Støtteordning for elsykkel og personvern

Foto på toppen: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tester elsykkel. Foto fra elbilforeningen, CC BY 2.0.

Ski kommune vil innføre en støtteordning for kjøp av elsykkel. Det er et fornuftig tiltak. Som så mange andre kommuner, så bruker sikkert også Ski et mye større beløp enn dette på å støtte elbilister, med ladestasjoner, osv.

Men noen “kreative” byråkrater har funnet ut at de må kontrollere bruken av disse elsyklene. Dette kan vi lese hos NRK Østlandssendingen:

“Kommuneadministrasjonen i Ski foreslår at elsyklene utstyres med GPS og internettoppkobling. Og at det foretas ukevise avlesninger av hvor langt elsykkelen har gått.

Dersom sykkelen ikke brukes nok – vil kommunen vurdere å kreve pengene tilbake. Dette går fram av en forslag som skal behandles av lokalpolitikerne i neste uke.

Det er typisk byråkrater, og det er slik byråkratiet for tiden opprettholder seg selv: Noe skal rapporteres, og noen byråkrater skal gå gjennom disse rapportene.

Mange har reagert på denne overvåkningen, og setter spørsmålstegn ved personvernet. Jeg skulle ønske at jeg klart og entydig kunne si at det man foreslår i Ski-kommune ikke bare er dumt, men også klart i strid med personopplysningsloven. Dessverre kan jeg ikke si at dette vil være ulovlig.

I personopplysningsloven § 8 finner vi følgende grunnvilkår for å behandle personopplysninger:

Personopplysninger (jf. § 2 nr. 1) kan bare behandles dersom den registrerte har samtykket, eller det er fastsatt i lov at det er adgang til slik behandling, eller behandlingen er nødvendig for”

etter dette følge en liste av formål, som gjør at samtykke ikke er nødvendig.

Med mindre byråkratene i Ski kommune er helt idioter, så sørger de selvsagt for å få det nødvendige samtykke til slik GPS-overvåking fra de som søker og får støtte.

Det er dette samtykket som gjør at selskaper som Google og Apple, og en rekke andre selskaper, vet omtrent alt om oss. Vi har klikket på “jeg aksepterer” i blinde. Prøv tjenesten Google Location History, og du finner et kart som viser hvor du har vært de siste par årene. Google vet sikkert ekstra mye om oss som bruker Android telefoner. Bruker du i stedet en iPhone, kan det hende at Google har litt mindre detaljerte data. Til gjengjeld har Apple lagret tilsvarende data om iPhonebrukere.

Vi kan godt mene at det ikke bure være lov med slik overvåking som Ski-byråkratene foreslår. Dessverre er det lovlig. Det er bare dumt, ikke ulovlig.