Dårlig debatt i #Debatten om bilfri by

Et spørsmål man kan starte med er: hvorfor i all verden var Trygve Hegnar med? Han hadde ikke noe å bidra med. Han “var redd for” og “trodde” en hel masse, og veltet seg i hersketeknikker som å si at noe “var en søt tanke”, osv.  Hva Trygve Hegnar frykter og hva han tror om Oslos utvikling, er totalt uinteresseant. I alle fall er det ikke mer interessant enn hva hvem som helst annen tror eller mener om dette. Han satte egen synsing over forskningsresultater, med arrogante hersketeknikker som å si “at i virkeligheten er det …”, som om hans synsing kunne gi et bedre bilde av virkeligheten enn forskning. Han var debattens umorsomme klovn.

Så kan vi ta presentasjonen av hva som eventuelt vil omfattes. Om man tar dette med “innenfor Ring 1” helt bokstavelig, og ikke som et slagord i en valgkamp, så stemmer kartet som ble vist.

Ring1 Innenfor

Det er ikke så dumt å lese kartet, før man begynner å vise til det offentlig. Og det er greit å sette seg litt inn i bygeografien når man skal diskutere og ikke minst lede en debatt som dette. En seriøs programleder bør ha forberedt seg slik.

Det meste av Aker brygge ligger innenfor, dersom man lar Ring 1 starte ved rundkjøringen på Filipstad og tunnelnedkjørselen til Operatunnelen. Men parkeringshuset på Aker brygge har innkjøring direkte fra Ring 1. Så parkeringshuset på Aker brygge blir ikke berørt.

Oslo S har også innkjøring så å si rett fra Ring 1. Sjøsiden ligger riktignok innenfor, men bare noen få hundre meter fra inn og utkjøringen fra Operatunnelen. Man skal ta alt i verste mening om man tror at muligheten til å kjøre dit blir steng. Og uansett kan man komme til fra den andre siden. Så det er ikke et problem.

Om man skulle stenge adkomsten til Oslo S fra sjøsiden, må man få bort all biltrafikken i Dronning Eufemias gate. Den dagen man eventuelt får til dette, åpner jeg en flaske champagne. Men før byrådet kommer så langt, må de ha noen ganske så tøffe runder med Statens vegvesen, som har ansvar for de veiene. Det vil ta tid, laaang tid. Jeg ville ikke ha startet der hvis jeg hadde hatt ansvaret i Oslo, selv om jeg for egen del svært gjerne skulle ha gjort noe med det bilhelvetet som Statens vegvesen har fått i stand der. , men heller valgt å starte med noe som det er enklere å gjennomføre.

Den uvitende Trygve Hegnar viste til Ibsengarasjen. Heldigvis blir ikke Henrik Ibsens navn lenger skjendet av å bli knyttet til et parkeringshus. I dag heter det Sentrum parkeringshus, og det har innkjøring direkte fra Ring 1. De aller fleste parkeringshus i Oslo ligger på eller utenfor Ring 1. Det er to parkeringshus av betydning som blir berørt, det er Bankplassen og Paleet, som til sammen har ca 900 plasser. Men, som jeg har vist i en tidligere kommentar, er det ganske enkelt å få kjøreadkomst til disse også, via Operatunnelen, selv om det meste av sentrum gjøres bilfritt.

Det er dessuten meningsløst å hevde at f.eks. 10% av parkeringsplassene forsvinner vil føre til 10% nedgang i handelen. Halvparten av plassene i de eksisterende parkeringshus står til enhver tid tomme. Så en 10% reduksjon i antall parkeringsplasser betyr bare en liten reduksjon av overkapasiteten av parkeringsplasser i Oslo sentrum. Kanskje øker belegget fra 45% til 55%. Akkurat dette var det vel Aud Tennøy som burde ha parert i debatten.

Men det er riktig at man ikke lenger får, og ikke bør få lov til å kjøre fram til butikkdøren og parkere utenfor. Men det er en utrolig gammeldags tanke at man skal kunne kjøre bil fra butikk til butikk. Det er amerikansk småbymentalitet. Jeg har kjørt bil i ganske mange store byer, både i Europa og USA. Jeg kommer ikke på én by av noen størrelse, hvor man kan gjøre slik som Trygve Hegnar drømmer om: Å kjøre fra butikk til butikk, og parkere rett utenfor. Man må kjøre rett til et parkeringshus, parkere bilen og gå, ta en bysykkel eller reise kollektivt videre. Det er på tide at nordmenn kommer etter verden, også på dette området. Bilfritt sentrum i Oslo kan ha en god, oppdragende effekt.

Trygve Hegnar gjentok løgnhistorien om at en liten sykkeltilrettelegging førte til at mang butikker gikk dukken og forsvant. At en butikk som Norsk Musikkforlag/Musikkhuset forsvant fra Kirkegata, hadde ingen sammenheng med at det ble sykkelfelt der, selv om det kanskje var et visst sammenfall i tid. Den siste mohikaner, rørleggerbutikken Tjersland, var en butikk tiden hadde løpt fra. Men sine gamle og trange lokaler var de i praksis sjanseløse mot byggvarehusene i konkurransen om å selge baderomsinredninger og -utstyr. De kunne ikke leve at slike som meg, som var innom når jeg trengte en pakning eller en rørdel av noe slag. Det var selvsagt enkelt å skylde på sykkelfelt og manglende parkering, akkurat som det var lett for dårlig drevne cafeer å skylde på “røykeloven” i 2004.

Mange byer går i samme retning som Oslo. Brussel er en av de byene hvor man har vedtatt å gjøre sentrum bilfritt. Men det er ikke iverksatt ennå. Munchen og Liverpool er to andre byer som, så vidt jeg vet, har bilfrie sentra.

Det er pinlig dårlig debattledelse av Ingunn Solheim når hun ikke aksepterer at Hanna Markusen ikke kan svare på alle detaljspørsmål på den andre dagen MDG sitter i byråd. Det er useriøst. Hun er vel heller ikke så dum at hun tror at et lite parti har utredet alle målsettinger i sitt valgprogram i detalj før et valg? Hanna Markusen ble nå stående. Men det er meget forståelig at noen kan vende ryggen til og gå, når journalister opptrer slik.

Trygve Hegnar fremsto også som en typisk kjøpesenterkunde. Han sier at i kjøpesentrene får man alt på et sted, man går innendørs og merker ikke at det er en skremmende natur utenfor, og man møter folk (som man faktisk også gjør i sentrum). Skal man tro Trygve Hegnar er sentrum sjanseløs i kampen mot kjøpesentrene, helt uavhengig av parkeringsplassene. Og han har vel rett når det gjelder en del folk i hans (og for så vidt også min) generasjon. Man kjører til kjøpesentrene. Handelstanden drømmer om å få dem til å kjøre inn til sentrum for å handle. Det kommer aldri til å skje. Og det er ikke ønskelig. Som Aud Tennøy sa, sentrum er ikke bare handel. Om man bare prioriterer at folk skal få kjøre bil til sentrum for å handle, ødelegger de alle de andre kvaliteter sentrum har. Og dermed også handelen når folk ikke vil oppholde seg i sentrum.

Kjøpesentrene vokser. For folk som bor i Groruddalen er det langt mer nærliggende å dra til Alna, Strømmen eller andre steder hvis man bare skal handle, enn inn til Oslo sentrum. For folk i Oslo sør er sentre på Ski, Vinterbro m.m. greiere å komme til enn Oslo sentrum. Hvis det er folk som dessuten foretrekker å kjøre bil, er valget åpenbart. Å kjøre bil i sentrum av store byer, er ikke for amatører.

Hvis man skal lokke folk til sentrum, da må man lokke dem med noe annet enn det de finner på alle kjøpesentrene. Da må man lokke med mer enn bare handel. Noen av oss, og det gjelder nok aller helst folk som er yngre enn meg, liker ganske enkelt å være i byer. Så hender de at vi handler noe når vi først er der. Folk flytter inn mot byen og vil bo sentralt. Dette vil være sentrums viktigste kundegruppe i fremtiden.  De kommer ikke med bil. De skremmes bort av biltrafikk. Legg til at en stadig synkende andel av disse disponerer bil, så de reiser ikke ut til kjøpesentrene. Noen som fant på å flytte ut av byen da de fikk barn, lengter ofte tilbake. De tar gjerne en tur til byen heller enn en tur i skogen på en lørdag, og da handler de kanskje litt når de først er der.

Skjønt noen liker seg åpenbart godt på kjøpesentrene, uten at det har noe med bil og parkering å gjøre. Ellers hadde det ikke vært grunnlag for å ha gratis buss fra Oslo sentrum til Sandvika storsenter.

Det finnes enkelte butikker som ikke kunne vært noe annet sted enn i sentrum. Jeg har ikke penger til å kjøpe eksklusive klokker, selv om jeg gjerne skulle hatt en. Men hovedbutikken til urmaker Bjerke, kunne ikke ha ligget et annet sted enn i Oslo sentrum, eventuelt i sentrum av en annen relativt stor by. Det samme gjelder for de luksusmerkene som har fått sine egne butikker i det bilfrie området rundt Egertorget. Selv legger jeg igjen mer penger i fotobutikker enn i butikker som selger eksklusive vesker. Og en butikk som Scandinavian foto (før FotoVideo) kunne ikke ha ligget på et kjøpesenter.

Skal man til en ordentlig bokhandel, må man til sentrum. (Eventuelt til Blindern om man skal ha fagbøker.) De såkalte bokhandlerne i kjøpesentrene har stort sett et langt større utvalg av bursdagskort enn av bøker.

Noen spesialbutikker klorer seg fast, og bidrar til at det er verdt å handle i sentrum. Fenaknoken er en slik butikk (den kan varmt anbefales). De har stadig flyttet rundt i området i nærheten av Rådhuset, etterhvert som grådige gårdeiere har skrudd opp husleien til nivåer som slike butikker ikke kan betale. Det er de grådige gårdeierne som utarmer sentrum, ikke parkeringsrestriksjoner.

Butikker som selger tunge og/eller voluminøse varer, passer ikke i sentrum. Problemet er ikke mangel på parkeringsplasser, man mangel på plass og store nok butikklokaler til en pris butikken kan betale. De som er etablert i sentrum og selger slikt, må basere seg på at butikken er showroom, og at de har en hjemkjøringstjeneste. Har de et lager som varene kjøres hjem fra, så kan det gjerne ligge godt utenfor sentrum. Man kan også ha et utleveringssted, hvor folk som kommer i bil kan kjøre innom når de har hentet bilen i et parkeringshus for å kjøre hjem.

På en måte begynner jeg nå å bli temmelig lei av denne debatten, og ser fram til at vi får se resultatene. At mange ikke mener det samme som meg, det lever jeg greit med. Men at det ble sagt så mye feil, det var irriterende.

Når dette blir gjennomført, tror jeg vi nok en gang vil se at folk vil ha det. Og jeg har like godt (eller dårlig) grunnlag for min tro, som Trygve Hegnar har for sin. Den som lever får se.  Iløpet av få år blir det like vanskelig å argumentere for å slippe bilene til igjen i byen, som det i dag vil være å argumentere for at gågatedelen av Karl Johans gate og Folketeaterpassasjen bør åpnes opp for biltrafikk.