I vini del Giro d’Italia 2016: 7. etappe. Sulmona — Foligno

Giro_2016_00-077. etappe har en relativt hard stigning i starten. Men resten er ganske flatt. De som posisjonerer seg til å kjempe sammenlagt, bryr seg neppe så veldig mye om etappeseier her. Spurterne kan få en ny sjanse til etappeseier her.

Giro_2016_07Vi er fortsatt i Apenninene. Vi starter i Abruzzo, er en kort tur innom Lazio, før vi ender i Umbria.

Det er ikke mye å legge til om Abruzzo, fra det vi var innom i går. Den delen vi er innom i Lazio er ikke den delen hvor man finner interessant vin. Så vi går til Umbria.

Vi kommer inn i Umbria nær Colli Amerini DOC . Innenfor denne klassfikasjonen produseres det seks viner. Den mest interessante er en rød (Rosso), laget av Sangiovese. Kooperativet Cantina dei Colli Amerini dominerer produksjonen.

På vei mot mål går etappen noen kilometer øst for det som er Umbrias mest interessante vinområde, Montefalco, hvor vi finner Montefalco DOC og Montefalco Sagrantino DOCG. Det er ingen premie for å gjette at Montefalco Sagrantino er laget av druen Sagrantino, og at andre viner klassifiseres som Montefalco DOC.

Sagrantino er en rød (eller blå eller svart, alt etter hva man foretrekker) drue som er lokal i Montefalco. Det er en liten drue med tykt skall, som gir mye farge, tanniner, syre og sukker. Den regnes som en vanskelig drue å dyrke.

Montefalco Sagrantino lages som en tørr rødvin, og som en søt passito. De kan ha noe av den samme karakteren som Amarone og Recioto della Valpolicella.

I vini del Giro d’Italia 2016

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.