Ikke uventet ble det en heftig avslutning på gårsdagens etappe, og den ga endringer i sammendraget, med Simon Yates 16 sekunder foran Tom Dumoulin. Chris Froome, som har ambisjoner om en trippel i år, fortsetter å tape tid. Et minutt og 10 sekunder er ikke en tidsforskjell som bør gi grunn til bekymring. Men han taper tid på hver etappe, noe han ikke kan fortsette med om han har ambisjoner om å vinne.
I dag er det flatt. Det er ikke en eneste kategorisert stigning. Så dette bør bli en etappe for spurterne, hvor de med sammenlagtambisjoner kan holde seg beskyttet i hovedfeltet uten å anstrenge seg altfor mye — forutsatt at de slipper uhell.
Vi er nå i Calabria, og etappen følger ‘vristen’ på den italienske støvelen. Går vi bakover i historien, var dette et viktig vinområde. Vier herfra var populære i flere hundre år. Men de ble med tiden utkonkurrert blant annet av viner fra Bordeaux og andre deler av Frankrike, som lå nærmere de viktige markedene i London og Amsterdam.
Mot slutten av 1800-tallet ble dette, som de fleste andre vinområder i Europa, rammet av vinlusen phylloxera, som to knekken på det meste av vinmarkene. Produksjonen tok seg ikke opp etter dette. Mot slutten av 1900-tallet hadde de også problemer med konkurransen fra “den nye verden”, som kunne produsere vin av god kvalitet til en relativt lav pris.
Calabria har 12 DOC-klassifiserte områder, men ingen DOCG klassifiserte. Bare 5% av vinproduksjonen er klassifisert. Produsentene oppnår ikke priser for sin vin, som gjør det lønnsomt å etterleve restriksjonene for DOC-klassifiserte viner.
Calabria har ofte blitt nevnt som et område med et stort potensial for god vinproduksjon. Men dette potensialet har så langt ikke blitt utløst. De mest interessante områdene ligger inne i dalene og oppe i fjellene et stykke fra kysten. Dagens etappe følger kysten hele veien, og kommer ikke i nærheten av de vinområder som det kunne ha vært grunn til å skrive om.
Etappen krysser en smal stripe av Basilicata, før den fortsetter i Campania. Det er ingen interessante viner i denne delen av Basilicata. Campania er en av de mest interessante regionene i Syd-Italia. Men der denne etappen ender, er det ikke så mye interessant å hente.
Det er en flott kyst, og et populært turistområde. Mye av den vinen som produseres, selges til turister i området.
Jeg har også tidligere skrevet noe tilsvarende, og fått protester fra folk som bor eller har bodd i området. Min mer generelle erfaring er at i alle vinproduserende områder finnes det gode produsenter som satser på kvalitet. Men det er vanskelig å finne denne vinen utenfor det aktuele området. Min erfaring er at gode restauranter, som gjerne vil vise fram det deres område har å by på, er gode steder å lete etter god vin. Men jeg har ingen erfaring med dette fra Calabria.
Vil man smake noe av det regionen kan by på, men da en annen del av regionen enn den delen som dagens etappe går gjennom, er det verdt å prøve en Ciro Rosso Riserva fra Ciro.
I vini del Giro d’Italia 2018
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.