Colmar er en fin liten by, vel verdt å besøke. Det ville vært for dumt å reise videre uten å se noen ting. Så jeg startet dagen med å vandre rundt i gatene i Colmar.
Det kan være greit å bli minnet om hvor langt man er hjemmefra.
Etter anbefaling fra turistinformasjonen i Colmar, valgte jeg Keysersberg som første by eller landsby (jeg blir aldri sikker på grensen mellom disse) som heter Kaysersber som første stopp på vinruten. Det var greit å sykle dit. Ca 13 km, ganske flatt og stort sett på egne sykkelveier.
Når man kommer hit, det er da man kommer til vinmarkene.
Jeg konstaterte at det var lunsjtid, og valgte å spise lunsj her.
Jeg foretrekker å spise ved et utebord hvor jeg kan ha sykkelen rett ved siden av.
Man kan ikke sykle vinruten uten å være innom en vinprodusent eller to. Over alt er det noen som tilbyr vinsmaking. Jeg hadde plukket ut noen kjente produsenter hvis vin jeg har drukket en del ganger, fremfor å lete i blinde.
Neste landsby på ruten var Riquewhie.
Her er jeg på trygg grunn når jeg kaller det landsby, for det står et skilt om at den er en av Frankrikes vakreste landsbyer.
Det er en fint beavrt middelalderby.
Her er kjente vinprodusenter som Dopff & Iron, en produsent jeg ikke besøkte.
Jeg hadde plukket meg ut Hugel.
Jeg smakte flere gode viner, først og fremst laget på riesling. Alsace ligger lenger sør en rieslingområdene i Tyskland. Det er litt varmere og mer sol. Det gir med modne druer. Vinene får mer preg av eksotisk frukt, og ikke så mye av den eplesyrligheten man ofte finner i tysj riesling.
Jeg ville prøve å rekke en vinprodusent til, og hadde valgt ut Trimbach,, i en av nabolandsbyene. Mens Hugel ligger på et trafikkert hjørne i hovedgaten i en landsby hvor det kommer svært mange besøkende, ligger Trimbach litt mer avsides.
Jeg var ekstremt heldig med mitt besøk hos Trimbach. Egentlig var de stangt da jeg kom. Men eieren ventet besøk av et engelsk vennepar som var svært så vininteressert og vinkyndige. De kom samtidig med meg, og da ble jeg også invitert med på moroa.
Vi startet med en pinot blanc som en oppvarming, og fikk deretter litt av deres standard riesling, som han kunne fortelle at de selger mye av til Norge. De har nok solgt noen flasker av den til meg. Men så begynte han å hente fram godsakene som han gjerne ville presentere for sine engelske venner, som jeg fikk ta del i. Det var hyggelig selskap og god vin — som jeg dessverre spyttet og helte ut ganske mye av. Man bør ikke drikke for mye vin når man skal sykle. Til slutt måtte jeg innse at jeg ikke kunne bli værende. Klokekn begynte å nærme seg 18, og jeg hadde fortsatt 3 til 3,5 timer å sykle til Strasbourg. Så jeg takket for vinen og hyggelig selskap, og syklet videre.
Etter en stund svingte sykkelveien inn på sykkelveien langs Canal du Rhône au Rhin. Jeg syntes det var litt morsomt å sykle langs den kanalen som på en måte forbandt sommerens to sykkelturer. Jeg møtte også en mann som hadde planer om å sykle langs kalealen til Rhônen, og så sykle langs Rhônen til Middelhavet.
Det er mange kanaler i Europa, og som regel har man laget serviceveier langs kanalene. Disse er mange steder bygget om til sykkelveier.
Det kan bli litt ensformig å sykle langs slike kanaler, for det blir ikke store variasjoner. Men de er lettsyklet og fine.
Denne sykkelveien tom meg omtrent helt inn til sentrum av Strasbourg.
Jeg kan varmt anbefale sykkelturer i Strsbourg, uten at man behøver å legge det opp slik jeg har gjort. Colmar er en utmerket base. Derfra ar det gnske korte turer ut til vinområdene. Jeg hadde ventet mer bakker, og syntes var overraskende flatt. Man behøver ikke ta med sykkel. Det er gode muligheter til å leie sykkel på stedet.
Etter 6,5 dag og 623 km på sykkel, er det på tide å legge inn en hviledag. Så i morgen skal sykkelen få stå, og jeg skla være turist i Strasbourg.
Rhinruten
- Rhinruten: Dag 1. 25. juli. On the rail again
- Rhinruten. Dag 2. 26. juli. En sykkelturist krysser sitt spor
- Rhinruten. Dag 3, 27. juli: Tilbaketog gir mer tog
- Rhinruten, dag 4, 28. juli. Til Bodensee
- Rhinruten dag 5. 29. juli: Tilbake til Sveits
- Rhinruten dag 6. 30. juli: Siste dagen i Sveits
- Rhinruten dag 7. 31 juli: Fra Rhinruten til vinruten
- Rhieruten dag 8, 1. august: Véloroute du vignoble
- Rhinruten dag 9, 2. august: Hviledag i Strasbourg
- Rhinruten dag 10. 3. august: Farvel til Frankrike for denne gang
- Rhinruten dag 11, 4. august. Langs Rhinen i regn
- Rhinruten dag 12, 5. august. Restitusjon i Rheingau
- Rhinruten dag 13, 6. august: Mittelrhein, blant historiske og mytiske damer.
- Rhinruten dag 14, 7. august. Kjedelig landskap, men fin musikk
- Rhinruten dag 15, 8. august: En start, en slutt, en togreise og en ny start
- Rhinruten dag 16. 9. august. Flatt og sykkelvennlig, men litt kjedelig landskap
- Rhinruten dag 17, 10. august: Reisens mål, havet
- Rhinruten dag 18, 11. august: Fremme (nesten)
Sykkelturer
- Interrail med Brompton 2019. Hjemreise
- 2019. På interrail med en Brompton. Del I
- Bikerail 2018 II: Hjemreise, Montpellier -- Kiel (Oslo)
- Bikerail 2018 I. Med sykkel på interrail. Utreise: Oslo -- La Grande Motte (Montpellier)
- Rhinruten 2016
- ViaRhona 2016
- ReTour de France: Paris -- Kiel 2015