Les vins du Tour de France 2018. 2. etappe: Mouilleron-Saint-Germain — La Roche-sur-Yon

Jeg fikk ikke med meg før start at de hadde droppet Passage du Gois. Fransk TV viste noen bilder av en oversvømt Passage de Gois. Men jeg oppfttet det som et av de mange perdigproduserte innslagene de viser så mange av i løpet av Touren, ikke at det var live sending — hvis det var det Hvis det ikke var fjære da starten skulle gå, hadde de gjort dårlig forarbeid. Kanskje var sarten flyttet på grunn av fotball-VM, og at de da ikke trapp med tidevannet. Jeg vet ikke. Jeg hadde sett fram til en passasjen, så jeg var skuffet.

Men om de ikke syklet denne trange og ofte glatte passasjen, med fall for Chris Froome og Richie Porte,  og en særdeles dårlig timet punktering for Nairo Quintana,

Fernando Gaviria vant første etappe i sitt første Tour de France.Ifølge de franske kommentatorene, har dette ikke skjedd før. Skal vi være prikete, må det ha skjedd i de aller første Tour de France. Fransk TV spurte ham om han tok sikte på grønn trøye. Han sa at han ville prøve. Men han regnet med at en med mer erfaring, f.eks. Peter Sagan vill vinne den. Man skal tross alt gjennom en del fjell. Peter Sagan viste også hvorfor han er kandidat til grønn trøye også i år. Om han ikke vinner, så er han alltid helt der opp og tar med seg poeng.

Andre etappe er også en flat etappe. Vi har beveget oss litt lenger inn i landet, men i et så flatt område kan vind fortsatt være en utfordring. Fortsatt sier værmeldingen bare lette vinder.

Dagens etappe kommer nesten inn i området for en av nedre Loirs klassikere: Muscadet. Muscadet er en hvitvin som lages av druen som egentlig heter Melon de Bourgogne, men som gjerne kalles Muscadet. Jeg er neppe den eneste som har forvekslet Muscadet og Muscat. Man kan forveksle navnet, men ikke smaken. Muscadet gir en frisk vin med markert syre, mens muscat gir en mer aromatisk vin. Muscat brukes ofte til å lage søte viner, men de finnes også tørr muscat-vin. Vi glemmer muscat nå.

Muscadet er en ypperlig sommervin til skalldyr. Den var veldig populær på 1970 og -80-tallet. Man kan si at den ble for populær. Den store etterspørselen gjorde at mange prioriterte kvantitet fremfor kvalitet. Slik sett led den litt samme sjebne som tysk riesling. Men som ellers i vinverden har man lært at man må satse på kvalitet. Det er det eneste som er lønnsomt i lengden, og kvaliteten har tatt seg opp.

Det er fire appeltationer i Muscadet, og det er et visst hierarki. Den som bare heter Muscadet omfatter vin som ikke kommer inn under noen av de tre andre. Disse er Sèvre et Maine, Coteaux de la Loire og Cotes de Grand Lieu. Sèvre et Maine omtales ofte som den beste. Men omtrent 70% av det som produseres av Muscadet kommer fra dette område, så man skal ikke bare stole på området.

Muscadet er ofte merket “Sur lie”. Det betyr at vinen har blitt liggende på bunnfallet etter gjæringen, først og fremst døde gjærceller, til den har blitt tappet på flaske. Dette gir mer smak og større dybde i vinen. Etter dagens regler skal vinen ligge mellom fire og ti måneder på dette for at den skal kunne betegnes som “Sur lie”. Den samme metoden brukes også i Champagne.

Druen muscadet er ikke veldig aromatisk. Den krever en del omsorg i vinmarken for å gi gode resultater. Blir det for varmt, kan den gi en ganske flat vin. Men vi er i det kjøligste og våteste vinområdet i Frankrike, i alle fall i vekstsesongen. Det er en utfordring å få druene tilstrekkelig modne. Produsentene er, forståelig nok, mest opptatt av å få modne druer, og ikke like opptatt av å beholde syrebalansen.

Det har vært arbeidet for å fremme forslag om å etablere visse områder som særskilte cru. For denne vinen vil det også være et krav at den skal ligge lenger “sur lie”, minst 17 måneder. Men hvor langt dette har kommet, vet jeg ikke. Jeg har ikke sett noen nyere informasjon om dette.

Se denne videoen Muscadet fra Loire laget av John Kaare Hoversholm for TV2 til Tour de France 2008:

Vil man se Frankrike og oppleve landets vinområder er L’Encyclopédis Tourstistique des Vins de France et godt planleggingsverktøy og reisefølge. Den har et turforslag i dette området fra Saint-Florent-le-Vieil til Nantes, med 36 stoppesteder. Boken er nok lagt opp for folk som kjører bil. Men syklister kan også ha nytte av den.

En god muscadet har en litt eple og sitrusaromaer.

Tour de France 2018

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia