En uvitende PR-rådgiver går på trynet

Jarle Aabø, som omtaler seg som PR- og kriserådgiver har gått ettertrykkelig på trynet, med uvitende og særdeles tåpelige uttalelser i en blogg på Nettavisen, med tittelen “Har MDG satt ny Norgesrekord i arroganse?” Det har MDG ikke gjort. Men man kan spørre om Jarle Aabø har satt norgesrekord i uvitende tåpeligheter i et offentlig utspill fra en PR- og kriserådgiver, som synes ute av stand til å gi seg selv råd om hvordan han skal komme ut av det han har viklet seg inn i. Og han må ha gjort seg til bransjens største drittsekk. Skjønt konkurransen er knallhard i begge disse disipliner.

PR- og kriserådgivere er leiesoldater. Når de  fremmer et synspunkt i offentligheten, er det gjerne for en oppdragsgiver. Vanligvis er de svært så tilbakeholdne med å opplyse hvem de arbeider for. Hvis folk får vite hvordan ting henger sammen, da punkterer hele kampanjen. Vi kan jo bare minne om alt bråket rundt Sylvi Listhaus oppdragsgivere i First House, før hun ble statsråd. Så det spørsmålet som melder seg, er: Hvem betaler PR-rådgiver Jarle Aabø for å drive personforfølgelse av Lan Marie Berg?

Jarle Aabø innleder med et svært så stygt og tvers igjennom usaklig personangrep:

“Oslo-byråd Lan Berg (29) har på rekordtid utviklet seg til å bli en stilstudie i hovenhet og tro på egen storhet. Det har bystyrerepresentant Herman Kopp (80) fått erfare til gangs.”

Det hele dreier seg om noe så ubetydelig som noen skilt om motorsykkelparkering på Fridtjof Nansens plass. Og at en 80 år gammel bystyrepolitiker ikke har fått med seg at alt ikke er som det har vært de siste  årene, og har fått parkeringsgebyr. Slik beskriver Jarle Aabø den alvorlige situasjonen:

Det nye og som irritere Herman Kopp noe så grenseløst er et nytt parkeringsregime Berg har innført rett utenfor kontordøra på rådhuset. Torget bak rådhuset, Fritjof Nansens plass, har blitt brukt av bilister som enten skal på kino, møter eller gjøre et byærend siden 60-tallet. Joda, dette skal det snart bli slutt på en gang for alle, fordi Lan Berg har beordret sin egen etat å utrede en bilfri Fritjof Nansens plass. Men, mens hun venter på sin egen utreding så fattet hun et vedtak i oktober i fjor, (eller var det det forrige byrådet timer før MDG tok over, slike det hevdes på Twitter? Uansett, det spiller ingen rolle siden Berg forsvarer dette til beinet) mens motorsykkelsesongen for lengst var over at 12 bilparkeringsplasser nå skulle reserveres tohjulinger.”

Heldigvis finnes det politikere som har ryggrad til å ta ansvar for det de har ansvar for. Lan Marie Bergs forgjenger som byråd for bymiljø og samferdsel Guri Melby, er en slik politiker. Hun la ut dette på Facebook, etter Jarle Aabøs usaklige utspill.

Guri_Melby_parkering

Dette er altså det som Jarle Aabø hetser Lan Marie Berg for. Det var altså under det tidligere, Høyreledede byrådet at vedtaket ble gjort.

Jarle Aabø fortsetter:

“Om det er av rent ondsinn eller manglende kompetanse ble de nye parkeringsbestemmelsene synliggjort med det minste trafikkskiltet MDG hadde liggende i skuffen. Dette har ifølge Kopp, som også sitter i samferdselskomiteen, ført til at godtfolk har parkert der som de har gjort i 50 år, og løpende blitt bøtelagt til forargelse og forbauselse. Skiltet er faktisk så lite og usynlig at selv ikke Kopp fikk det med seg, og dermed selv fikk en bot i tillegg til den allerede betalte parkeringsavgiften.”

Korttidshukommelsen har det med å bli dårligere når man blir gammel. Det ser også ut til å gjelde 80 år gamle bystyrerepresentanter fra Høyre. Man har da lett for å gjøre som man har gjort i 50 år, og glemme nylige endringer som hans eget parti har vært med på.

Om det er Hermann Kopp eller Jarle Aabø som er den største idioten her, er vanskelig å si. Men tror de virkelig at en byråd personlig er engasjert i størrelse på og plasseringen av skilt som settes opp for å gjennomføre et fattet vedtak? Som Guri Melby skriver: “Selve skiltingen har jeg ingen formening om”. Det er faktisk ikke slike detaljer en byråd skal bry seg med.

Jarle Aabø gir seg ikke med tøvet. Han har visst registrert at dette kanskje ikke var Lan Maries verk, når han skriver:

“eller var det det forrige byrådet timer før MDG tok over, slike det hevdes på Twitter? Uansett, det spiller ingen rolle siden Berg forsvarer dette til beinet”

Hvor dum kan en PR-rådgiver være, Jarle Aabø? Tror du virkelig at en nyutnevt byråd som blant annet er valgt på å gjøre sentrum bilfritt, skal bruke tiden på å engasjere seg i bagateller som vil gi flere parkeringsplasser for biler i sentrum?

Riktig motbydelige blir Jarle Aabø når han trekker fram “dumme, lille pike”-argumentet — om noe slikt kan kalles et argument.

“Man skulle tro at når en herremann som har levd et så veldige mye lengere liv enn en politisk grønnskolling, ville Lan Berg nærmet seg spørsmålene og forslagene med ydmykhet. Men nei da. Forblindet av sin nye makt og sitt alt over skyggende bilprosjekt valgte Berg en annen strategi.
For det første fastlår Berg i sitt svar at siden hele plassen uansett engang blir bilfri, “tar jeg ikke sikte på å tilbakeføre de aktuelle plassene til bilistene, uansett årstid. Når det gjelder spørsmål om oppmerking, viser jeg til at alle trafikanter plikter å gjøre seg kjent med skiltregulering på stedet”, svarer Berg og kategorisk avviser noe behov for bedre merking.”

Gunnar Stavrum har kommet med et slags svar. Men få er så hårsåre og så dårlige til å håndtere kritikk som pressefolk. De er rimelig kjepphøye når de kritiserer andre, men at de selv kan gjøre feil, er utenfor det de er i stand til å innse. I stedet for å ha den selvsagte overskriften, “Nettavisen beklager”, og beklage at saken var basert på sviktende fakta, at den hadde en stygg personfokusering, og at Jarle Aabøs “dumme lille pike” utsagn er helt uakseptable, kommer Gunnar Stavrum med unnskyldninger:

“1. PR-rådgiver Jarle Aabø er en erfaren reporter med mange års erfaring fra Dagens Næringsliv. Han er vant til å innhente fakta, og bloggen virket gjennomarbeidet og vel dokumentert. Men siden han også var så krass, ba vi Miljøpartiet De Grønne om en kommentar. Det avslo partiet.

2. Oslos miljøbyråd har det politiske ansvaret nå, selv om parkeringsplassene ble besluttet av det forrige byrådet.

3. Svarbrevet fra mars er relativt arrogant, noe Jarle Aabø er i sin fulle rett til å påpeke.”

Det kan hende at Jarle Aabø en gang var i stand til å innhente fakta. Men det må ha vært mens han var ung. Nå er han åpenbart blitt for gammel til slikt — skjønt jeg skal passe meg litt, han er yngre enn meg. Byråden har ansvaret, også for å rette opp tidligere byråders eventuelle feil. Men noen skilt på Fridtjof Nanses plass er tøv. Hun burde heller gå løs på Bogstadveien, og rydde den for biler. Det er langt viktigere, og ville bety mye mer for byen — ikke minst for Bogstadveien. Å svare ærlig er kanskje “relativt arrogant”, men Norgesrekord i arroganse er det ikke. Trafikkbetjentene kan heller skrive ut gebyrer til bilister som stiller bilen sin i sykkelfeltene i Karenslyst allé, på Holtet, på Grønland og ved bommen på Galgeberg. Langt mer viktig, og sikkert langt mer inntektsbringende enn noen dårlig skiltede motorsykkelplasser.

Mye bra i politikken har vært utrettet av unge folk. Lan Marie er noen få år yngre enn det Christian Magnus Falsen var da han fikk Grunnloven i havn på Eidsvold i 1814, den som vi nå skal feire på 17. mai. Han var på samme alder som Thomas Jefferson var da han var hovedmannen bak den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Av Gunnar Stavrums svar fremgår at Lan Marie Berg er mer voksen enn de gretne, gamle gubber. For hun ser at skiltingen kanskje var litt dårlig. Det var tross alt et lite dun i det som Jarle Aabø og Gunnar Stavrum har gjort til en hel hønsegård. Det tolker Gunnar Stavrum som om oppslaget var på sin plass. Mens Lan Marie Berg viser seg som en voksen dame, viser Jarle Aabø og Gunnar Stavrum seg som foreldede hanekyllinger.

Jeg hører heller på unge politikere med vilje og visjoner, selv om de kan trå litt feil fra tid til annen, enn på 80 år gamle politikere som i 50 år har vært med på å påføre byen all den skade den har blitt påført i disse 50 årene. Lan Marie Berg og andre har en stor jobb foran seg når de skal rydde opp etter Hermann Kopp og co.

Jarle Aabø er visstnok PR- og kriserådgiver. Det må bety at noen faktisk må betale for hans råd. Det må være veldig bortkastede penger, men mindre man vil kjøpe noen drittpakker fra en stor drittsekk.

I morgen er det 17. mai. La oss rope store hurra for at Norge har hatt og har fremsynte, unge politikere som vil gjøre landet og byens hovedstad bedre.