Les vins du Tour de France 2017. 13. etappe: Saint-Girons — Foix

Så ble det regn og lave skyer, som det så ofte er på den franske siden av Pyreneene, selv om værmeldingen sa at det skulle bli fint vær.  Fransk jubel for Romain Bardets seier. Chris Froome er ikke uslåelig. Nå er konkurransen i gang igjen. Spørsmålet nå er om Sky vil angripe med en gang, eller de venter til de kommer til Alpene.

I dag er det Bastilledagen, Frankrikes nasjonaldag. Derfor drømmer alle franske syklister om å vinne en etappe nettopp i dag. Men for sykkelinteresserte nordmenn er det også en viktig dag. Det er i dag 30 år siden Dag Otto Lauritzen, som første nordmann, vant en etappe i Tour de France. Han vant på imponerende vis opp til Luz Ardiden.

Dag Otto er et interessant tilfelle og en interessant person. Under en repetisjonsøvelse som fallskjermjeger i 1980, ble han alvorlig skadet i en fallskjermulykke. Han var da 23 år gammel. Legene ga ham 50% sjanse til å bli i stand til å gå igjen etter ulykken. Han begynte å sykle for å trene seg opp etter ulykken, og oppdaget at han hadde et talent for sykling. Fire år etter ulykken, i 1984, vant han bronsemedalje under OL i Los Angeles, og ytterligere tre år etter dette vant han etappen i Tour de France. Dag Otto sier ofte at “Intet er umulig, det umulige tar bare lenger tid”. Hans egen karriere er en bekreftelse på dette, og det tok egentlig ikke særlig langt tid før han klarte det umulige.

Men tilbake til dagens etappe, som er den andre og siste i Pyreneene. På papiret virker den ikke så hard. Den er kort, i alle fall i TdF-sammenheng, 101 km. Den har tre førstekategori stigninger. Men den siste har maksimal stigning på 18%. Det er 26 km utforkjøring fra den siste toppen mot mål. Jeg vet ikke noe om denne utforkjøringen og hvor teknisk krevende den er. På slike etapper blir det typisk kjørt hardt. En kort etappe gir gjerne en ganske kort tidsgrense, og en del ryttere kan få problemer med å komme innenfor tidsgrensen på denne etappen.

Ariège er et departement som Tour de France ofte er innom på vei til eller fra Pyreneene, og for oss som jakter på interessant, lokalt drikke er Ariège en utfordring. Hvis vi skulle jakte på noe som passer for å feire Frankrikes nasjonaldag, da må vi lete andre steder. Limoux er det nærmeste området som kunne hatt noe å by på til en slik anledning.

Den franske avisen Le FigaroVin de Pays de l’Ariège har en kort oversikt over .  Her skriver de at Ariège er svært kjent for sine viner, og at den første omtalen av vin fra dette området, er fra år 971. Det er vin fra områdene rundt Mirepoix det her vises til.

Det er litt underlig at de illustrerer dette med et kart over vinområdene i syd-vest, som ikke viser noe vinområde i Ariège.

Hver gang Touren er innom dette området, leter jeg etter informasjon om viner herfra. Fransk Wikipedia har litt mer utfyllende informasjon. Men også her er det mest om historisk storhet, om vindyrking rund Pamiers i 1225, og at den skal ha vært ettertraktet i England.

Det opplyses at det er 60 ha vinmark innenfor området klassifisert som IGP Ariège, og at produksjonen i 2009 var 1800 hl, som ikke er særlig mye.

På slutten av 1990-tallet så man en viss nyetablering av vinbønder som ønsker å heve nivået på vin fra Ariège, og som vil dyrke glemte druesorter. Magasinet L’Express har en artikkel om fire venner som ha slått seg sammen for å reetablere viner fra Ariège, Quatre amis s’associent pour faire revivre le vin ariégeois. Ifølge artikkelen har de etablert en abonnementsordning, hvor innbyggere i området har forhåndsbestilt vin fra en ganske liten produksjon. Det forklarer kanskje hvorfor det ikke er lett å finne denne vinen.

Jeg var i Ariège og Foix i fjor, og forsøkte som alltid å finne lokal vin. Til den lokale ørreten vi spiste i restauranten på hotellet, en av de bdre restaurantene i Foix, ba jeg om en lokal hvitvin. Jeg fikk valget mellom en Jurançon sec eller en hvitvin fra Gaillac.  Når dette var det mest lokale de kunne by på, tydet det i alle fall på at det ikke var noen særlig stolthet over vinene fra eget område. Skjønt produksjonen er liten, og 75% av den er rødvin, så lokal hvitvin kan sikkert være vanskelig.  Siden vi kom fra Pau og hadde drukket Jurançon der, ble det Gaillac.

Jeg fant en vinhandler i Foix som hadde lokal vin, og kjøpte noen flasker. Men det var ikke særlig interessante viner. Neste gang jeg er på de kanter, vil jeg igjen spørre etter lokal vin, og jeg håper jeg vil kunne smake resultater av arbeidet med å få opp kvaliteten og å produsere en vin med mer lokal karakter. Men det er ikke en vin jeg leter etter utenfor dette området.

 

Le Guide Hachette des vins

Av de tre franske vinguidene jeg pleier å konsultere, er det bare Hachette som har inkludert noen viner fra Ariège. Det er Dominik BENZ , Domaine de Lastronques og   Domaine du Sabarthès.

Kjøp boken fra

 

 

Les vins du Tour de France 2017

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.