Tulleoppslag om syklister i NRK Sogn og Fjordane @NRKSF

Bildet på toppen har ikke noe med saken å gjøre. Det er noen syklister i Sveits, som gjør seg klar til en ganske heftig utforkjøring. Men jeg så ikke at noen av dem syklet forbi biler.

Hvis mediene kan skrive noe negativt om syklister, så gjør det det og gir det store oppslag. En amatørvideo av syklister som noen bilister ikke liker, og det er stort oppslag. Klikkhorene i media vet at det gir mange klikk, så her er det bare å kjøre på.

De siste, i alle fall som jeg har sett, er et oppslag fra NRK Sogn- og Fjordane om noen syklister som er uforskammede at de sykler forbi bilister. Slikt er blasfemi for de bilreligiøse. Blant de bilreligiøse er det mange journalister, blant dem er åpenbart Oddleif Løset, som skrev saken hos NRK Sogn og Fjordane.

Denne Øystein Eide, som har sendt inn videoen, har åpenbart dårlig gangsyn og øyemål — kanskje så dårlig at han ikke burde kjøre bil i trafikken. Han sier:

“Det er eit under at det gjekk bra med den siste syklisten. Han var kanskje ein meter eller to frå den møtande bilen”

Videoen viser at syklistene hadde langt større margin. Det virker som om situasjonen var helt ufarlig. Men syklistene krenket bilistenes hellige grunn, og krenket dessuten en bilist ved å sykle forbi ham. Slikt gjør man ikke ustraffet i Norge.

<edit>Når har føreren av den møtende bilen, en taxi, uttalt seg: Møtande bilist opplevde ikkje forbisyklinga som dramatisk. Så det var åpenbart ikke så dramatisk som Øystein Eide opplevde det, og som supersyklist og lensmann Arne Johannessen tolket videoen. Det er også fristende å legge til: Arne Johannessen var lenge leder av Politiets fellesforbund, og være svært ofte i media. Kanskje savner han litt av oppmerksomheten, og synes det blir litt vel stille som redionlensmann i Indre Sogn.</edit>

Dessuten: Det er et langt mer alvorlig problem med alle bilistene som presser seg forbi syklister når det er møtende trafikk og det ikke er plass til å foreta en forsvarlig forbikjøring, ofte med langt mindre enn én meter klaring. Det finnes mange videoer av dette. Men det er så dagligdags at det åpenbart ikke insteresserer mediene. Dessuten kjører vel bilreligiøse journalister slik selv, og synes det er helt OK.

De får selvfølgelig en politimann til å uttale seg kritisk, regionlensmann i Sogn, Arne Johannessen. En som angivelig skal være ivrig syklist. Men som ikke synes å ha bedre øyemål enn Øystein Eide. Enten er han feilsitert, han skryter på seg mange bakker eller han lider av det sammen som mange journalister, blant dem Oddleif Løvset og journalister flest. Manglende, ganske elementære regneferdigheter og evnen til å se når tall åpenbart er feil. Han har syklet 750 km og 16.000 høydemetre, kan vi lese.

Han må være glad i ekstremsykling. 16.000 høydemetre fordelt på 750 km gir en gjennomsnittsstigning på ca 4,7%. Men det er hvis han bare har syklet 750 km bare oppover. Regner vi med at han faktisk syklet ned igjen også fra alle bakkene, vil stigningen fordele seg på omtrent halve distansen, og dermed dobles stigningsprosenten. Hvis han har syklet ca 375 km med 9,4% stigning i snitt, og ned omtrent like mye, da skal han være ekstremt gladi å sykle motbakker. En av de hardeste bakkene i årets Tour de France, opp til Col du Galibier har en gjennomsnittlig stigning på 6,9%.

Sykkelen er rask og effektiv i nedoverbakke, særlig når det er svinger. Bilister har problemer med å følge gode syklister nedover. Spør noen av de som har vært passasjerer i Dag Otto Laurtisens bil på noen av fjelletappene i Tour de France. Selv sykler jeg ikke veldig fort nedover. Egentlig er jeg ganske pysete. Men likevel blir jeg relativt ofte liggende bak langsomme bilister ned svingete bakker. Men det er ikke mange ganger jeg har syklet forbi noen av dem.

Når noen viser video av en syklist som ligger foran en bil i kanskje 30 sekunder, uten at bilisten kan kjøre forbi, eksploderer kommentarfeltene av sykkelhatende bilister. Mange kommer trekkende med mange bilisters sutteklut blant trafikkreglene, § 12 nr 4, som lyder:

“Når noen vil kjøre forbi til venstre, skal forankjørende holde så langt til høyre som mulig, og ikke øke farten. Når kjøretøyet beveger seg sakte eller tar stor plass, og vegen er uoversiktlig eller har motgående trafikk, skal føreren om nødvendig vike til høyre og sette ned farten eller stanse.”

Denne bestemmelsen gjelder også når syklister vil forbi bilister, selv om mange bilister vil ha problemer med å innse det. Så bilisten i denne saken burde ha sørget for å slippe syklistene forbi, ikke lage bråk om hvor forferdelige disse syklistene var.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.