Det var interrëssant å se Chris Froome i en posisjon hvor han måtte angripe opp Mont Zoncolan. Han viste at man ikke kan avkrive ham ennå, selv om han bare tok 6 sekunder ( + netto 4 bonussekunder) på Simon Yates. Som de franske TV-kommentatorne sa: Det passet med dobbelt britisk på dagen for prinsebryllup i London.
Chris Froome ligger fortsatt 3.10 bak Simon Yates i sammendraget. Men han rykket opp fra 12. til 5. plass, og tok mye tid på alle andre enn Simon Yates. Og Simon Yates har økt sin ledelse til alle andre. Det er ikke ofte man ser noen som er så slitne etter målpassering som Thibaut Pinot var i går. Den kan bli interessant å se om han har fått restituert seg til i dag.
De franske TV-kommentatorne sa at man hadde bestemt at det ikke var tillatt å bytte sykkel før rytterne skulle opp Mont Zoncolan, og de var opptatt av hvodan man ville håndtere situasjonen hvis noen skulle få mekaniske problemer. Jeg fikk ikke med meg alle delaljer, men det så i alle fall ikke ut til å bli et aktuelt problem.
I dag er det en ny fjelletappe, med mye opp og ned. Også den avslutter med 10 km stigning, men ikke så hard som Monte Zoncolan. Vi kan få en uderholdende etappe i dag også.
No ser eg atter slike fjell og daler,
hvor det er ikkje mykje vin å få.
Både fjellene og dalene er nok mer hefige her i Dolomittene enn de Asmund Olavsson Vinje så da han skrev diktet “Ved Rondane”. Men særlig mye vin var det nok ikke der heller.
Vi starter nesten så langt mot nordøst som det er mulig å komme i Itala. Vi er ganske få kilomter der vi finner trelandsgrensen mellom Italia, Østerrike og Slovenia. Her er det fjell, og der det er fjell er det lite vin. På noen fjelletapper finner vi i alle fall litt vin nede i dalene. Men heller ikke det finner vi til denne etappen.
Der det er for kaldt til å produsere vin, leter jeg noen ganger etter godt øl. Min leting foregår da i praksis å internett, og det er ikke så enkelt å søke etter små, italienske bryggerier for en som ikke kan italiensk. Jeg fant et bryggeri som virker interessant, Birra Gjulia, som brygger sitt øl med i hovedsak lokale ingredienser. Men de ligger mellom byen Undine og grensen mot Slovenia. Da er vi ikke veldig lagt fra der vi startet i går, og vi er inne i de beste vinområdene i Friuli Skal vi først reise så langt for å bunkre, ville jeg heller ha valgt vin enn øl.
Det er noen viktige forskjeller mellom vin og øl i en sammenheng som dette. Vindruer har karakter etter stedet hvor de har vokst, det franskmen kaller terroir. Det dyrkes chardonnay mange steder i verden, men ikke noe sted gir den like god vin som i Burgund. Nebbiolo gir best vin i Piemonte, osv. Men en IPA er en IPA, enten den er brygget i Friuli eller Flåm. Vannkvaliteten betyr en del for ølet. Men det er først og fremst et spørsmål om bryggeren, og bryggerens kreativitet og dyktighet, ikke om stedet. Ølet har ikke terroir på samme måte som vin. Det er ikke uten grunn at Vinmonopolet har begynt å sortere øl etter type, ikke etter produksjonssted.
Når det er sagt, finnes det en del tradisjonelle øltyper med lokal forankring. PIls er et øl som opprinnelig kommer fra Pilsen i Tsjekkia. Altbier er en spesialitet fra Düsseldorf, og det er en del tradisjonelle øltyper i Nord-Frankrike, og ikke minst i Belgia, for å nevne noen. Belgisk blond er et godt øl. Men det er ikke like interessant med et italiensk eller norsk belgisk blond, som øl fra noen av de tradisjonelle belgiske bryggeriene.
Jeg er av dem som mener at man alltid skal servere vann ved siden av vin. Man drikker vann for tørsten og vin for smaken. Vi finner ofte godt vann i fjellene, men jeg har ikke funnet noen kjente kilder og derav deriverte merkevarer i det området vi er i. Men vi kan ta med at dolomitt, en kalkholdig steinsort som har navn etter Dolomittene som vi nå er inne i, har vært mye brukt for å nøytralisere vann som er skadet av sur nedbør. Men da er det nok mer snakk om fiskevann enn drikkevann.
Vi må bare konstatere at til dagens etappe må vi drikke medbrakt, f.eks. fra området rundt, aller kankje litt øst for gårsdagens etappe. Vi finner ikke noe er de skal sykle i dag.
I morgen er det hviledag.
I vini del Giro d’Italia 2018
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Mat og vin
Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.Hvor bratt er det der de sykler?
De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.- Hvor bratt er det? En forberedelse til å se sykkel på TV
- Topp ti bratte bakker i Oslo og omegn (Martin Hoff)
- Disse stupbratte veiene ville vært forbudt å bygge i dag (Teknisk ukeblad)
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.