Les vins du Tour de France 2019: En interessant vintour

Nå kan vi glemme spekulasjonene og ryktene. Ruten for Tour de France 2019 er presentert. Det var allerede anonsert at “Grand depart” skulle være i Brussel. Men det var tidligere annonsert at starten skulle være 1. juli, som ville bringe starten tilbake til det normale, etter at den ble utsatt en uke pga fotball-VM i 2018. Men da ruten ble presentert, presenterte man start i Brussel lørdag 6. juli, og touren varer helt til 28. juli.

Som vanlig har TdF-arrangørene dessverre ikke presentert detaljerte kart, så det er vanskelig å si noe presist om hvilke vinområder man skal gjennom i 2019.

Det starter i Brussel, med en etappe til Charlroi og tilbake til Brussel.  Her blir det belgisk øl, og touren går gjennom en del av Belgia hvor det er mange interessante bryggerier.

Andre etappe er lagtempo i Brussel, som bør bli en etappe med moules, frites og mer øl.

Jeg hadde regnet med at tredje etappe ville ta oss inn ølområdene i fransk Flandern. Men dette viste seg å bli langt mer interessant. Denne etappen går til champagnehovedstaden Epernay, og da blir det selvfølgelig champagne den dagen.

Epernay og Reims er sikkert uenige om hva som er champagnehovedstaden, i betydningen vinhovedstaden. Ingen av dem er administrativ hovedstad. Uansett er Reims og Epernay de to viktigste champagnebyene, og fjerde etappe starter i Reims, med målgang i Nancy. Etappen er 215 km. Når jeg ser på sykkelruter mellom stedene på Google maps, får jeg forslag om tre ruter, beregnet fra 10 t 52 m, til 11 t 49 m. Det ville kanskje være realistisk for meg, skjønt jeg har til nå ikke syklet lenger dagsetapper enn 168 km, og vil neppe prøve meg på en etappe som er lenger enn 200 km. Proffene sykler nok en god del fortere enn meg. Champagne er en utmerket aperitiff, så det blir nok champagne ved starten av den dagen. Det kan bli litt vin gris fra Lorraine mot slutten, avhengig av hvordan ruten blir inn mot Nancy. En av rutene som Google maps foreslår, går inn til Nancy via Toul, som er hovedområdet for den lokale spesialiteten vin gris.

Femte etappe starter i Saint-Dié-des-Vosges i Vosges og går via noen sløyfer i Vosges og Alsace til Colmar. Her skal vi klare å finne god Alsacevin.

Sjette etappe går fra Mulhouse til La Planche des Belles Filles. Den synes også å ta en sving innom noen av vinområdene i Alsace, så det kan bli Alsacevin i to dager.

Sjuende etappe går fra Belfort til Chalon-sur-Saône. Nå begynner de nesten å skjemme oss bort, for nå kommer vi inn i Burgund. Riktignok litt syd for de beste vinområdene, men vi bør kunne finne god vin her også.

Åttende etappe starter i Mâcon, fortsatt i Burgund, og går til Saint-Étienne. Vi får i alle fall god vin ved starten. Etappen går i noen sløyfer, men vi må ha mer detaljer for å se om vi får med oss noe mer interessant, f.eks. fra den nordre delen av Rhône.

Niende etappe går fra Saint-Étienne til Brioude. Langs denne etappen gjennom Massif Central vil det bli vanskelig å finne interessant vin. Men etter åtte vinetapper, kan vi ikke akkurat klage.

Det er så en hviledag, før vi nærmer oss Pyreneene. Tiende etappe går fra Saint-Flour til Albi. Her er vi også i noe som blir et slags vinmessig ingenmannsland.

11. etappe går fra Albi til Toulouse. Her trengs mer detaljer før vi kan se om etappen går innom noen interessante vinområder.

12. etappe er en forsmak på fjellene i Pyreneene. Etappen går fra Toulouse til Bagnères-de-Bigorre. Det er en etappe som ser ut til å ha en ganske heftig utforkjøring mot mål, så den kan bli dramatisk og farlig. Men det er vanskelig å finn vin her.

13. etappe er en individuell tempoetappe rundt Pau. Pau er en av de byene som touren oftest er innom, hvilket betyr at vi må finne vin som vi har drukket før. Men vi trenger mer detaljer for å finne ut hvor vi skal hente vinen.

14. etappe går fra Tarbes og har toppavslutning på Tourmalet. Det bør bli en spektakulær etappe, men uten noe særlig lokal vin. Etter denne etappen er det hviledag.

15. etappe går fra Limoux til Foix. Begge steder har vi vært innom før. Limoux kan by på interessant vin, mens det er vanskelig å finne noe i Foix.

16. etappe starter og slutter i Nînes. Det er mulig den går litt utenom de mest interessante vinområdene i dette distriktet.

17. etappe starter ved, eller visstnok på den fantastiske aquadukten Pont du Gard og går til Gap. Det skal godt gjøres å unngå interessant vin her. Vi er ikke langt fra områder som Tavel, Lirac og Chateau-Neuf-du-Pape, for å nevne noen.

18. etappe går fra Embrun til Valloire. Nå skal rytterne inn i Alpene. Her vil det ikke være lett å finne interessant vin.

19. etappe er nok en alpeetappe som starter i Saint-Jean-de-Maurienne og har målgang i Tignes. Dette er også et vinfattig område.

20. etappe, den hvor alt i praksis skal avgjøres, går fra Albertville til Val Thorens. Det er en relativt kort (131km) etappe, som avsluttes med en nesten 40 km lang motbakke. Når Touren sannsynligvis vil bli avgjort i den motbakken, kan vi regne med at det blir spektakulært. Men det vil fortsatt være vanskelig å finne vin.

21. etappe – finalen i Paris. Etappen starter i Rambouillet, ca 44 km syd-vest for Paris. Tradisjonen tro, kommer vil til å avslutte med champagne, selv om det allerede har vært to champagneetapper tidligere. Vi trenger mer detaljer for å finne ut om det er mulig å finne noe vin  langs veien inn til Paris.

Neste uke får vi vite traseen for Giro d’Italia.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia