Les vins du Tour de France 2018. 21. etappe: Houilles — Paris Champs-Élysées

Så er det hele avgjort. Geraint Thomas er årets vinner av Tour de France, Tom Dumoulin er nr 2 og Chris Froome nr 3. Jeg har inntrykk av at alle, også Geraint Thomas’ argeste konkurrenter, virkelig unner ham den seieren — selv om noen andre gjerne skulle ha vunnet selv. BBC Wales har feiret med å ikle den walisiske dragen en gul trøye.

Kampen om den grønne poengtrøyen og klatretrøyen var avgjort for lenge siden. Det samme var kampen om den hvite ungdomstrøyen. Nå må Peter Sagan, Julian Alaphilippe og Pierre Roger Latour bare fullføre avslutningsetappen. Etappen er, som den har pleid å være i de senere år, ganske kort, “bare” 116 km, og flat. Det blir nok som vanlig paradering inn til Champs Ellysées, med fotografering, litt skåling, osv. Så starter rittet på ordentlig når de kommer i til runden i Paris, som etter all sannsynlighet kommer til å bli et oppgjør mellom de spurterne som har klart å fullføre årets utgave av Touren. Vi kan håpe på Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagen. Men jeg har en følelse av at Peter Sagan tar denne også. Et av spenningsmomentene er om Sylvain Chavanel kommer til å gå i brudd på sin siste Tour de France etappe. Jeg synes de andre rytterne bør la ham få lov til å gå i et TV-brudd, for å takke av en veteran som avslutter sin 18, og siste Tour de France.

Etappen tar oss gjennom bydelen Saint Germain en-Laye, bydelen hvor komponisten Claude Debussy ble født 22. august 1862. Claude Debussy viste tidlig sitt store musikalske talent, og ble tatt opp på musikkonservatoriet i Paris som tiåring. Konservative professorer var kritiske til hans utradisjonelle komposisjoner. Men han vant likevel Frankrikes mest prestisjefylte musikkpris for unge komponister, Prix de Rome, som innebar et stipend for videre studier i Roma, som 22-åring med kantaten L’enfant prodigue.

Claude Debussy er en av de viktigste komponistene fra inngangen til det 20. århundre. Han forlot den vanlige tonaliteten. Hans harmonier er ikke funksjonelle i den forstand at de driver musikken fremover, men mer “fargelegging” med klanger. Det hevdes at få komponister har blitt så mye plagiert som Debussy, og at alle som komponerer filmmusikk står i stor gjeld til ham. Musikken hans blir gjerne kalt impresjonistisk, en betegnelse han selv skarpt avviste.

Debussy var kritisk til Richard Wagner, som hadde mange tilhengere blant de som ville være moderne. Debussy sa at Wagner var en vakker solnedgang som mange misoppfattet som en soloppgang. Debussy var generelt kritisk til alt tysk, noe som ikke er særlig overraskende for en som var født åtte år før den fransk-prøysiske krigen, med blant annet en lang beleiring av Paris.

Kunstnere som bryter med konvensjonene blir ikke alltid godt mottatt i sin samtid, heller ikke blant andre kunstnere. En av de andre store fra det 20. århundre, Igor Stravinskij, studerte en periode med Nikolai Rimskij Korsakov. Da Stravinskij kom til å nevne Debussy, svarte Rimskij Korsakov omtrent dette: “Ikke hør på det, du kan ende opp med å like det.” Stravinskij endte opp med å like det.

Her er en av Claude Debussys viktige komposisjoner: “Prélude à l’après-midi d’un faune”, med Berlinerfilharmonikerne, dirigert av Simon Rattle.

Det produseres noe vin i og i nærområdene rundt Paris. Jeg har vært innom dem noen ganger før. Men skal vi finne det som må regnes som lokalvinen i Paris, må vi dra ca 50 km østover fra Paris. Lenger behøver ikke reise, før vi kommer til de nærmeste vinmarkene i Champagne. Det er heller ingen vin som passer bedre for å markere avslutningen av et ritt som Tour de France.

Champagne er en musserende vin som er laget av druer dyrket innenfor nærmere avgrensede området i Champagne, produsert etter de regler som gjelder for champagne, i Champagne. Det lages mye utmerket musserende vin, men det er ikke champagne. Når sant skal sies, har jeg til nå ikke smakt musserende vin produsert andre steder, som kan måle seg med en god champagne.

Det meste av det som selges av champagne, produseres av store champagnehus. Disse dyrker til dels druer selv, men kjøper en stor del av sine druer fra uavhengige drueprodusenter. Denne champagnen er merkevare, som skal smake mest mulig likt fra år til år. En Moët & Chandon Brut Impèrial skal smake som en Moët & Chandon Brut Impèrial i år som for tre år siden. De lages gjerne av druer fra flere produsenter, dyrket i ulike områder og ofte av ulik årgang — som vi skal komme tilbake til.

Noen produsenter dyrker sine egne druer. Noen produserer kun fra egne druer, andre supplerer med druer fra andre. I de senere år har vi sett en trend hvor druedyrkerne produserer sin egen champagne. Jeg synes det er en spennende utvikling, men det gjør det vanskeligere å holde oversikten. Det er mange små produsenter, hvorav noen utmerkede. Deres champagne er ofte rimeligere enn champagnen fra de store champagnehusene. Guy Charlemagne, som har blitt veldig populær i Norge, er et eksempel på en slik champagne fra et lite champagnehus som dyrker sine egne druer.

Champagne lages av tre typer druer: Chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Av historiske grunner er en del andre druer tillatt, men de betyr ingen ting i praksis. De to viktigste byene i Champagne er Reims og Epernay. Vinområdene i Champagne er lokalisert slik:

By DalGobboM¿!i? – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5264890

Det er fire viktige dyrkingsområder for druer i Champagne. Vallée de la Marne ligger nærmest Paris. Her dyrkes i hovedsak Pinot Meunier, som regnes som den minst edle av champagnedruene. Det er ofte kjølig langs elven, og denne druen tåler kjølig klima bedre enn de andre Champagnedruene. I Montagne de Reims, mellom Reims og Epernay, dyrkes i hovedsak Pinot Noir. Côte de blanc er det beste dyrkingsområdet for Chardonnay.  Aube og Côte de Bär, lenger syd, ble lenge sett litt ned på av produsenter i Reims og Epernay. De ville stort sett ikke innrømme at de kjøpte druer herfra. Men de gjorde det.

I de senere år har det blitt produsert mye interessant champagne i Aube. Noen mener at noe av den beste champagnen nå kommer herfra. Det er et område som ligger nærmere Burgund enn byene Reims og Epernay, og kulturen er påvirket fra Burgund. Man er blant annet mye mer opptatt av terroir, at vinen skal ha preg fra hvor den er dyrket, enn man tradisjonelt har vært i Champagne.

Men siden vi er i Paris, og ikke i Champagne, holder vi oss til de delen av Champagne som er nærmest Paris, altså områdene rundt Reims og Epernay. Altså disse områdene:

Champagne lages først som en stille vin. Den ligger sur lie, på gjærrestene. Den skal ligge slik i minst 15 måneder, men den lagres ofte lenger. Vinen tar smak av gjærrestene, noe som gir champagne en viss aroma av gjærbakst, man pleier ofte å si brioche. Det lyder ikke like fint om man sier at den har litt gjærsmak. Vinen tilsettes så druemost, og gjærer en gang til på flasken. Man dreier flaskene sakte, slik at de til slutt står på hodet og alt gjær med mer samles i halsen. Dette fryses, flasken åpnes og proppen skytes ut. Flasken blir så etterfylt og korket.

De fleste champagner er en blanding, en cuvée satt sammen av flere viner, ofte av ulik årgang. Dette er en prosess som krever mye erfaring. Vinene blandes før andregangs gjæring, så man må kunne forutse hvordan sluttresultatet blir.

Nesten all champagne lages som hvit vin. Fargen sitter i drueskallet. Hvis dette siles fra før gjæringen, får man en hvitvin. De fleste rosé champagner lages som en hvit champagne, som så tilsettes litt rødvin. Jeg foretrekker min champagne hvit.

En champagne laget av bare hvite druer, i praksis chardonnay, kalles blanc de blancs, altså hvit av hvite. Det gir en frisk champagne. Det har vært en varm sommer, og værmeldingen for Paris søndag ettermiddag er fortsatt varmt vær. Da vil en blanc de blancs være mitt valg. Hvis jeg virkelig skulle plukke en virkelig god blanc de blancs, ville det være Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs. Den er å få i tax-free butikken på Gardermoen til “bare” 1299. På Vinmonopolet koster den 1750. Nei, jeg pleier ikke å kjøpe så dyr champagne. Men jeg smakte den da vi besøkte Taittinger. Det er virkelig en av de bedre champagner jeg har smakt. Jeg har vært fristet noen ganger når jeg har kommet hjem til Gardermoen. Men til nå har jeg klart å motstå den fristelsen.

En hvit champagne laget av bare røde/svarte druer, kalles blanc de noirs. Den vil som regel være laget på Pinot Noir, men kan også være laget av Pinot Meunieur, eller en blanding av de to. En slik champagne er gjerne en god champagne til mat. Da vi var i Champagne for et drøyt år siden, drakk vi en utmerket blanc de noirs fra kooperativet Mailly, som ligger i Montagne de Reims. Det produserer vin bare fra grand cru vinmarker området det kooperativet ligger. Det er en utmerket blanc de noirs til en OK pris.

Jeg har holdt meg til champagne av god kvalitet, men stort sett ikke til topp-champagnene. Det produseres også mye champagne av heller middelmådig kvalitet. Mange kooperativer leverer “billig” champagne til supermarkedkjeder som selger den under eget navn. Vinmonopolet har stort sett ikke slik champagne. Det er “ekte” champagne, men da kan en cremant eller en anne musserende vin være å foretrekke.

Nå kommer en mandag med abstinenser. Hva skal vi gjøre når Tour det France er over? Selv starter jeg på del to av min bikerail-tur, hvor jeg skal reise hjem med tog og sykkel. Jeg skal reise med tog til der Moselle/Mosel starter, og skal deretter sykle langs Moselle/Mosel til Koblenz, og ta toget til Bremen, Hamburg og Kiel, og så ta båten hjem fra Kiel. Jeg skal nok få tiden til å gå.

Neste år er det ikke noe fotball-VM eller annet som forstyrrer rytmen for Tour de France, så da starter Touren til mer normal tid: 1. juli. Starten i 2019 er i Brussel, og det markerer også at det er 50 år siden den belgiske sykkellegenden Eddy Merckx for første gang kunne iføre seg den gule trøyen i Tour de France.

Touren starter med en 192 km lang etappe som går fra Brussel til Charlroi, og tilbake til Brussel. Deretter er det en 28 km lagtempo som starter ved Palais Royal, og ender ved Atomium.

Hvordan fortsettelsen vil være, er ikke offentliggjort. Det får vi vite i oktober. Men jeg vil bli overrasket om det ikke blir en etappe eller to inn i Nord-Frankrike. Det betyr at det vil bli noen dager med belgisk og deretter fransk øl, før vi kan finne noe vin. Jeg håper det også blir en etappe eller to i “mitt” område, Languedoc.

Tour de France 2018

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia