ofte syntes jeg disse var å foretrekke, da de hadde asfalt og ikke en form for steinbelegg, og de var bedre vedlikeholdt enn sykkelveiene.

BoliggateDette er mitt dashbord. Nettbrett i en plastlomme, som er festet til styrevesken med borrelås. Jeg har et nettbrett som tåler vann, en Sony Xperia, så det gjør ikke noe om det skulle komme en regnskur. På midten en Garmin Edge 800 sykkel-GPS, og til høyre en Garmin Oregon 550t, håndholdt GPS,som jeg først og fremst bruker til geocaching. Som man kan se i det øverste venstre hjørnet på den, er den satt til å navigere til en cache som er 3,39 km unna.

DashbordVi reimporterer en del opprinnelig norske ord fra engelsk. Dashbord er et slikt. Det er opprinnelig daskebord, det fremoverlente bordet foran på hestekjerrer, som beskyttet mot sprut fra hesten, hestens bakben, møkk, osv.

Her står bonden og bondekona og følger med på trafikken.

Bonde og bondekoneI Tyskland er det påbudt å bruke gang- og sykkelveier, i alle fall er de som regel skiltet med påbud. Når man i Tyskland skilter med at noe er påbudt, da får vi vel tro at de faktisk mener det. Å påby bruk av smale og dårlig vedlikeholdte gang- og sykkelveier, er meningsløst.

Påbudt gang og sykkelveiVedlikeholdet er ofte (for) dårlig. Slike sprekker skal ikke bli mye bredere før de er direkte farlige, for syklister med smale hjul.

Sykkelvei, langsgående sprekkSlike skilt har vel for syklister litt av den samme virkningen som når noen ropte “land i sikte” til sjøs, før man fikk moderne navigasjonshjelpemidler.  Man nærmer seg, men det er fortsatt et stykke igjen. Og jeg liker selvsagt at de fremhever at de er Universitetsby.

Skilt, LübeckDet er også en del tverrgående sprekker i veien. Slike humper gir slag i sykkelen. Vanligvis kan man la sykkelen “flyte” over en del ujevnheter. Når sykkelen er tungt lastet, er den slik sett helt “død”. Man må bare ta humper og slag som de kommer, det er ingen måte å dempe dem på. Jeg har hatt litt problemer med brukne eiker (totalt tre, to til nå og en i morgen). At det er en syklist i tungvektsklassen med relativt tung bagasje, gjør nok belastningen større. Men ganske mye dårlig underlag, men varierende typer brostein sprekker og humper som dette, har nok gjort sitt til at belastningen har blitt større enn den burde ha vært.

Sykkelvei, tverrgående sprekkerMin rute gikk gjennom Lübeck. Så fra Hamburg til Lübeck fulgte jeg den opprinnelig planlagte ruten. Men om jeg ikke kunne bo her, måtte jeg i alle fall ha en kaffepause her før jeg syklet videre.

Kaffepause, LübeckHer er antageligvis en viktig del av forklaringen på hvorfor det var så vanskelig å få hotellrom i Lübeck. De holdt på å pakke ned, så løpet var tydeligvis ferdig. Men mange ville vel bli til dagen etter.

Deutsche Post Laidies RunJeg vet ikke om det er en spesiell nordisk tradisjon at slike dameløp ender som fyllekalas, som Grete Waitzløpet. Jeg observerte i alle fall en gjeng svenske damer som ikke på noen måte var klare for å reise hjem denne dagen.

Jeg lar Cornelis Vreswijk, i Rune Andersens skikkelse, få komme med noen betraktninger om dette.

Men noen var sporty nok, som denne damen som hadde løpeskoene i lommen på sykkeltrøyen.

Sykkeldame med løpeskoLübeck er en fin by. Jeg har vært der før, og kommer gjerne igjen for litt mer enn bare en kaffepause.

Lübeck byportJeg trodde at tobakksreklame var forbudt i hele EU. Men tydeligvis ikke i Tyskland.

TobakksreklameJeg trodde først at dette var en eller annen eiendomsmegler som hadde tatt i bruk “Skrik”. Men det var visst en lokal aksjon for eller mot et eller annet.

Skrik - plakatReklame parkert langs veien. Det må nok ha noe med jordbær og/eller bamser å gjøre.

Bamse jordbær reklameNår bare lyset er bra, kan selv en nyslått kornåker fremstå som interessant. Skjønt man skjærer vel korn, man slår det ikke.Nyslått kornåker Jeg vet ikke om denne Otto Langbehn er i slekt med den Langbein vi kjenner fra Donald.

Otto Langbehn strasseDette er hotellet jeg hadde havnet på i Timmendorfer Strand.

WIMG_7809_DxODet var et lite hotell, med begrenset betjening. Da jeg ankom i 20-tiden, var visst det egentlig litt for sent etter deres system. Resepsjonen var visst ikke betjent lenger enn til kl. 18. Men det sto et oppslag med et telefonnummer man kunne ringe, hvilket jeg selvsagt gjorde.  Vi hadde en samtale på en merkelig blanding av engelsk og tysk. Da fikk jeg oppgitt koden til å åpne nøkkelboksen, en type nøkkelboks vi som bruker Bilkollektivet kjenner godt. Jeg fikk vite hvilket rom jeg skulle ha (jeg var visst den siste som ankom, det var bare et nøkkelsett igjen) i boksen.

WIMG_7895_DxOEtter dette var det bare å få en nødvendig dusj, og så gå ut for å spise middag.

ReTour de France. Paris-Kiel

Sykkelturer