Det er ingen tvil om at Marcel Kittel er årets spurtkonge. Vi fikk se nok en maktdemonstrasjon fra Marcel Kittel, og nok en duell med Edvald Boasson Hagen, som Edvald dessverre gikk tapende ut av. Men denne gangen var det i alle fall med klar margin.
Men nå kommer vi ikke til å se stort til Marcel Kittel i et par dager. Nå er det fjell, og i dag er det toppavslutning. Nå er det de med sammenlagtambisjoner som må vise seg fram og angripe Chris Froome.
I fjellene er det ikke mye vin å finne. Pau er den byen som tredje oftest er start og/eller målby i Tour de France, etter Paris og Bordeaux. Pau er en slags base camp for etapper i Pyreneene. Så er har vi vært noen ganger før, og utvalget av interessant vin er ikke så veldig stort. Så det er ikke til å unngå at det blir litt reprise.
Men først litt om topografien. Jeg liker å bruke dette sattelittbildet.
Vi ser her to av Frankrikes fjellområder: Pyreneene som utgjør grensen mot Spania, og Massif Central nord for dette. Det er mye å si om disse. Men jeg nøyer meg med å si at Pyreneene er en høy og bratt fjellkjede, som danner en slags vegg som går vest-øst. Været på den spanske siden i syd, og den franske siden i nord, kan være ganske ulikt. I Spania er det tørt og varmt, og vind fra syd kan ofte gi varm fønvind i blant annet områdene rundt Pau.
Massif Central, med dens sydlige utløper Montagne Noir, er ikke like høy. Men de danner en trakt som er på sitt smaleste omtrent der vi finner middelalderbyen Carcassonne. Vind fra Atlanterhavet, som ofte er kjølig og fuktig, kommer inn fra vest og kommer inn i trakten. Luften presses opp, kjøles ned, fuktigheten kondenseres og faller ned som regn, et værfenomen som hos oss er velkjent på Vestlandet, ikke minst Bergen. Det kan være mye tåke og regn på den franske siden av Pyreneene. Men værmeldingen for i dag sier pent vær.
Tilbake til vin. Vi kan starte med Béarn, som nok er mer kjent for saus enn for vin: Béarnaise. Men det finnes også vin fra Béarn. En del av AOP Béarn omfatter området Jurancon, en annen er det samme som Madiran og en tredje del som ligger utenfor byen Salies-de-Béarn, ca 40 km nord-vest for Pau. AOP Béarn er en forvirrende appellasjon. Området er for en stor del det samme som for andre appelasjoner.
Det er ikke så uvanlig at ett geografisk område kan ha flere, ulikt klassifiserte viner. Noen ganger er det hierarkisk. Vi kan bruke Bordeaux som eksempel. Vi har AOP Bordeaux, som omfatter hele Bordeaux. Så er det områder som Medoc, Saint Emillion, Pomerol, Graves osv, Innenfor disse har noen kommuner egen klassifisieng, som Pauillac, Margeaux, Saint Jullien og Saint Estephce i Medoc. Andre ganger lages det flere helt ulike viner med hver sin klassifisering i det samme området. Går vi litt mot nordøst har vi rød Madiran og hvit Panchere-du-Vic-Bilh. Men i Bèarn produserer så langt jeg kan se de samme typer viner som i Madiran / Panchere-du-Vic-Bilh og i Jurançon, med de samme druetypene.
Litt mer graving i dette har gitt meg et inntrykk av at AOP Bèarn i alle fall er en appelasjon for “feil vin” produsert i andre klassifiserte områder. Det kan være rødvin fra Jurançon. Den kan ikke klassifiseres som AOP Jurançon, for den klassifiseringen omfatter bare hvitvin. Tilsvarende har jeg sett omtale av rosévin fra Madiran-området, som verken kan være AOP Madiran eller Panchere-du-Vic-Bilh, fordi disse bare omfatter henholdsvis rød- og hvitvin. Men om det stort sett er slik vin som produseres som AOP Bèarn, så fremstår det uansett ikke som en spesielt interessant klassifikasjon.
Vi går videre til Jurançon. Jurançon er et område syd og vest for Pau. Vinområdene begynner rett utenfor byområdet i Pau. Jurançon er et landskap med åser og daler som stor sett går i nord-syd retning. Vinen dyrkes for det meste i åsene.
Dagens etappe går østover, etter egentlig øst syd-øst, fra Pau, og da kommer ikke rytterne inn i Jurançon.
I Jurançon har det vært dyrket vin lenge. Vin fra området er nevnt i tekster fra 998. Det var her uttrykket “cru” først ble tatt i bruk ved klassifisering av vin. Det skjedde på 1300-tallet. Området er preget av et klima med varm vind fra Spania og mye sol. Det gir druer med mye sukker og det produseres mye søt vin.
Det produseres to hovedtyper av vin, begge hvite. Den ene er Le Jurançon som er søt og Le Jurancon Sec, som er tørr — slik navnet sier. De er laget på druene petit og gros manseng og petit courbu. Druene til den beste søte Le Jurançon høstes sent, gjerne så sent som i november eller desember. Dette gir overmodne druer med mye sukker.
Jeg tar med to Jurançon-viner, som jeg riktig nok kjøpte og drakk til en tidligere Tour de France etappe i dette området. Det var Cuvée Marie 2007 (tørr) og Uroulat 2009 (søt). Begge er produsert av Uroulat, som er en utmerket
På mine virtuelle vinreiser langs etappene i Tour de France og Giro d’Italia har jeg funnet mye interessant vin, og en god del vin som er grei nok, men som kanskje ikke utmerker seg så mye i forhold til annen vin. Jeg har også lært mye annet om de ulike regionene vi har vært innom. Perspektivet har blitt åpnet og utvidet. Jeg vil særlig fremheve alle de gode dessertvinene som jeg har lært å kjenne. Jeg liker veldig godt ett glass søt vin de gangene jeg spiser dessert (som jeg ikke gjør så ofte). Jurançon har blitt en av mine favoritter.
Som andre vinsnobber liker jeg å velge viner som er litt utenfor den slagne landevei. Å bestille en Chateau d’Yquem eller DOM Perrignon krever ikke så mye annet enn mye penger. Bestiller man en Jurançon, da viser man at man har litt mer kunnskap. Og det vil selvføgelig alle virkelig vinsnobber gjerne vise.
World Atlas of Wine
Klassikeren, Hugh Johnsons “The World Atlas of Wine” foreligger nå i 8. utg, nå i samarbeid med Jacnis Robinson. Tidligere utgaver, i alle fall utgavene 3 til 6 har kommet på norsk under tittelen “Vinens verden”. Da jeg forhørte meg om også den 7. utg ville komme på norsk, fikk jeg til svar at det ikke var noen planer om det. Det skjer mye i vinverden så man bør ha siste utgave. Jeg holder meg her til den engelske utgaven. Boken dekker hele verden. Det er den første boken jeg går til når jeg skal gjøre meg kjent med nye vinland. Den gir en god oversikt, er rikt illustrert og inneholder flotte kart. Hvis du bare skal ha én vinbok, er det denne du bør ha!
Du kan kjøpe den fra Amazon UK
Hvis man vil studere i detalj franske (klassifiserte) vinområder er Grand Atlas des vignobles de France mitt førstevalg. Det er det klart beste vinatlas jeg har sett. Det har detaljerte kart over alle vinområder, med opplysninger om geologi og jordsmonn, klima, druer og selvfølgelig vinen. Dette atlaset har vært min hovedreferanse til denne og tidligere årganger av Les vins du Tour de Frace. Men det dekker bare Frankrike og er på fransk. Det siste vil sikkert vil være en betydelig ulempe for enkelte. Jeg har sett etter tilsvarende atlas for andre viktige vinland, men har ennå ikke funnet noen.
Kjøp fra
Et annet vinatlas for Frankrike er L’Atlas des vins de France, utgitt av Le Monde. Som det nyeste atlaset på markdet, antar jeg at dette er det mest oppdaterte, uten at jeg direkte har sammenlignet atlasene. Kartene i Grand Atlas des vignobles de France er mer detaljerte. Men L'Atlas des Vins inkluderer IGP-områder, som gjør at vi finner noen av de ofte interessante områdene som er klassifisert på lavere nivå enn AOP. Men gjenomgangen av disse vinene er, av relativt åpenbare grunner, ikke så veldig detaljert.
Kjøp fra
Les vins du Tour de France 2017
- English version
- Variert drikkemeny i Tour de France 2017
- Innledning
- 1. etappe: Prolog i Düsseldorf
- 2. etappe: Düsseldorf — Liege
- 3. etappe: Verviers — Longwy
- 4. etappe: Mondorf-les-Bains — Vittel
- 5. etappe: Vittel — La planche des belles filles
- 6. etappe: Vesoul — Troyes
- 7. etappe: Troyes / Nuits-Saint-Georges
- 8. etappe: Dole — Station des rousses
- 9. etappe: Nantua — Chambéry
- 10. etappe: Périgueux — Bergerac
- 11. etappe: Eymet — Pau
- 12. etappe: Pau — Peyragudes
- 13. etappe: Saint-Girons — Foix
- 14. etappe: Blagnac — Rodez
- 15. etappe: Laissac-Sévérac l’Église — Le Puy-en-Velay
- 16. etappe: Le Puy-en-Velay — Romans-sur-Isère
- 17. etappe: La Mure — Serre-Chevalier
- 18. etappe: Briançon — Izoard
- 19. etappe: Embrun — Salon-de-Provence
- 20. etappe: Marseille — Marseille (tempo)
- 21. etappe: Montgeron — Paris Champs-Élysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.