Norge trenger ikke Ryanair

Dette er i utgangspunktet en kommentar som ble skrevet for noen år siden, da Ryanair også truet med å trekke seg ut Norge. Av grunner jeg ikke lenger husker, ble den ikke publisert. Men når Ryanair igjen rasler med sablene, har jeg hentet den fram og oppdatert den.

Den gang var det Ryanirs skattetriksing. Nå er det flyseteavgiften som får Ryanair til igjen å rasle med sablene. Når de stadig truer med å legge ned i Norge, da har de veldig stor tro på sin betydning for Norge. Konklusjonen er ganske enkel: Bare la Ryanair fly ut av landet. Vi trenger dem ikke.

“Hvorfor vil dere lure meg, Ryanair?” spurte Carsten Henrik Phil i Dine Penger. Han reagerte på alle tilvalgene som han aktivt må velge bort når han skal bestille billett hos Ryanair, og på at disse er presentert slik at de er vanskelige å velge bort. Forbrukerombudet klager på de ikke får ryddet opp i Ryanair-fellene. Med alle disse ekstrautgiftene som Ryanair pådytter sine reisende, da er det direkte latterlig når de påstår at grunnlaget for virksomheten i Norge faller bort med en avgift på 80 kr per passasjer.

Ingen liker Ryanair. Mitt forhold til flyselskaper er slik at jeg reiser med det som flyr dit jeg skal, når jeg skal reise og til en akseptabel pris. Noen ganger har det blitt Ryanair. Vi har en leilighet i Syd-Frankrike, og flyr ganske ofte til Marseille. Da Ryanair hadde en direkterute mellom Sandefjord og Marsielle, den eneste direkteruten mellom Norge og den delen av Frankrike, var Ryanair et greit valg. Men Ryanair har kranglet om ansettelses- og arbeidsforhold i Frankrike også, og har redusert trafikken blant annet til Marseille, så den direkteruten finnes ikke lenger. Og da er ikke lenger Ryanair noe greit alternativ.

Jeg vet hva jeg får og ikke får hos Ryanair. Jeg vet at de driver systematisk villedende markedsføring, ved at de f.eks. kalte Sandefjord for “Oslo”, at de kaller Hahn for “Frankfurt”, Bouvais for “Paris”, osv. Jeg vet at de vil prakke på de reisende en masse ekstra ved bestilling. Jeg vet også at de har sine egne bagasjeregler og krever drakoniske gebyrer om man ikke helt holder seg innenfor dette. En av Ryanairs forretningsidéer er å lure folk til å kjøpe en tilsynelatende billig flybillett, og så flå passasjerer med skyhøye gebyrer.

Ikke sjekket inn on-line? 500 kr i gebyr, takk! Det ble et marked for for butikker og bensinstasjoner ved Rygge å skrive ut boardingpass for ryanairpassasjerer som ikke hadde gjort det på forhånd.  Ansatte på Rygge ble truet med sparken om de hjalp passasjerer ut av ryanairfellen.

Ryanair har mindre mål på håndbagasje enn det som er vanlig hos andre flyselskaper. En standard carry-on koffert kan være for stor på Ryanair. Er den for stor må den sjekkes inn, og det kan koste deg 1.000 kr. De har høye overvektgebyrer, og det er det eneste flyselskapet jeg har reist som som systematisk veier folks håndbagasje. Og i motsetning til andre flyselskap, tillater de ikke en liten håndveske, et kamera eller tilsvarende ved siden av håndbagasjen. Det du trodde var en billig billett kan fort bli en ganske så dyr reise. Det er nok gebyrene som gir Ryanair rekordoverskudd.

Generelt er min erfaring at “billigselskapene” slett ikke alltid er de billigste å reise med. De opererer med lave lokkepriser på lite populære avganger utenfor sesongen. Jeg har en gang reist fra Marseille til Sandefjord for 0,01€, altså ca 8 øre (+ avgifter). Jeg var i Frankrike, men måtte en kort tur hjem til et møte — og hadde knapt håndbagasje. Men de vet å skru prisene opp på de tidspunkter folk faktisk reiser. Andre flyselskaper reduserer ikke sine priser like mye i lavsesong, men setter dem heller ikke like mye opp på tider folk ønsker å reise. Når man legger på alle Ryanairs gebyrer er vår erfaring at man like gjerne kan reise med KLM, Lufthansa eller Brussels Airline på strekninger vi ofte reiser. Det kan godt bli billigere enn Ryanair.

