I vini del Giro d’Italia 2016: 6. etappe. Ponte — Roccasaro

Giro_2016_00-06Da Marcel Kittel ikke hadde det som skulle til mot slutten, var en annen tysk spurter klar til å overta. 6. etappe går i Appenninene. Her er det målgang på toppen. Riktignok er det ikke en av de aller hardeste stigningene, men dette er ingen etappe for spurterne.

Giro_2016_06Vi starter i Campania. Men vi drakk de mest interessante vinene fra Campania i går. Vi får ikke slike viner hver dag.

Vi starter i distriktet Sannio DOC. Det inkluderer veldig mange typer vin, og kan være nesten en hvilken som helst vin fra Benevento provinsen. Det er derfor vanskelig å si noe om en typisk stil fra dette området. Noen av de beste lokale produsentene er De Lucia, Fattoria Torre Gaia, Antica Masseria Venditti,Nifo Serrapchiello, Oppiala Aminea og Corte Normanna.

Etter ganske kort tid kommer vi inn i Taburno, som har to DOC som dekker samme område: Aglianico del Taburno DOC ogTaburno DOC. Det er ingen premie for å gjette at  Aglianico del Taburno DOC er en rødvin laget på Aglianico, og at Taburno DOC er for andre viner. Taburno ligger ganske høyt, hvilket betyr relativt lave nattetemperaturer. Det gir mer smak, særlig i Aglianico.

Vi passerer også gjennom de to mer eller mindre overlappende Solopaca DOC og Guardia Sanframondi DOC. Solopaca sies å være en av de kjedeligste DOC i provinsen, i alle fall ut fra et vinperspektiv. Guardia Sanframondi DOC er ganske lik Solopaca. Det meste av vinen drikkes loalt.

Vi forlater Campania, og fortsetter i Molise. For å være ærlig, så er ikke Molise en veldig interessant vinregione. Etappen går gjennom Pento d’Isernia DOC. Produksjonen er liten, og vinen er vanskelig å finne utenfor dette området.

Vi ender i Abruzzo. Roccaraso er et skiområde i Apenninene. I skiområdene inne i fjellene, finner vi ikke mye vin. Vi finner nok vin i barer og restauranter, men den er ikke produsert lokalt. Men vi trenger ikke reise så langt for å finne noen av de mer kjente vinene fra Abruzzo: Den hvite Trebbiano d’Abruzzo og den røde Montepulciano d’Abruzzo. Trebbiano er en druke som ikke gir særlig interessant hvitvin. Jeg ville ha valgt en rød Montepulciano d’Abruzzo.

Som jeg har sagt mange ganger. Italiensk vin har ofte betegnelsen  [drue] + [område]. Montepulciano d’Abruzzo er et eksempel på et slikt DOC: Viner som er produsert på druen Montepulciano, i Abruzzo. Men dette kan være ganske forvirrende. I Toscana er det en by som heter Montepulciano, hvor de produserer  Vino Nobile di Montepulcioano DOC. Denne vinen er laget på Sangiovese. En periode syntes jeg at do så nært beslektede viner kunne smake så forskjellig. Men etter hvert lærte jeg at de slett ikke er nært beslektet. Montepulciano d’Abruzzo er en ganske lett rødvin, med mye frukt. Vino Nobile di Montepulciano er en langt kraftigere vin.

Ta med litt vin fra start, og avslutt med Montepulciano d’Abruzzo.

I vini del Giro d’Italia 2016

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.