I vini del Giro d’Italia 2018: 20. etappe: Susa — Cervinia

Det var en særdeles imponerende etappe av Chris Froome. 80 km alene! For Simon Yates var det en helsvart dag. Etter å ha tapt 38 m 51 sek på gårsdagens etappe, er det game over for ham, i alle fall for denne gang. Synd. Det er alltid morsomt når nye stjerner begynner å skinne, og trist at de slukner på den måten. Men han er ung. Jeg regner med at vi vil se mer til ham siden. selv om Giroen i år er kjørt for hans del.

I dag skal det hele avgjøres. Etappen starter realtivt flatt, før rytterne etter ca 130 km får tre førstekategorifjell, og etappen avsluttes på toppen av det siste av dem. Det som er det store spenningsmomentet nå, er hvem av sammenlagtkandidaten som kommer til å betale den høyeste prisen for gårsdagens anstrengelser. Chris Froome sloknet etter Zoncolan, så vi får se hvordan det går i dag. 40 sekunder ledelse til Tom Dumoulin er ikke mye. På etappen etter Zoncolan tapte Chris Froome 49 sekunder til Tom Dumoulin. Men nå er situasjonen at de andre må angripe Chris Froome.

I går kjørte Chris Froome for det meste solo. Vi kan spekulere i om det var fordi laget ikke klarte å henge med, eller om det er for å ha et lag som er klar for en stor innsats i dag. Uansett var det interessant å merke seg at Chris Froome tok tid på sine konkurrenter også i utforkjøringene, og i de relativt slake stigningene. Jeg skal ikke påstå at jeg er noen ekspert på sykkeltaktikk. Men profilen på dagens etappe ser ut til å kunne invitere til å kjøre slik Lance Armstrongs lag ofte kjørte: Høy fart inn mot klatringene, for å slite ut konkurrentenes lag, og så blir de sterkeste hjelperytterne med så langt de kan i fjellene. Spennende blir det i alle fall.

Hvis det ikke skjer uhell, vil ikke morgendagens flate etappe i Roma få avgjørende betydning i sammendraget.

Også i dag tar jeg med etappeprofilen, så vi ser hva vi, og ikke minst rytterne har i vente.

Etappen starer i byen Susa, i dalen Valsusa, som vi var innom i går. Der var det ikke mye vin å finne, så vi leter ikke etter mer vin der.

Rytterne passerer nord-vest for Torino, gjennom vinområdet Canavese. Dette er et område som også inkluderer underområdene Carema og Erbaluce di Caluso. Området er stort, men det er ikke veldig mye vin som produseres under classifikasjonen Canavese DOC. Hvitvinen Canavese Bianco er laget av den lokale druen Erbaluce. Canavese Rosso med blanding av to eller flere av druene Nebbiolo, Barbera, Bonarda, Freisa og den lokale druen Neretto. Jeg har sett Canavese Rosso anbefalt som en vin å velge hvis flere som har valgt ulike kjøttretter på en restaurant, skal dele en flaske vin.

Carema er et lite område hvor det dyrkes vin i fjellsidene. Det dyrkes mest nebbiolo, og vinene produseres med 85-00% nebbiolo. Bare for å gjøre det forvirrende, kaller man her nebbiolo for picutener. Været i området kan variere mye, hvilket gjør at kvaliteten kan variere mye fra år til år.

Erbaluce di Caluso. Erbaluce er navnet på druen, Caluso er navnet på området. Her produseres bare hvitvin, som er DOCG-klassifisert. Det produseres en tørr vin, samt en søt dessertvin. Og som nesten over alt ellers i Italia, produseres det en spumante.

Rytterne svinger så vidt inn i Vallé Aosta, men dreier av fra dalen når de begynner på den først av de tre klatringene. Vi reiser ikke lenger inn i dalen for å lete etter vin denne gangen.

I vini del Giro d’Italia 2018

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Mat og vin

Jeg har valgt å samle en del om å kombinere mat og vin, i stedet for å gjenta det hver gang spørsmålet dukker opp.

Hvor bratt er det der de sykler?

De fleste som ser sykkel på TV har ikke noe begrep om hvor bratte og harde de bakkene som sykles er. Vi kan høre om 8%, 10%, 15% osv. Om vi får forklart at 15% stigning betyr at man stiger 15 m i løpet av 100 meter sykling, så sier ikke dette så mye. Jeg har tatt med noen oversikter over bratte bakker, så kan man gå ut og prøve selv. En har jeg satt sammen selv, og det er noen fra andre.

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.