Det skal dessuten være veldig mye billigere før jeg reiser fra Oslo kl. 04.00 for å rekke et fly, slik jeg måtte gjøre for å fly med Ryanairs direkterute til Beziers. Da vi kjøpte billettene, sto det at flyet skulle gå om ettermiddagen. Men så fikk vi melding om at tidspunktet var endret, og det kom selvsagt på et tidspunkt hvor det var vanskelig å finne alternative ruter til en akseptabel pris. Flytter man avreise fra ettermiddag til morgen, betyr det også at man må ta fri en ekstra dag. Det er verdt noen kroner å kunne reise til anstendig tid og ikke få hele dagen ødelagt. Så vi har ikke reist den ruten siden.

Ryanair har eller hadde også en rute som var ganske grei, med en mellomlanding i Bouvais. Når man bare skal mellomlande for å bytte fly, er det ganske greit å være på en liten flyplass. Det ville ikke falle meg inn å vurdere Ryanair på strekninger som også er godt dekket av andre flyselskaper. Jeg har ikke en gang giddet å sjekke Ryanairs priser når jeg f.eks. har skullet reise til London. Da ser jeg på hvilket av de ordentlige flyselskapene som har det beste tilbudet (det er ofte vært British Airways), og velger det. Når man reiser mellom hjem og egen ferieleilighetr trenger man ikke mye bagasje. Jeg trenger ikke en gang ta med tannbørste, og kan reise helt uten bagasje. Da er det enkelt å tilpasse seg Ryanairs regime.

Ryanair driver tydeligvis systematisk omgåelse av skatteregler. Piloter registrer eget selskap i Gibraltar og leier ut seg selv til Ryanair gjennom dette, selv om de er bosatt i og arbeider ut fra Norge, i følge E24. Skatt er ikke mitt område. Men jeg tror ikke det er så enkelt. Jeg kan neppe etablere et selskap i Gibraltar eller et annet skatteunndragelsesland, og tilby mine tjenester via dette, uten å bli skattepliktig i Norge. Det er velkjent at de har konflikter med arbeidstakere og myndigheter. De har blitt truet med boikott på Billund. Jeg har egentlig ikke sans for slike aksjoner. Men siden det å gi blaffen i vanlige spilleregler og bruke den makten man har er helt i Ryanairs ånd, synes jeg det var greit i dette tilfellet.

Om Ryanair skulle gjøre alvor av sin trussel om å slutte å fly til og fra Norge, så er det ikke noe stort tap for noen. Andre flyselskaper vil sette opp ruter til de destinasjonene som det er marked for. Det blir neppe noen flyruter til Hahn eller Bouvais, men det betyr ikke stort, så lenge mange flyr til Frakfurt og Paris.

Rygge har seg selv å takke om virksomheten rakner om Ryanair trekker seg ut. Som noen vil huske, etablerte Norwegian ganske mange ruter fra Rygge da denne flyplassen åpnet for sivil trafikk. Så fant Ryanair ut at de ville etablere en base på Rygge, etter at Torp i Sandefjord hadde sagt nei til Ryanairs krav. Hvilke konkrete krav det er og hva slags vilkår Ryanair klart å oppnå på Rygge, er ikke slikt som blir offentlig kjent. Men jeg husker en kommentar fra Norwegian mens disse forhandlingene pågikk: De krevde å få de samme vilkårene som Ryanair, verken mer eller mindre. Det er åpenbart at de ikke fikk det, og resultatet kjenner vi: Norwegian avviklet sin virksomhet på Rygge (og har bygget seg opp på Torp, etter at Ryanair flyttet sin trafikk derfra).

Når en flyplass favoriserer ett flyselskap, sier det seg selv at andre flyselskaper ikke er særlig interessert i å bruke denne flyplassen. Man må ha like vilkår hvis man skal kunne konkurrere. Dermed har Rygge gjort seg selv veldig sårbare. Det er generelt ikke lurt å legge alle eggene i en kurv, og spesielt dumt er det hvis den kurven heter Ryaniar. Rygge må ta konsekvensen av sitt valg og sitte ganske ribbet tilbake om Ryanair skulle trekke seg ut. Synd for dem, ikke noe stort problem for oss andre. Hvis trafikken til Ryanair står og faller med flyseteavgiften, og Rygge flyplass faller med Ryanair, så er konklusjonen ganske åpenbar: Begge er ganske unødvendige.

Svaret bør være ganske enkelt: Bye, bye, Ryanair, Norge trenger dere ikke! Og vi trenger åpenbart ikke Rygge flyplass heller.