Les vins du Tour de France 2019. Innledning

I morgen braker det løs. Det er igjen tid for Tour de France. Noen har bemerket at det ikke ble noen vinomtaler av Giro d’Italia i år. Giro d’Italia kom i år mens jeg var i ulike innspurtsfaser for to bøker. Det var korrekturrunde for andre utgave av “Opphavsrett for begynnere”, som etter det forlaget har opplyst skal være klar i løpet av sommeren. Og jeg holder på å ferdigstille manus til “Ytringsfrihet og medieregulering”. Det siste er jeg fortsatt ikke ferdig med, men jeg satser på at jeg skal klare å håndtere ett slikt manus ved siden av vin og Tour de France, og en del annet.

Årets Tour de France starter i Belgia, med to etapper i og rundt Brussel. Så det blir først to dager med belgisk øl. Vi møter vinen med et smell på tredje etappe, som går til Epernay. Reims og Epernay må gjerne krangle om hvilken av de to som er selve champagnehovedstaden. Vi får utmerket champagne fra begge byene, og vi skal innom begge to.

Touren fortsetter til Alsace, før kursen settes mot Burgund. Dessverre er vi ikke innom de mest spennende vinområdene i Burgund. Men hvis man ikke er for kresen, skal det nok bli mulig å finne noen gode viner. Det blir Beaujolais på veien ut av Burgund.

Den 9. etappen, gjennom Massif Central, blir vanskeligere. Det er ikke mye interessant vin å finne i dette området. Kanskje vi får ta med litt ost, som kan nytes til vin på senere etapper. Vi går inn i en fase av Touren hvor det blir vanskeligere å finne fin. Det er heller ikke mye å fnne langs den 10. etappen fra Rodez til Albi. Fra Albi til Toulouse bør det være mulig å finne noe, men ikke noe veldig interessant. Deretter er det inn i Pyreneene, og der skal man lete godt for å finne noe passe interessant vin. Det blir så en tempoetappe rundt Pau. Der har vi vært mange ganger før, så det blir en gjenvisitt til vinene fra det området. Etter dette er den en kort og hektisk fjelletappe, på “bare” 117 km. Der blir det også vanskelig å finne interessant vin.

Den 15. etappen er også en fjelletappe, men den starter i alle fall i et interessant vinområde.

Etter en hviledag er det en runde rundt Nîmes. Nîmes er en interessant by, og etappen blir ekstra spektakulær ved at de skal sykle over den romerske kombinerte aqua- og viadukten Pont du Gard. Neste etappe starter herfra, men den går gjennom interessante vinområder, så vi venter ikke ved Pont du Gard på den etappen. Etter dette er det to alpeetapper, hvor touren i realiteten avgjøres. I fjellene er det som alltid vanskelig å finne vin. Men i Alpene er det en del daler hvor de produserer god vin. Jeg har ikke fått sett så nøye på disse etappene ennå.

Det hele avsluttes, tradisjonen tro, i Paris. Til finalen blir det, tradisjonen tro, champagne.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia