Når skal utledninger innse at vi er norske, mens de er utlendinger

Foto på toppen: Maria Torvund, fra Wikipedia, CC BY-SA 3.0. Som jeg pleier å gjøre når jeg vil ha bilde av noe jeg ikke har bilder av selv, bruker jeg Googles søkeverktøy for å søke etter bilder som er merket for gjenbruk. Jeg fant et bilde på Wikipedia, og oppdaget at det bildet jeg valgte var tatt av min niese Maria. Gøy!

FIS har bestemt seg for å anke den norske Johaug-avgjørelsen. Det er uhørt, og mange i Norge raser. Magne Lerø skriver dette i en kommentar:

“Valgerd Svarstad Haugland i Anitdoping-Norge og Linda Hofstad Helleland som nestleder i Wada bør protestere eller trekke seg. Staten kan ikke forsvare et system som fremmer hekseprosesser av uskyldige.”

Marit Bjørgen dediserte sin seier til sin dpoingutstengte venninne, og fikk kritikk fra svenskene. Finske langrennsutøvere reagerte mot at Theres Johaug sendte videohilsen til sine lagvenninner i Lahti. At de får en hilsen fra en uskyldig norsk utøver som har vært uhelding, er selvsagt helt OK. Men at en finsk langrennsløper forteller at Mika Myllelä var hans barndoms helt, det er selvsagt uhørt. Landslagssjef Vidar Løfshus forsøkte å ta en Trump, og si at alt var medias skyld — som om det var media som hadde testet positivt eller smurt kremen på Therese Johaugs lepper. Russeren Aleksej Petukhov mener det er urettferdig at han, som ikke har testet positivt, i praksis er utestengt minst like lenge som Johaug. Men han er jo utlending og russer, og da blir det som kjent et helt annet spørsmål.

Norske utøvere er uskyldige, fordi de er norske. For norske utøvere driver ikke med doping. Alle kan se på Therese Johaug at hun er uskyldig, søt og blond som hun er. Da er det noe helt annet med svartsmuskede spanjoler og andre utledninger.

Er det noe Johaugsaken har lært oss, så er det hvor lett det er å få tak i dop i utlandet. Det er ikke rart at alle italienere er dopet, når det er så lett å få tak i dop. At italienere jukser, er noe nordmenn alltid har visst. De bruker antageligvis dopkrem som pastasaus. Norske utøvere driver ikke med slikt, fordi de er norske.

At spanjoer tar en spansk en, det overrasker ingen. Derfor kunne folk riste oppgitt på hodet over Aberto Contadors påstander om dopinfisert biff, da han testet positivt med en dose som var bare en liten brøkdel av Johaugs dose. At folk i Norge tilsynelatende slukte Trine Hattestads minst like usannsynlige historie om dopinfisert kylling, var noe annet. Hun var tross alt norsk.

Alberto Contador er tross alt spansk, og dessuten syklist. Syklister, særlig spanske og italienske er alltid dopet alle sammen, det er noe alle vet. Blant alle dopede syklister er det bare de norske som alltid har vært 100% rene. Pesten hadde til og med nådd Danmark.

Men ski? Norges nasjonalidrett. Den har også blitt smittet av pesten. Russiske, polske og til og med finske utøvere har blitt tatt, noen antageligvis med mindre doser enn den Johaug hadde. Men de er tross alt utlendinger, ikke norske. Og utlendinger, de driver med slikt — det er noe alle vet.

Doping bør straffes strengt, har vært gjennomgangstonen i Norge. Ingen tidligere dopingtatte utøvere bør få delta i OL. Men dette skal selvsagt ikke gjelde for dopinguttatte norske utøvere. For om noen norske utøvere skulle være så uheldig å bli tatt, har de bare vært ekstremt uheldige, og ikke minst er de alltid uskyldige. Derfor kunne norsk idrett lage et særopplegg for at Erik Tysse skulle kunne kvalifisere seg og delta i London-OL. I Johaugsaken er gjennomgangstonen at hun ikke må få så lang utestengelse at det hindrer deltakelse i OL i 2018. Det er selvsagt helt uproblematisk for Norge å ha med en dopingutestengt utøver til OL, for alle vet at hun er uskyldig. Hun er tross alt norsk.

Jeg tror ikke at Theres Johaug har dopet seg for å bedre sine prestasjoner. Hun er sikkert like uskyldig som mange andre som har testet positivt, og som har blitt utestengt. Hvis noen tester positivt, vil man alltid klare å finne noen som er villige til å påta seg rollen som syndebukk, mot en passende betaling. Om en utenlandsk lege påtar seg alt ansvar for å unnskylde sin utøver som har testet positivt, så ville folk i Norge ikke ha trodd så veldig mye på det. Særlig ikke hvis det hadde vært en spanjol, italiener, østerriker, russer eller polakk. For de er utlendinger, og utlendinger jukser, det vet alle nordmenn. Men nordmenn jukser ikke, det vet vi alle.

Reglene er strenge og firkantede. Prinsippet i idretten er at det er bedre at ti uskyldige blir dømt enn at en skyldig går fri, det stikk motsatte av hva som ellers gjelder for straff. Det kan vi mene mye om. Men det vil jeg ikke gjøre i denne sammenhengen. Men uansett, så må det samme gjelde for norske utøvere som for utenandske.