Les vins du Tour de France 2018. 4. etappe: La Baule — Sarzeau

Lagtempo snur alltid rund på sammenlagtlistene. Det var ikke særlig overraskende at BMC, Sky og Quick Step tok de tre første plassene. Skjønt Quick Step var nær ved å demonstrere hvor kritisk organiseringen er på en lagtempo. Da Fernando Gavaria måtte slippe, så det en stund ut til at hele laget var i ferd med å falle fra hverandre. Men de klarte å reorganisere det som var igjen.

Peter Sagan sørget også for å anskueliggjøre en side ved lagtempo. Tiden tas på nr 4 i mål. Om noen skulle sykle fra laget sitt, vinner de ikke noe tid på det. Men de må være med laget inn for å få lagets tid. Jeg hadde ikke ventet at Peter Sagan skulle bli den som måtte slippe laget. På den annen betyr det ikke noe for ham. I den grad han kjemper for noe i sammedraget, er det poeng og den grønne trøyen. Da spiller tiden ingen rolle Det var mer kritisk for Fernando Gaviria, som ble hektet av i konkurransen om den hvite ungdomstrøyen, når han ligger 4.33 etter Søren Kragh Andersen. Det klarer han neppe å hente inn. På den annen side: Som ung sprinter ville han neppe ha klart å beholde et forsprang gjennom fjellene, uansett.

Jeg synes det er fint at det blir tidsforskjeller. Da er det flere som må angripe, og vinne tid der de kan. Noen kan vente til de kommer til fjellene, men andre har ikke sin styrke der og må vinne tid på andre etapper. Det kan gi mer action på de kommende etappene.

Fjerde etappe er nok en flat etappe, i overgangen mellom Loire og Bretagne. Her blir det sannsynligvis også en massespurt.

Vi er nord og vest for vinområdene i Loire, og samtidig ikke ordentlig i Bretagne. Bretagne er ikke kjent som noe vinområde. Men det produseres noe vin også her, og om jeg har forstått det rett produseres det vin i blant annet det området vi nå er inne i. Klimaendringene gjør at grensen for hvor man kan produsere vin, flyttes stadig nordover.

Jeg får understreke at jeg kun har lest som denne vinproduksjonen. Jeg har ikke smakt noen av vinene. Som for andre små og ukjente produksjonsområder for vin, antar jeg at det er vanskelig å få tak i denne vinen utenfor produksjonsområdet. Erfaringsmessig kan den være vanskelig å få tak i også der.

Jeg leste nylig at man har funnet en gammel vinstokk i Saint-Suliac, nord i Bretagne, som er datert til det 18. århundret. Genetiske analyser viser at denne er mor til Merlot, og cabernet franc er faren. Men vi skal ikke dit på dagens etappe.

I følge Le Figaro regner man med at klimaendringene vil gjøre Bretagne til et godt produksjonsområde for vin. Flere produsenter har gjennom flere år forsøkt å revitalisere den gamle vinproduksjonen i området.

Nye vinområder har imidlertid et problem. Det er en lov i Frankrike som fra 1. januar 2016 forbød utvidelse av produksjonsområdene for vin. Det er sikkert et typisk franske tiltak for å begrense overproduksjon, men jeg kjenner ikke detaljene her. Et EU-direktiv har begrenset dette noe, slik at det er tillatt med inntil 1% nydyrking per år, som blir ca 8.000 hektar.  Men dette er maksimum for hele Frankrike, og om jeg har forstått det rett, må man ha tillatelse for å dyrke opp nye områder. Jeg har ikke sansen for å regulere overproduksjon på denne måten. Det blir å beskytte fortiden mot fremtiden. I mitt hjemmeområde i Frankrike, Languedoc, er det mange eksempler på at noe har sett muligheter i nye områder, og i dag produserer vin av meget god kvalitet.

Det er vanskelig å finne informasjon om bretonsk vin. Så langt jeg har klart å finne ut, produseres det noe hvitvin på chenin blanc, og rødvin av den for meg ukjente druen rondo. Kanskje vet vi noe mer neste gang Tour de France måtte ha flere etapper i Bretagne.

Tour de France 2018

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia