Les vins du Tour de France 2018. 9. etappe: Arras Citadelle — Roubaix

Nok en seier til Dylan Groenewegen. Fernando Gaviria og André Greipel, som avsluttet som nr 2 og 3, ble relegert til 92 plass, de siste som kom i mål på samme tid, etter ureglementert spurt. Peter Sagan rykket da opp til andre plass, og styket sin posisjon i kampen om den grønne trøyen.

På niende etappe skal rytterne få kjørt seg på brostein. Etappen er klassifisert som “kupert”, noe den ikke er. Det er ikke en eneste klassifisert stigning på etappen. Men det vel den som passet best at av de klassifiseringene de bruker. Her er mange av de kjente strekningene fra Paris — Roubaix. Målgangen er utenfor veldodromen. De skal ikke sykle en avsluttende runde inne på denne. Brosteinsetapper er ikke det som passer godt for lette fjellgeiter. Det var på en brosteinsetappe Chris Froome kræsjet og måtte bryte i 2010. Vi får håpe slikt ikke skjer år, verken med ham eller andre.

Dette er antagelig en etappe som passer for klassikerryttere, samt sterke spurterne. De mest utpregede sprinterne henger neppe med. Peter Sagan vant Paris–Roubaix i år, og han kan gjerne vinne dagens etappe. Greg van Avermaet har også vunnet Paris-Roubaix tidligere, og vil være blant favorittene. Jeg tenker også at dette er en etappe som kan passe John Degenkolb. Og det kan være en etappe for Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Edvald Boasson Hagen har hatt en tendens til å slukne litt på slutten av lange klassikere. Men dagens etappe er rundt 100 km kortere enn Paris–Roubaix, så det bør ikke være et problem på denne etappen.

Vi er i regionen Nord pas de Calais. Dette er et område med en rik ølkultur. 18. juli 2013 vedtok det franske Senatet å gi øl status som “patrimoine culturel, gastronomique et paysager protégé de la France”, altså som en del av den beskyttede kulturelle, gastronomiske og landskapsmessige kulturarv i Frankrike. Hva som eventuelt er den praktiske konsekvens av at ølbrygging har fått slik status, det vet jeg ikke.

For 100 år siden var det omtrent 2.000 bryggerier i området. I dag er det 41 bryggerier. Organisasjonen L’Echappée Bière organiserer tematurer om øl og gastronomi i Nord-Frankrike og Belgia.

Vi skal helt til, men ikke over grensen til Belgia. Så da tar vi med et grenseøl. Cuvee_des_Jonquilles Brasserie su Baron ligger i den lille byen, Gussignies, helt på grensen mot Belgia.om enn et stykke lenger øst enn dagens etappe. Bryggeriet ligger bare 200m fra grensen. Bryggeriet er knyttet til restauranten med samme navn. Det er deres blonde, La Cuvée des Jonquilles som har fått mange utmerkelser og mye oppmerksomhet og som forfatterne av 1001 Beers You Must Try before You Die mener man må ha prøvd før man dør.

Noen få kilometer øst for der rytterne møter den første brosteinsstrekninger, ligger den lille byen Jenlain, WIMG_1771_DxO hvor vi finner bryggeriet Brasserie-Duyck. Brasserie-Duyck har fått æren for å ha tatt opp tradisjonen med Bière de Garde. Bière de Garde, lagringsøl, ble opprinnelig laget på gårdene om vinteren og våren, for at det skulle kunne lagres utover sommeren. Øl ble gjerne brygget for ganske umiddelbart konsum. Men om sommeren var det var for varmt for å brygge øl.  Derfor brygget man et øl som skulle kunne lagres, til det igjen ble en ny ølbryggingssesong. Det er omtrent som det belgiske Saisson.

Brasserie-Duyck selger sitt øl under merket Jenlain. Ølet ble solgt på champagneflasker fra omtrent 1950. I 1968 startet de å selge dette ølet som Jenlain Ambrée. Akkurat da franske bryggerier var i ferd med å kaste inn håndkledet når det gjaldt tradisjonell ølbrygging, og gå over til undergjæret lager, ble Jenlain Ambrée et kultøl blant studenter i Lille, og salget begynte å ta seg opp. Ølet er et klassisk bière de Garde, og er blant de 1001 Beers You Must Try before You Die. Forfatterne mener også at man bør prøve Jenlain Blonde, som er en lysere utgave av Bière de Garde. De anbefaler også deres juleøl, men da er vi litt utenfor sesongen.

Deres presisjeøl er Jenlain Or [gull], som også er en blonde. Vi kan også ta med deres Éclats d’Ambrée, som er et årgangsøl.

Jenlain er et av de franske bryggeriene med god distribusjon, slik at det ikke er så vanskelig å få tak i dette — i alle fall ikke i Frankrike, hvor man får det i mange supermarkeder.

Et lite stykke øst for den innlagte mellomsprinten, finner vi den lille byen Hordain, og i den byen finner vi bryggeriet Brasserie la Choulette. Deres La bière des Sans Culottes er også en Bière de Garde blant de 1001 Beers You Must Try before You Die. De har også en del fruktøl, og forfatterne av nevnte bok mener at man også bør ha prøvde deres Framboise (bringebær) før man dør. Men dette ølet fra La Choulette har jeg ikke smakt.

Tour de France 2018

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia