Les vins du Tour de France 2019. 2. etappe. Lagtempo i Brussel

Jeg håper ikke fallene på første etappe viser seg å bli avgjørende. Velt hører med, men så tidlige velt bør ikke være avgjørende, verken for gul eller grønn trøye. Peter Sagan fikk vist seg fram, men var ikke rask nok på de siste meterne denne gangen. Det ble som ventet ingen tidsforskjeller av betydning. De tre beste fikk sine bonussekunder, ellers er det samme tid på alle til og med 162. plass. Dylan Groenewegen ligger nærmere fem minutter bak. Men det er uten betydning for konkurransen om den grønne poengtrøyen.

Andre etappe er 27,6 km lagtempo i Brussel. Det er delte meninger om lagtempo. Jeg liker dem. Da det var lagtempo rundt Montpellier for ti år siden, så jeg etappen i TV2s “studio” i målområdet, men Dag Otto Lauritzen som personlig ekspertkommentator. Jeg lærte mye om lagtempo den gangen. Her vil det bli tidsforskjeller, slik at den som er best plassert og som sykler på det sterkeste laget, vil kunne ikle seg den gule ledertrøyen. Etappen starter inne i Brussel, og ender ved Atomium, utenfor selve byen.

Drikke blir også i dag belgisk øl. Men siden vi stort sett holder oss i og rundt Brussel, vil jeg velge en institusjon i Brussel. Puben, baren eller hva man kaller det, A La Mort Subite (Til den plutselige død), ganske nær Grand Place. De har sitt eget øl, i tillegg til mye mer. Skjønt eget? Det kommer vi tilbake til.

Puben ligger omtrent der en del bankfolk pleide å møtes ved lunsjtid for å spille et spill som de kalte “Mort Subite”, altså plutselig død. Om jeg har forstått det rett, var “Mort Subite” da det var på tide å avslutte spillet, bryte opp og gå tilbake på jobb. Da puben ble etablert, valgte de å bruke det navnet.

Jeg skrev at de blant annet har sitt eget øl, men satte et spørsmålstegn etter. Noen ganger bør man helst la være å undersøke slikt for grundig. Jeg finner ingen direkte forbindelser mellom bryggeriet og puben. Bryggeriet hevder å ha brygget øl siden 1686, lenge før puben åpnet. Men de viser til puben når de skal forklare navnet, uten at de klargjør sammenhengen. Det er kanskje nok et eksempel på at man ikke skal sjekke ihjel en god historie.

Bryggeriet Mort Subite har gjennom diverse oppkjøp, endt opp som en del av Carlsberg & Heineken gruppen, ikke akkurat det man forbinder med en pub i Brussel.

Mort Subite er øl av typen oude geuze og oude kriek lambic. Dette er villgjæret øl. De tilsetter ikke gjær i bryggeprosessen, Bryggeriet er i Sennedalen, eller Zenne, (Senne er fransk, Zenne flamsk) nær Brussel, hvor det er villgjær i luften. Dette gjæret får ølet til å gjære. Geuze er et surøl, og kriek lambic er surøl smaksatt med kirsebær. Mort Subite bruker bare kirsebær fra Belgia. Selv er jeg ikke så veldig begeistret for kirsebær, og foretrekker lambic øl smaksatt med annen frukt, som bringebær, eple eller fersken. Men akkurat et er en smaksak.

Jeg kjøpte en flaske Mort Subite lambic kriek her i Frankrike, hvor jeg er nå, og tenkte at det måtte passe fint til denne Brusseletappen. Jeg må medgi at jeg ble litt skuffet da jeg begynte å grave litt i historien, og oppdaget at dette var et øl som nå produseres av en av de store bryggerigigantene Carlsberg & Heineken, og ikke på et pubbryggeri i Brussel. På den annen side er det en type øl som bare kan brygges i et område om ikke i, så i alle fall i nærheten av Brussel, og om jeg har forstått det rett, er det fortsatt det gamle bryggeriet, selv om det har fått et gigantkonsern som eier. Så det er faktisk et øl som er stedsbundet.

Surøl, altså Geuze, er ikke mitt favorittøl. Første gang jeg smakte lambic fruktøl, ble jeg heller ikke begeistret. For det smakte ikke øl. Men her må man nullstille seg. Det innfridde ikke de forventningene jeg hadde, for jeg ventet noe som smakte øl. Men det er en frisk, ølbasert drikk med fruktsmak. Jeg synes det er en utmerket sommerdrikk.

Tour de France 2019

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia