I vini di Giro d’Italia 2017. 5. etappe: Pedara — Messina

De med sammenlagtambisjoner vil visst spare energien til senere, så det ble ikke noe ordentlige angrep på gårsdagens etapp, i alle fall ikke den form for angrep vi gjerne vil se i et sykkelritt. Ingen ønsker å grave dypt så tidlig i rittet, sa Geraint Thomas. Men Javier Morenos angrep på Diego Rosa er av den type angrep vi ikke vil se flere av . Javier Moreno ble “belønnet” med å bli utelukket fra resten av Giroen.

Vi er fortsatt på Sicila, og setter kursen mot Messina og Messinastredet, før vi skal over på det Italienske fastlandet.

Pedara ligger litt innenfor Catania. Min første assosiasjon er Rolf Just Nilsen fantastiske fremføring av  “Operasangeren”, fremført for første gang på Revyen “Så lenge lykken varer” i 1958, med en genial tekst av Arild Feldborg. Jeg var tre år da den ble fremført første gang, og kan ikke skryte på meg å huske veldig mye fra den gang. Så jeg må basere meg på det jeg har blitt fortalt i ettertid.

På 1950-tallet var det ennå ikke noen opera i Norge. Men et italiensk operakompani, fra Catania, kom på besøk. Folk gikk mann og kvinne av huse, for å oppleve opera på en norsk scene. I sangen omtales Catania som Italias Kristiansund, som har blitt litt morsomt fordi Kristiansund nå også har blitt kjent for å sette opp opera — uten at jeg tror det er noen som helst sammenheng. Og den avsluttes med Barberern fra Sicilia. Det ble sagt at Rolf Just Nilsen sang vel så godt som de italienske operasangerne. Jeg har ikke hørt det italienske kompaniet, og har ikke noe grunnlag for å vurdere en slik påstand. Men om det skal pirkes litt, så synger Rolf Just Nilsen noen toner lavere enn originaltoneartene. Det gjorde neppe italienske tenorer. Men så var vel Rolf Just Nilsen baryton, ikke tenor.

Det kreves en ordkunstner med stor musikalitet og en fantastisk sanger for å lage og fremføre en revyvise som dette. Arild Feldborg var en av de beste forfatterne av revytekster. Og Rolf Just Nilsen må ha vært en av Norges beste revyartister gjennom tidene. Han brillierte i det revyartister i alle fall før i tiden kalte “å tekste”, altså å kunne å en tekst tydelig fram. Han hadde musikalitet og timing, og var dessuten en utmerket karakterskuespiller. Det siste kommer ikke så godt fram i dette nummeret.

Dette blir nok ikke siste gangen jeg havner på et musikalsk sidespor. Men nå er det på tide å åpne noe flasker vin. Vi skal opp til det nord-østre hjørnet av Sicialia, et område med relativt kjølig klima, for kjølig til å dyrke den røde/svarte druen Nero d’Avola, som ellers er så typisk for Sicilia. Messinastredet, som er dypt og har en kraftig tidevannsstrøm, bidrar til å kjøle ned klimaet.

Vi ender i området Faro, og tar en vin derfra. Vinene fra Faro er røde. De lages av tre ulike, tradisjonelle druer: Nerello Mascalese og Nerello Cappucio er de to dominerende artene. Noen ganger bruker også Nocera, som kan utgjøre inntil 10% av drueblandingen. Produksjonen er liten, bare ca 180 hl, eller ca 2.000 kasser. På slutten av 1970-tallet var det ingen som produserte Faro vin.

Palari er den produsenten som oftest nevnes som en kvalitetsprodusent fra Faro. Salvatore Geraci  startet å produsere Palari vin for å redde Faro DOC. Vinen ble lansert i 1994, siden har den hvert år fått utmerkelser i Gambero Rosso. Vinen fra Faro regnes som en av de beste, nærmest en ikonisk vin fra Italia.

Siden dette handler mest om ita­li­ensk vin, er den vik­tigste norske refe­ran­sen­bo­ken Ita­li­ensk vin. Det er ikke så lett å ori­en­tere seg i det ita­li­enske vin­land­ska­pet. Boken “Ita­li­ensk vin” av Arne Rono­lod, Tho­mas Ilkjær, Paolo Lolli, Finn Årosin Mad­sen og Ole Udsen kom i ny utgave i 2010, og er i alle fall den beste boken jeg har fun­net til nå. I alle fall er det den beste på norsk. Skal du ha én bok om ita­li­ensk vin bør det bli denne.
Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Native Grapes of Italy

0520272269Noe av det jeg synes har vært spennende på mine virtuelle og noen ganger relle reiser i vinområder, er at vi ser en renessanse for tradisjonelle lokale druer. Lenge var trenden at hvis man skulle produsere kvalitet, så måtte man plante "internasjonale", som i praksis ofte betød franske druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvigninon Blanc, osv. Det blir god vin av disse druene. Viner med personlighet og lokalt preg er mer interessante. Det betyr ikke alltid at de er bedre. Men det er ikke så interessant å lete opp nok et område hvor de lager hvitvin med Chardonnay eller rødvin med Cabernet Sauvignon. Det kan være gode viner, men det produseres gode viner med disse druene på så mange steder. Særlig i Italia er det mange lokale druer som bare dyrkes innenfor begrensede områder, og som vi i liten grad finner utenfor Italia.

For den som er mer nerdete generelt, og når det gjelder italiensk vin spesielt, tar jeg med Ian D'Agatas  bok "Native Wine Grapes of Italy". Her går han gjennom opprinnelig italienske vindruer som har blitt viktige i italiesk vinprodukjon.

I vini del Giro d’Italia 2017

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.