Så ble det bare nesten for Edvald denne gangen også. Man får ikke seire etter fortjeneste, men få hadde fortjent det bedre enn Edvald. Tre ganger fotofinish, to andre og to tredjeplasser. Nå håper jeg virkelig han skal vinne. Men han får nok ikke noen ny sjanse før på fredag.
Nå skal rytterne inn i Alpene. De som vil fravriste Chris Froome den gule trøyen, har to etapper å gjøre det på. Denne og den neste. Det holder nok ikke bare å ta inn det forspranget som Chris Froome har. Den nestsiste etappen er en ikke særlig lang, men ganske krevende tempoetappe i Marsielle. Her vil Chris Froome vanligvis være sterkere enn sine nærmeste konkurrenter, så de må ha opparbeidet et visst forsprang.
Marcel Kittel begynner tydeligvis å bli sliten før Alpene. Før mellomsprinten på dagens etappe skal de over en andrekategori stigning. Jeg vil tro at Sunweb kommer til å kjøre hardt opp hit for at Warren Bargeuil skal få klatrepoengene, og for å kjøre av Marcel Kittel før mellomsprinten, slik at Michael Matthews kan få flere poeng. Den grønne trøyen sitter ikke trygt på Marcel Kittels skuldre.
Fjell betyr at det er vanskelig å finne vin. Vi var innom viner fra Savoie til 9. etappe. Det er utmerkede viner. Hvis man ikke er i området, er det sannsynligvis det nærmeste man kan få tak i.
Da en stor del av etappen går i departementet Isére, går vi til IGP Isére og til underområdet IGP Coteaux du Grésivaudan, i skråningene i Chartereusemassivet. Her får druene mye sol, og det er et varmt mikroklima. Det produseres mest hvitvin, men også rødvin og rosévin.
Det dyrkes noen tradisjonelle druer i området, som man i alle fall ikke finner mange andre steder. L’Etraire de la Dui er en rød/svart drue fra Isére, som gir en tanninrik, fruktig og litt krydret vin. Den skal passe godt til vilt, sier mine kilder.
La Verdesse er en hvit drue som kommer fra Isère. Den gir en alkoholrik vin med lys gul farge,
Le Persan er en rød/svart drue som opprinnelig kommer fra Saint-Jean-de-Maurienne, men som også dyrkes i les coteaux du Grésivaudan. Den gir en relativt tanninrik vin som sies å gå godt med rødt kjøtt, and og gås.
Når det ikke er vin å finne, må vi gå ut etter øl. Rytterne skal over Col du Galibier, og da kan det passe med en øl fra Brasserie du Galibier. Det ligger i Valliore, som er det stedet rytterne sykler ned til fra Col du Télégraphe, før de starter på stigningen opp mot Col du Galibier. Deres to øl Avalance og Alpine er begge gitt tre sjerner i Le Guide Hachette des Bieres, mens deres Matchut er gitt to. Jeg har ennå ikke smakt dem.
Den som har sansen for det sterke og søte kan nyte en av de klassiske likører: Chartreuse. Dette er så vidt jeg vet den sterkeste likøren som produseres, i alle fall om vi holder hos til likører som selges kommersielt. Grønn Chartreuse holder 55%. Den er laget med 130 ulike urter, og det er bare to munker som kjenner oppskriften. I følge produsenten er det den eneste grønne likøren med naturlig farge. Det lages også en Gul Chartreuse som holder 40%, men det er den grønne som er mest kjent.
Et annet vinatlas for Frankrike er L’Atlas des vins de France, utgitt av Le Monde. Som det nyeste atlaset på markdet, antar jeg at dette er det mest oppdaterte, uten at jeg direkte har sammenlignet atlasene. Kartene i Grand Atlas des vignobles de France er mer detaljerte. Men L'Atlas des Vins inkluderer IGP-områder, som gjør at vi finner noen av de ofte interessante områdene som er klassifisert på lavere nivå enn AOP. Men gjenomgangen av disse vinene er, av relativt åpenbare grunner, ikke så veldig detaljert.
Kjøp fra
Når det er lite vin, og vi må ut etter øl, må vi også la oss lede av andre guider.
Le guide Hachette des bières
Dette er en guide først og fremst, men ikke bare, til fransk øl. Men det er som guide til fransk øl at denne boken er interessant, særlig i Tour de France sammenheng. De har testet mer enn 1000 øl fra 300 bryggerier. De har vurdet øl etter en skala fra 0 til 5, hvor 0 er øl med feil og 1 er middelmådig. Øl med slik score er utelatt fra boken. 2 er omtalt uten stjerne, mens 3 til 5 har en, to eller tre stjerner.
Boken publiseres ikke hvert år. Den siste utgaven er fra 2016.
Kjøp den fra:
Når vi er i fjellene, vil jeg trekke fram boken Mountain High, med undertittel Europe’s greatest cycle climbs. Her er det beskrivelse av Europas 50 mest kjente fjelloverganger, i alle fall de fjellovergangene som er mest kjent for sykkelinteresserte. Vi får beskrivelser, historikk, bilder og tekniske beskrivelser. Dette er en flott bok om man drømmer om å sykle noen av disse bakkene, om man litt mer konkret vurderer å gjøre det, om man planlegger å se syklister på nært hold — eller om man bare vil sitte i sofaen og se andre slite seg opp disse bakkene.
Boken er organisert slik at fjellene presenteres i stigende rekkefølge, altså de laveste først og de høyeste til slutt. Jeg synes det er litt forvirrende. Det hadde vært bedre å organisere dem etter geografisk område. Men det er kart og registre, så det går greit å finne fram likevel.
Boken kan bestilles hos Amazon UK.
Les vins du Tour de France 2017
- English version
- Variert drikkemeny i Tour de France 2017
- Innledning
- 1. etappe: Prolog i Düsseldorf
- 2. etappe: Düsseldorf — Liege
- 3. etappe: Verviers — Longwy
- 4. etappe: Mondorf-les-Bains — Vittel
- 5. etappe: Vittel — La planche des belles filles
- 6. etappe: Vesoul — Troyes
- 7. etappe: Troyes / Nuits-Saint-Georges
- 8. etappe: Dole — Station des rousses
- 9. etappe: Nantua — Chambéry
- 10. etappe: Périgueux — Bergerac
- 11. etappe: Eymet — Pau
- 12. etappe: Pau — Peyragudes
- 13. etappe: Saint-Girons — Foix
- 14. etappe: Blagnac — Rodez
- 15. etappe: Laissac-Sévérac l’Église — Le Puy-en-Velay
- 16. etappe: Le Puy-en-Velay — Romans-sur-Isère
- 17. etappe: La Mure — Serre-Chevalier
- 18. etappe: Briançon — Izoard
- 19. etappe: Embrun — Salon-de-Provence
- 20. etappe: Marseille — Marseille (tempo)
- 21. etappe: Montgeron — Paris Champs-Élysées
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.