Det bør bli mye interessant vin til Tour de France 2016

TdF_2016_00Tirsdag 20. oktober ble ruten for Tour de France 2016 presentert. Det er spennende, men også frustrerende når dette presenteres. Det er frustrerende fordi arrangøren av Tour de France, i motsetning til arrangøren av Giro d’Italia, bare presenterer start og målbyene, et grovt oversiktskart og noen enkeltopplysninger om noen etapper. For Giro d’Italia får vi kart over etappene når ruten presenteres. For Tour de France får vi neppe kartene før i juni 2016. Jeg forstår ikke grunnen til å holde disse opplysningene tilbake, og det gjør det vanskelig å starte vinplanleggingen tidlig. Men et bilde får vi likevel.

Starten har vært kjent lenge. Vi starter på spektakulære Mont Saint Michel, som er akkurat på grensen mellom Normandie og Bretagne. Etappen dreier nordover langs kysten av Normandie, til Utah Beach. Her kommer vi ikke til å finne mye vin. Det må bli cider, øl og Calvados. Vi fortsetter med en annen etappe i Normandie, fra Saint-Lô til Cherbourg-Octeville. Drikkeutvalget må bli som på første etappe. Tredje etappe går fra Granville til Angers. Her skal vi gjennom kjerneområdet for Calvados, så det blir sterkt drikke denne dagen.

Fjerde etappe, fra Saumur til Limoges, er første etappe som kan by på interessant vin. Saumur er et av mange interessante områder i Loire. Jeg har inntrykk av at jeg ikke er alene om å ha litt sviktende kunnskaper om all den vinen Loire kan by på. Denne etappen bør gi en mulighet for å rette opp noe av dette.

Femte etappe går fra Limoges til Le Lioran. Her skal vi inn i de gamle vulkanområdene i Massif Central. Det er ikke mye vin å velge i her, men noe skal vi klare å finne.

6. etappe fra Arpajon-sur-Cère til Montauban går i noe av det samme landskapet. Men noe drikke skal vi klare å finne.

7. etappe går fra L’Isle-Jourdain til Lac de Payolle. Vi starter litt utenfor Toulouse, og setter kursen mot Pyreneene. Etappen starter omtrent der vinområdene utenfor Toulouse starter, og kanskje finner vi også noe interessant på veien mot Pyreneene.

8. etappe fra Pau til Bagnères-de-Luchon. Pau har touren vært innom mange ganger, og vi har mange ganger vært innom vinene i dette området. Det blir nok reprise en del vinrepriser på denne etappen. 

9. etappe fra Vielha Val d’Aran til Andorre Arcalis går for en stor del på den spanske siden av Pyreneene. Jeg må innrømme at jeg ikke vet så veldig mye om spansk vin. Men et sted må man begynne å lete.

10. etappe fra Escaldes-Engordany til Revel starter i Spania, men det bør være mulig å finne vin når vi kommer ned i de lavere delene på fransk side.

11. etappe går fra Carcassonne til Montpellier, etterfulgt av 12. etappe fra Montpellier til Mont Ventoux bør kunne bli en interessant vinreise. Dette er mitt vinmessige hjemmeområde. Ut fra de kartene som er offentliggjort til nå, er det ikke mulig å si hvilke flasker vi skal åpne. Men det bør bli mye interessant å velge mellom her.

13. etappe, fra Bourg-Saint-Andéol til La Caverne du Pont-d’Arcer en ganske kort tempoetappe (37 km). Ardeche, hvor denne etappen går, har vist seg å være et område med interessant vin, selv om lite av den har klatret oppover klassifiseringslistene ennå.

14. etappe fra Montélimar til Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux tar oss gjennom det meste av det nordlige Rhône, hvor de bete Rhônevinene kommer fra, i tillegg til at det er her de produserer Valrhona sjokolade.

15. etappe fra Bourg-en-Bresse til Culoz er en fjelletappe. Det betyr at det blir en utfordring å finne vin. Men vi kan sikkert spise litt Bresse-kylling, og finne en god, lokal vin til denne.

16. etappe fra Moirans-en-Montagne til Berne. Etappen starter i Jura. Hvordan den er plassert i forhold til vinområdene i Jura, kan jeg ikke lese ut av det kartet som er offentliggjort. Det er heller ikke mulig å se om vi skal innom Neuchâtel, et av Sveits’ mest kjente vinområder, på  veien til Bern.

Etter en hviledag, fortsetter tourens 17. etappe fra Berne til Finhaut-Emosson. Vi er fortsatt i Sveits, og kursen settes mot Alpene. Hva slags vin vi kan finne her, vet jeg foreløpig ikke.

18. etappe fra Sallanches til Megève er en kort tempoetappe på 17 km. Det er ikke offentliggjort noen løypeprofil, men så langt jeg kan finne ut, er det en stigning på ca 500 meter. Å finne fin, blir ganske sikkert en utfordring her.

19. etappe fra Albertville fra Saint-Gervais Mont Blanc er nok en fjelletappe, hvor det neppe vil være et stort utvalg av vin.

Det er heller ikke denne gangen lagt inn avgjørende tempoetappe før finalen. 20. etappe er mer fjell, fra Megève til Morzine. Her blir det sikkert også en utfordring å finne vin.

21. etappe er som vanlig en relativt kort etappe inn til Paris, med avslutning på Champs-Élysées. Det ser ut til at det har etablert seg at etappen går rundt Triumfbuen. Denne gangen starter etappen nord for Paris, i Chantilly. Tradisjonen tro vil det bli champagne til finalen. Kanskje finner vi noe annet også.

Les vins du Tour de France 2016

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.