Les vins du Tour de France 2018. 20. etappe: Saint-Pée-sur-Nivelle — Espelette (Tempo)

Det ble ganske heftig på dagens etappe, med flott avslutning av Primoz Roglic. Først i går oppdaget jeg en kalkulator for å bergne tidsgrener. Jeg håper den er der og oppdateres til neste år, slik at jeg da kan følge med på dette fra de første fjelletappene. Peter Sagan slet seg gjennom etappen, og hadde det åpenbart ikke godt. Men han kom seg i mål innenfor tidsgrensen.

Nå skal det hele avgjøres. Dagens etappe er en individuell tempoetappe på 31 km. Det er stort sett sammenlagtfavorittene som har noe å kjøre for på en slik tempoetappe, i tillegg til eventuelle tempospesialister av typen Fabian Cancellara og Tony Martin, som sykler for etappeseier. Men jeg kan ikke se at det er noen utpregede temposyklister med nå, som ikke kjemper om en plass i sammendraget.

Hjelperytterne har gjort jobben sin. De kan ikke hjelpe sine kapteiner på tempoetappen, og skal bare fullføre med æren i behold, med god margin til tidsgrensen. Jens Voigt kalte en gang slike tempoetapper for en “semi rest day”. Peter Sagan og Julian Alaphilippe skal også bare kjøre gjennom på en anstendig måte, for å sikre de den grønne og den prikkete trøyen som de alt har vunnet, forutsatt at de fullfører. Hvis Peter Sagan er restituert, vil han sikkert kjøre for å vinne på Champs Elyssées. Men han behøver bare å fullføre for å få den grønne trøyen.

Noen ganger kan et lag som har muligheten, finne ut at de vil kjøre for å vinne som beste lag. De tre beste på hver etappe vil da telle, og noen hjelperyttere kan bli kommandert ut i krigen. Det vil særlig være aktuelt for lag som har kjørt jevnt godt, men uten å vinne noe i løpet av touren. I år har Moviestar så stor ledelse i den konkurransen, at det neppe vil være noen som forsøker å utfordre dem på denne etappen. Det blir ikke særlig interessant å se på den etappen før vi har kommet til sammenlagtkandidatene.

Etter denne etappen gjenstår bare paradeetappen i Paris, som ikke vil endre noe i noen av sammendragene. Det er kun en kamp om prestisjen ved å vinne på Champs Ellysées, for de spurterne som er igjen.

Det er en krevende tempoetappe, med en god del stigninger. Så det er en etappe som bør passe for ryttere som er god til å kjøre tempo, og gode til å klatre, som Geraint Thomas, Tom Dumoulin og Chris Froome. Jeg vet litt for lite om hvor god Primoz Roglic er på slike etapper.

Vi er nå nær Atlanterhavet, i fransk Baskerland. Touren har ikke vært her så lenge jeg har lett etter vin langs etappene, så her kommer vi til et for meg nytt vinområde: Irouléguy. Det er et baskisk navn. Det var munkene i klosteret Roncesvalles som begynte å dyrke vin her. Klostre har generelt hatt stor betydning for utbredelse av vin.

Siden vi også har vært innom pilgrimer, kan vi ta med at det var pilgrimer på vei tilbake fra Santiago de Compostella som hadde med seg drueplanter, som introduserte vin i mange av områdene nord for Pyreneene.

Vinområdene i Irouléguy ligger i en sirkulær fordypning med en diameter på ca 15 km, med åpning mot nord.  Område er påvirket av fønvind fra Spania, samtidig som det ligger skjermet fra Atlanterhavet. Det produseres i hovedsak rødvin, av druene tannat (Bordelesa Beltza på baskisk), Cabernet Franc (Axeria ) og Cabernet Sauvignon (Axeria Handia). Det produseres noe rosévin, først og fremst for å tilfredsstille etterspørselen fra turister i området. Videre produseres det noe hvitvin, på de samme druene som i Jurancon, petit manseng og gros manseng.

Et av de første navnene jeg lærte på en type skinke, i tillegg til det gneriske spekeskinke, var Bayonneskinke. Den har navn etter byen Bayonne, men som for flere andre produkter har den fått navn etter uskipingshavnen, og ikke produksjonsområdet. Den produseres i fransk baskerland. Bayonne i Frankrike må ikke forveksles med Bayonne i New Jersey, USA, hvor tegneseriefiguren Ernie holder til.

Tour de France 2018

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia