Les Vins du Tour de France 2016 — 18. etappe. Sallanches — Megève

Fortsatt har ingen klart å sette inn et ordentlig angrep mot Chris Froome og hans hjelpere i Sky. Hasn tidligere, trofaste hjelper Richie Porte gjorde et forsøk mot slutten. Chris Froome var den eneste som fulgte. Nairo Quintana og Bauke Mollema tapte rundt et halvminutt. Det ser ut til at det bare er uhell som kan frata Chris Froome sieren i år.

Vi er tilbake i Frankrike, med noe som er ganske uvanlig i Tour de France: En bakketempo. Den er 17 km. For å ha noe å sammenligne med, så jeg på resultatene fra 15. etappe i årets Giro d’Italia, som var en 10 km bakketempo. Differansen mellom de 10 første var et drøyt minutt. Kanskje kan vi se for oss at differansene blir omtrent det dobbelte på dagens etappe. Det er i alle fall tid å tjene og tid å tape her, for de som har noen form for ambiisjoner i sammendraget. Men noen vil prøve seg på etappeseier. Tom Dumoulin er et navn som dukker opp i mitt hode. For de fleste rytterne vil det nok bare være et spørsmål om å gjennomføre innenfor tidsgrensen og bruke minst mulig energi. Som eksempel liger Peter Sagen ca 2 timer og 28 minutter etter Chris Froome. Han samler poeng, tiden betyr ikke noe. Om han skulle tape ytterligere noen minutter på dagens etappe, så spiller det ingen rolle.

TdF2016_18Jeg må starte med å gå tilbake til gårsdagen. Det var mer vinranker enn hva jeg hadde ventet å se under nedkjøringen fra Col des Mosses til Aigle. Her måtte jeg gå tilbake og undersøke litt mer, hjulpet av kommentarer på Fransk TV. Rytterne kom ned i dalen der den har åpnet seg opp mot Lac Leman, og hvor det er vinområder i kantonet Vaud. Dette er området Chablais, som har en egen AOC-klassifisering. Statusen for den sveitsiske vinklassifiseringen er noe uklar for meg, så jeg er litt usikker på hva AOC-klassifiseringen innebærer her. Siden området ligger i en dal i nord-syd retning, omgitt av høye fjell, får Chablais relativt lite sol, som gir en vin med ganske høy syre.

Til dagens etappe er det svært vanskelig å finne vin. Vi er i den delen av De franske alper hvor det produseres minst vin. I fjellene produseres det vanligvis ikke vin. Vi finner noen ganger vin i sydvendte skråninger nede i dalene. Men her finner vi ikke stort at av det heller.

Hvis vi er velvillige, kan vi lete etter den IGP-klassifiserte Vin des Allobroges. Ordet allobroges er visstnok gallisk, og skal bety “de som kommer fra et annet sted”. Det produseres flere typer vin, men er rekke forskjellige druer. Den sies å være fruktig og tørr, men et innslag av urter i smaken.

Det er omtrent så mye jeg har klart å finne. Skal man finne ut mer, må man antageligvis på oppdagelsesreise i området. Vi kan legge til at vin produsert i eller i nærheten av turistområder, stort sett drikkes lokalt av lokalbefolkningen og turister. Lite selges ut av området.

Med så lite vin i glasset, kan vi kanskje ta litt musikk. En sangtittel som dukket opp i mitt hode da jeg tenkte på hvordan Sky-laget sykler i årets Tour, er “Ghost Riders in the Sky”. Den mest kjente innspillingen er antagelig med Johnny Cash fra 1979. Men jeg har valgt å hente inn originalinnspilingen med Burl Ives fra 1949. The Ghost Riders har nok ikke mye med sykkel å gjøre. Det er de vi i Norge kaller Åsgårdsreien.

Les vins du Tour de France 2016

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.